Mihaela Bilic, medic primar specializat pe diabet, nutriţie şi boli metabolice, ne vorbea zilele trecute despre cât de la modă au ajuns să fie dietele disociate. Ideea de bază, ne atrage atenţia specialista, este că ne păcălim metabolismul pe moment şi că nu obţinem rezultate pe termen lung.
"Atât de la modă au ajuns să fie dietele disociate încât oamenii cred că e normal să mănânci carnea fără garnitură şi brânza fără pâine. Disociere pe zile sau pe fiecare masă, reguli stricte despre ce cu ce ai voie, strategii care să-ţi facă viaţa un chin, totul de dragul slăbitului.", îşi începe Mihaela Bilic argumentarea.
Nutriţionista spune că noi suntem cele care ajung să fie păcălite, deoarece fără glucide sau carbohidraţi, corpul nostru nu poate face grăsime de depozit. Iar atunci când dieta se termină, kilogramele se depun la loc.
"Acolo unde a mânca mai puţin e cel mai sigur mod de a slăbi, căutam variante în care să putem mânca fără limită şi totuşi să slăbim. Păcălim metabolismul pe moment, dar noi suntem în final cei păcăliţi. Fără glucide/carbohidraţi corpul nostru nu poate face grăsime de depozit aşa că ne îndopăm cu carne, brânză şi salată şi slăbim. Dar "plata" vine abia atunci când dieta se termină şi kilogramele se întorc rapid la primele guri de făinoase sau dulciuri.", explică Mihaela Bilic, medic primar diabet, nutriţie şi boli metabolice, pe pagina oficială de Facebook.
Să nu uităm că nu putem mânca disociat toată viaţa, deoarece este un plan periculos şi nesănătos, iar noi ar trebui să ţinem cont de nevoile organismului nostru.
"Organismul se răzbună pentru că a fost chinuit, pentru că l-am obligat să funcţioneze nefiresc, absurd. Pentru că nu poţi să mănânci disociat pe viaţă, e nesănătos şi periculos, înseamnă izolare, pierderea plăcerii şi a relaţiei cu corpul tău. Să nu mai ţii cont de nevoile organismului şi să-l obligi să facă ce vrei tu e o violenţă", subliniază medicul primar.
În încheiere, Mihaela Bilic ne atrage atenţia că - atunci când renunţăm la toate obiceiurile normale, de bun-simţ, de dragul unei diete extremiste şi dezechilibrante, vom slăbi. Dar, după cum spune nutriţionista, bucuria nu e de lungă durată, "pentru că rezultatele spectaculoase se obţin trişând". Orice cură de slăbire care elimină un aliment sau mai multe va fi urmată de îngrăşare, conchide Mihaela Bilic.