Chiar daca datele statistice arata ca barbatii sunt mai predispusi sa acumuleze datorii, si femeile pot avea probleme financiare din cauza cheltuielilor nejustificate.
Sunt perioade cand aveti castiguri mai mari, altele cand veniturile familiei sunt drastic reduse. Cel mai important este sa faceti plati regulate ale sumelor datorate.
Cand platile aferente imprumuturilor si facturilor depasesc 50% din venitul lunar, situatia poate deveni periculoasa. Acesta este primul semn ca ar trebui sa-ti analizezi atent situatia financiara, iar cel mai bine este sa faci acest lucru impreuna cu partenerul de viata.
Astfel, calculati toate cheltuielile lunare, verificati de cati bani aveti nevoie pentru a plati totul la timp si taiati de pe lista cumparaturile inutile. Aveti grija ca suma cheltuielilor si datoriilor sa nu o depaseasca ca valoare pe cea a veniturilor comune si incercati sa le reduceti pe cele care nu sunt absolut necesare.
Daca aveti probleme, nu ezitati sa cereti sfatul unor specialisti, fie ca este vorba de consultantii specializati in planificarea bugetelor personale sau firmele de colectare creante, pentru a gasi o modalitate de plata a datoriilor. Si in cazul in care ai datorii la cunoscuti, asigura-te ca reusesti sa le acoperi si nu te avanta in cheltuieli nejustificate care te impiedica sa-ti platesti imprumuturile.
Cum sa previi inglodarea in datorii
Nu incerca sa te imprumuti peste capacitatea reala de rambursare. Iti va fi foarte greu sa returnezi creditul, desi speri ca situatia ta financiara se va schimba cu timpul in mai bine si ignori riscul de a suferi pierderi financiare ulterioare, de multe ori neasteptate. Daca apar schimbari in privinta venitului tau si a banilor de care dispui, nu ezita sa anunti banca. Daca accesezi un credit bancar, citeste cu atentie toate prevederile contractului, pentru a sti costurile creditului, dobanda, valoarea ratei lunare. Atunci cand iti negociezi creditul incearca sa oferi toate informatiile necesare pentru ca riscul de neplata sa poata fi evaluat corect.
Cum sa acoperi “gaurile”
Desi nu poti spera ca suma datorata sa fie data uitarii, trebuie sa te gandesti ca in prezent exista solutii rezonabile pentru a-ti achita datoriile in termeni convenabili.
In cazul in care ai acumulat deja datorii si o firma de colectare creante incerca sa initieze o negociere este cel mai bine sa nu te sperii. Poti negocia astfel cu creditorul sau companiile de colectare a creantelor o modalitate de a solutiona problema datoriilor. Toti vor fi deschisi catre colaborare. Mai mult: vor veni in intampinarea ta si vor propune angajamente de plata in rate convenabile.
In procesul de colectare amiabila, companiile apeleaza la strategii pregatite de specialisti: notificari (scrisori), carti postale, apeluri telefonice, mesaje text pe telefon, vizite pe teren.
Peste 90% din persoanele cu datorii sunt bine intentionate si doresc sa solutioneze problema, evitand astfel sa ajunga in fata instantei pentru rezolvarea datoriilor. Dupa incheierea angajamentului de plata, trebuie sa ai grija sa respecti termenii conveniti, altfel vei pierde beneficiul esalonarii debitului in rate convenabile, al reducerilor agreate cu creditorul cu privire la sumele de plata, precum si termenele scadente convenite.