Cum ii convingi pe cei din echipa ta sa dea tot ce au mai bun la locul de munca? Ei bine, iata ca exista cateva greseli frecvente pe care liderii le fac. Acestea le aduc beneficii pe termen scurt, insa sunt de evitat daca iti doresti performanta sporita pe termen lung.
Iata care sunt cele mai bune metode pentru a motiva membrii unei echipe:
1. Nu-i mai mitui!
Recompensele nu fac decat sa motiveze oamenii sa isi doreasca sa primeasca in continuare recompense. Cand recompensele inceteaza, oamenii nu mai dau randament. Asa ca daca vrei mai mult decat niste roboti care lucreaza pe pilot automat, daca vrei creativitate sau gandire analitica, recompensele s-ar putea sa nu fie cea mai buna metoda pentru a-ti motiva subalternii. Trebuie sa-i platesti suficient cat sa nu mai existe o problema in acest sens. Salariul ar trebui sa acopere nevoile angajatului si inca putin pe deasupra, pentru ca el sa nu stea cu gandul la bani in timp ce munceste. Pentru sarcini complexe, angajatii sunt mai motivati de autonomie si de un scop bine pus la punct.
2. Trezeste-le simturile!
Oamenii sunt motivati de teama, gelozie, pasiune sau razbunare.Ce au toate acestea in comun? Sunt sentimente si functioneaza excelent drept factori motivationali. Rareori facem ceva catre catre nu simtim tragere de inima si in aceeasi masura, rareori reusim sa ne abtinem de la lucruri care ne trezesc o stare de bine. Aceasta fiind structura creierului, concentreaza-te pe emotii, fiindca schimbarea nu vine doar prin cunoasterea unei situatii. Trebuie sa ajungi sa simti acea schimbare. Locul de munca este privit adesea ca un mediu in care incarcatura emotionala trebuie lasata la usa, un mediu formal si serios, iar in ceea ce priveste motivatia, este o idee cat se poate de neinspirata.
Ce strategii functioneaza cu adevarat cand vrei sa imbunatatesti o organizatie? Cercetari ce au implicat peste 130 de companii au venit cu un raspuns foarte simplu. Trebuie sa schimbi comportamentul individual prin abordarea sentimentelor angajatului.
Iar cel mai puternic lucru pe care il poti face pentru a spori motivatia in ceea ce priveste sentimentele angajatilor este sa...
3. Subliniezi progresul
Nimic nu motiveaza mai mult decat conceptul de progres. Un flux constant de realizari minore aduc mai multa fericire decat un succes magistral ocazional. Astfel, ai nevoie de un flux constant de provocari, realizari si feedback, insa dozate in asa fel incat sa nu cazi in niciuna dintre extremele rutinei sau a suprasolicitarii.
Si dupa ce ii faci sa simta ceva si le apreciezi realizarile, cum pastrezi acel flux al motivatiei?
4. Creezi un cult
Nu unul in adevaratul sens al cuvantului, cu vestimentatie specifica si ritualuri misterioase. Ce aduce conceptul de cult util intr-o organizatie? O credinta comuna, o istorie la care au luat parte toti. Asa cum sublinia cunoscutul om de afaceri Ben Horowitz, cele mai bune culturi organizationale sunt, de fapt, un soi de culte, adica un grup unit de o idee incitanta.
Citeste si:
Lectii pentru lideri: Nu conteaza ce inveti, ci cum o faci!
Uita de IQ si frumusete: 14 semne ca detii inteligenta emotionala si cum te ajuta in cariera
Motivatia: cheia succesului - 3 videoclipuri inspirationale
Sursa: time.com