Alimentatia din timpul veri poate fi placuta, mai ales ca te bucuri din plin de produse proaspete de sezon, poti manca in aer liber si te poti distra alaturi de cei dragi si familie cand se ivesc ocaziile speciale.
Din pacate, toxiinfectia alimentara este mult mai frecventa in timpul verii decat in orice alt moment al anului. Bacteriile din alimente se multiplica rapid daca vremea este calda si umiditatea este crescuta. Dieta mediteraneana reduce riscul de diabet
Cele mai multe bucatarii din casele noastre nu sunt concepute pentru a manevra in conditii de siguranta cantitati mari de alimente.
Prepararea si consumul alimentelor in aer liber - in gradina, atunci cand suntem plecati in drumetii cu cortul sau cand mergem la gratar sau la picnic - pot fi dificile, mai ales ca nu ai posibilitatea de a pastra preparatele la frigider, nu le poti congela si nu ai la dispozitie locuri unde sa iti poti spala mainile.
6 obiceiuri sanatoase pentru inima oricarei femei
Toxiinfectia alimentara poate provoca varsaturi si diaree si poate avea forme destul de grave la copii, la persoanele in varsa si la oamenii care sufera de boli care le slabesc sistemul imunitar. Asa ca azi iti oferim cateva recomandari care te ajuta sa previi toxiinfectia alimentara si sa te poti bucura de zilele frumoase de vara.
Vara asta, 7 alimente reduc stresul si depresia
Urmeaza acesti pasi simpli pentru a pastra alimentele proaspete si in conditii de siguranta:
1. Regleaza termostatul. Asigura-te ca temperatura frigiderului este mai mica de 5 grade Celsius si mentine congelatorul la valori de la minus 15 grade Celsius si pana la minus 18 grade Celsius. Umple-ti bine cutia frigorifica portabila cu pungi de gheata sau cu gheata curata. Pastreaza salatele proaspete si carnea in conditii de siguranta - in cutia frigorifica sau in frigider la minus 5 grade Celsius sau mai putin – pana cand le gatesti sau le servesti celor dragi.
2. Incearca sa aduci mancarea cat mai rapid acasa. Ia alimentele congelate, inghetate si chiar si preparatele fierbinti si pastreaza-le in recipiente izolate pana ajungi direct acasa cu ele.
3. Pastreaza mancarea fierbinte cat mai calda. Daca nu vrei sa racesti alimentele imediat, pastreaza alimentele calde la 60 de grade Celsius sau chiar la o temperatura mai mare. Reincalzeste alimentele bine astfel incat acestea sa produca abur (peste 75 de grade Celsius) sau sa atinga punctul de fierbere.
4. Nu lasa alimentele fierbinti sa se raceasca complet inainte de a le depozita in frigider. Pune mancarea calda in frigider sau in congelator de indata ce aburul inceteaza sa mai iasa din ea. Raceste-o rapid mai intai prin scufundarea recipientului in gheata sau intr-o baie de apa rece. Imparte alimentele in recipiente mai mici si mai putin adanci, astfel incat sa se raceasca mult mai repede in frigider.
5. Pastreaza carna cruda, puiul si fructele de mare reci (inghetate) si cat mai departe de mancarea gatita. Atunci cand bacteriile din carnea cruda ajung pe mancarea gatita, acest lucru poate provoca toxiinfectie alimentara. Pastreaza carnea cruda mai jos de celelalte alimente din frigider si nu lasa sucurile si lichidul din carnea cruda sa se scurga sau sa picure pe alte alimente. Foloseste tocatoare de lemn diferite pentru alimentele crude si alimentele gatite sau spala-le bine intre doua utilizari. Spala-te bine pe maini dupa ce atingi carnea cruda.
6. Dezgheata bine alimentele congelate. Cu exceptia cazului in care alimentele sunt facute pentru a fi gatite in stare congelata (verifica instructiunile de pe ambalaj), asigura-te ca sunt decongelate corespunzator inainte de preparare.
7. Nu umple frigiderul. Pentru o racire eficienta, este important sa fie suficient spatiu pentru circulatia aerului in interiorul frigiderului. Un truc bun pentru zilele in care gatesti pentru mai multe persoane - o multime de prieteni si membri ai familiei - este sa pastrezi bauturile la gheata sau intr-o cutie frigorifica separata si sa rezervi spatiul din frigider doar pentru mancare.
8. Depoziteaza resturile de mancare in conditii de siguranta. Ai grija - daca pastrezi si depozitezi orice resturi de mancare in frigider - sa le mananci in termen de 3 pana la 5 zile. Daca nu ai de gand sa le mananci in acest interval de timp, congeleaza-le imediat.
9. Sa stii cand trebuie sa arunci mancarea. Nu manca alimentele care au fost lasate afara din frigider mai mult de 4 ore - in special carnea de pasare, carnea, fructele de mare, orezul gatit si pastele fierte.
10. Evita manipularea alimentelor atunci cand nu te simti bine. Daca ai diaree, varsaturi, dureri in gat insotite de febra, febra simpla sau icter, sau boli infectioase ale pielii, evita manipularea alimentelor si du-te la medicul tau daca simptomele persista. Sursa.
Citeste si: Ce se intampla cu corpul tau cand ai o durere de cap