Alimentele considerate a fi cele mai comune cauze ale unei alergii alimentare sunt: ouale, laptele de vaca, laptele de soia, alunele, fructele de padure si capsunele si rosiile.
Vestea rea este aceea ca micutii au tendinta sa reactioneze alergic la mancarurile cele mai frecvent servite ale meniului.
Bebelusii asiatici vor dezvolta alergii la orez, copiii nordicilor – la cod. Vestea buna e ca, spre deosebire de adulti, cei mici au capacitatea si sansa de a scapa de aceste alergii in timp, mai ales de cea la lapte.
Simptomele unei alergii alimentare apar in cateva minute, pana la o ora de la masa buclucasa. Mai intai se manifesta prin mancarime in gurita, dificultati de inghitire si chiar de respiratie. Cand substanta alergena ajunge in stomac, apar simptome noi: ameteala, voma, diaree, crampe.
De aici alergenii sunt transportati prin sange si ajung pana la piele, unde genereaza eruptii si eczeme. Daca ajung in caile respiratorii – provoaca atacuri de astm. In cazuri extreme se poate ajunge la soc anafilactic, care – netratat la timp – duce la deces.
Sa nu crezi ca va fi suficient sa stii simptomele de mai sus. Va trebui sa inveti sa le depistezi in cazul unui copilas care cel mai adesea nu stie sa vorbeasca, ci doar sa planga si sa faca febra.
Exista insa si o solutie, simpla si ieftina: alaptarea in primele patru luni de viata este cunoscuta drept o metoda de protectie a copiilor sensibili la laptele de vaca sau la formulele de inlocuitori din soia. Laptele mamei are o compozitie deja cunoscuta si mult mai bine tolerata. Fii insa atenta la ce mananci tu insati.
O buna parte din alimentele respective trec in laptele tau si ii vor da de furca celui mic, daca e alergic la ele.