Recunosc in mine -de cele mai multe ori cu placere- influenta bunicii mele materne, o femeie extrem de puternica si de hotarata. Ei ii datorez multe povesti despre Bucurestiul de dupa cel de-al doilea razboi mondial, dar si primele cantece invatate care erau -firesc- romante pe care le cantam, cu patos, la 4 ani.
Ma amuza si acum amintirile multor dupa-amieze de vara, in care eu refuzam -ca de obicei- sa dorm si eram "santajata" cu o plimbare cu vaporasul in Parcul Herastrau. Rapid, bunica ma imbraca, ma plimba cu vaporasul sperand ca mi se va face somn si revenea acasa cu un copil mai odihnit ca oricand si care nu mai era dispus -rusinos, recunosc- sa isi indeplineasca promisiunea si sa doarma.
Rolul lor in viata nepotilor nu poate fi suplinit de o alta persoana iar felul in care acestia relationeaza nu poate fi explicat cu adevarat. Se produce ceva magic si persoanele care nu au fost cei mai buni parinti devin bunici mai devotati decat ti-ai fi putut inchipui.
Se spune ca bunicii si nepotii se inteleg atat de bine pentru ca au un "inamic" comun. Eu cred, mai degraba, ca fiecare dintre acestia -aflati la extreme ale vietii- detin intelepciunea pe care maturii au pierdut-o si se bucura de viata asa cum noi am uitat sa facem deja crescand si nu am invatat inca, imbatranind.
Bunicule, ce e viata?
Activitatile pe care un bunic le poate face cu nepotii sai sunt importante in masura in care aceastea sunt adecvate varstei celor mici si preocuparilor lor. Specialistii sunt de acord in a afirma faptul ca este important pentru bunici si nepoti sa petreaca timp impreuna si sa se bucure unii de prezenta celorlalti, indiferent de activitatile pe care acestia le-ar putea face.
Pentru bunicii care isi doresc sa petreaca timp impreuna cu nepoteii lor (fie ca locuiesc cu acestia, fie ca nu), exista cateva sfaturi de care ar fi bine sa tina seama:
- invata-l ce ti-e mai drag! Activitatea care iti face tie cea mai mare placere si la care te pricepi foarte bine ii va placea si nepotului tau (nu e vorba de a-l invata sa joace poker sau de a-l lua cu tine in vizita la prietena ta cea mai buna, la o barfa si o cafea! ). Fie ca e vorba de cantat (cum a fost in cazul meu), fie ca e vorba de jocul de sah sau de pescuit, timpul petrecut impreuna e foarte placut si ii lasa celui mic o indemanare concreta. In felul acesta se creaza amintiri si reflexe de care nepotii isi vor aminti mult dupa ce bunicii vor fi disparut. Daca tu consideri ca nu ai niciun talent, il poti duce pe el la ore de muzica sau de dans sportiv, sau chiar la ore de arte martiale. Si acest lucru va insemna o apropiere si o legatura creata intre voi!
- povesteste! e bine sa le povestesti celor mici cat mai multe lucruri despre perioada istorica in care ai trait tu si sfatul specialistilor este sa te folosesti de o vizita la Muzeul de Istorie sau de un alt prilej potrivit pentru a le povesti lucruri pe care nimeni altcineva nu i le va mai povesti.
- implica-i in viata ta! E foarte important pentru nepoti sa faca parte (pe cat posibil, mai ales daca nu locuiesc impreuna cu bunicii) din viata bunicilor lor. Ar fi foarte bine daca i-ai lasa sa ia parte la activitatile tale de zi cu zi, fie ca e vorba de facut mancare (nici nu stii de harnicuti pot fi piticii atunci cand se joaca de-a "oamenii mari"!) sau de mers in gradina.
- arata-i lucruri pe care nu le-a mai vazut! Nu e greu sa iti dai seama ca sunt foarte multe lucuri pe care un copil nu le-a vazut. Daca tu il duci pentru prima oara la Muzeul Antipa sau daca ii cumperi un zmeu, nu numai ca il vei bucura, dar ii vei produce -ma repet, dar e adevarul- amintiri extrem de placute si pe care nu le va putea uita.
- distanta nu conteaza mereu! chiar daca nu stati impreuna (sau poate nu stati nici macar in aceeasi tara sau in acelasi oras), puteti face o gramada de lucruri impreuna, cu ajutorul internetului si al webcam-ului. Nu se compara cu perioadele in care stati impreuna!
Aaaaa, ati citit "Cartea cu bunici", aparuta la Humanitas sub coordonarea lui Marius Chivu? E o carte minunata, fie ca ai avut bucuria de a creste alaturi de bunicii tai, fie ca nu i-ai avut niciodata langa tine. Vei descoperi povesti cu bunici, povesti care te vor face sa razi si/sau povesti care iti vor aduce lacrimi in ochi. Oricum, nu o vei lasa din mana pana cand nu o termini!