In cazul in care tu si sotul tau plecati de la domiciliu, indiferent de perioada in care lipsiti, nu neglijati urmatoarele aspecte:
1. Roaga un vecin de incredere sa tina sub observatie casa si sa anunte imediat politia daca observa o persoana suspecta care sta fara motiv in fata usii sau care incearca sa descuie usa.
2. Cand pleci de acasa pentru mai multe zile, indiferent daca pleci peste hotare sau alegi o statiune sau pensiune din Romania, comunica-le decizia ta doar persoanelor de incredere.
3. La plecare, inchide si asigura toate usile si geamurile casei, usa de la balcon, geamul de aerisire de la baie.
4. Ai grija sa faci cat mai discret pregatirile pentru deplasarea in afara orasului!
5. Atunci cand parasesti locuinta, o lumina aprinsa sau un aparat de radio in functiune pot deruta eventualii musafiri nepoftiti.
6. Obiectele de valoare mare si volum mic (bijuterii, ceasuri, tableta, laptop) sau banii lichizi vor fi mereu in atentia infractorilor, deci nu le lasa in locuinta. (* www.politiaromana.ro)
Nu-ti scapa casa din ochi! Iata 5 moduri prin care iti poti proteja locuinta de hoti
Statisticile sunt din ce in ce mai ingrijoratoare. In Romania, furturile din locuinte au reprezentat in 2012 o pondere de 14% din totalul furturilor sesizate Politiei Romane; in total, un numar de 35.000 de cazuri au avut loc in 2012 la nivel national, din care aproximativ jumatate au avut loc in mediul urban. Potrivit Politiei Romane, in mediul urban cele mai multe fapte de acest gen se produc in intervalul orar 8:00-18:00, iar in mediul rural 18:00-14:00. Ca sa ai parte de un concediu linistit, tine cont de urmatoarele recomandari:
1. Taie arbustii si vegetatia inutila din jurul casei
Tufisurile, arbustii si copacii ii pot oferi intrusului locuri unde sa se ascunda in voie si puncte de reper in materie de camuflaj, in cazul unei intrari prin efractie. Cel mai bine ar fi sa tunzi vegetatia crescuta in exces, in asa fel incat ferestrele, usa, balconul, terasa ori veranda locuintei tale sa fie vizibile vecinilor si trecatorilor.
2. Trage jaluzelele
Foloseste jaluzele, copertine, draperii sau perdele mai groase in cazul ferestrelor, pentru a feri de privirile indiscrete potentialele obiecte care pot fi atractive pentru hoti. Spargatorii de locuinte isi aleg uneori tintele in functie de oportunitatile care se ivesc atunci cand se uita pe fereastra in casele oamenilor, un fel de “window-shopping”.
3. Nu te lauda cu noile achizitii in materie de electrocasnice
Incearca sa nu atragi atentia asupra casei tale prin afisarea ostentativa a cutiilor goale pe trotuarul din fata locuintei, in tomberoane - aceasta este o mare problema in perioada in care oamenii pleaca in concedii. Daca vei lasa la vedere cutiile de la televizorul cu plasma pe care tocmai ti l-ai cumparat, de la un laptop sau de la alte electrocasnice scumpe, in felul acesta ii arati unui potential hot ce lucruri noi si valoroase se afla in locuinta ta.
4. Instaleaza-ti un sistem de iluminare cu senzori de miscare
Un sistem de iluminat adecvat pe timpul noptii este esential, mai ales daca locuiesti la curte sau intr-o vila mai mare. O proprietate slab luminata sau care este in bezna totala ii va ajuta pe hoti sa se faca nevazuti mai usor decat ai fi crezut. Cel mai bine ar fi sa iti instalezi un sistem de securitate cu senzori de miscare, iar luminile sa se aprinda la cea mai simpla miscare pe care ar face-o un eventual hot in directia casei tale.
5. Asigura anexele gospodaresti cu incuietori sigure
Cele mai multe spargeri de locuinte au loc la usile si ferestrele de la parter, prin urmare trebuie sa le acorzi o atentie sporita. Pentru ferestrele de la parter, instaleaza un sistem electronic antiefractie sau gratii metalice. In acest fel, hotilor le va fi mai greu sa patrunda in locuinta ta.
Citeste si: Fereste-te de hotii de buzunar pe durata vacantei
Trucuri Feng Shui pentru livingul tau!
Sursa foto: www.freedigitalphotos.net