Motivul pentru care cel mic este supărat nici nu contează foarte mult, poate fi pentru că i s-a stricat jucăria sau mama nu l-a lăsat să mănânce o bomboană, oricum ar fi, încearcă să rămâi în primul rând tu calmă și să-i pui întrebările potrivite, pentru a-l ajuta să treacă peste și a-ți da seama despre ce este vorba. Poți începe prin a identifica dacă este o problemă mare, una mică sau una potrivită.
Să spunem că cel mic este supărat că un prieten nu vrea să-și împartă jucăriile cu el. Nu aștepta până ce țipetele lui acoperă totul, întreabă-l imediat cum vede el problema: „S-a întâmplat ceva grav sau nu, este ceva așa și așa?”, iar când răspunde, sugerează-i să găsiți împreună o rezolvare. Poate va accepta o altă jucărie sau va dori să mai invite pe cineva la joacă, sunt atât de multe opțiuni.
Psihologii pediatrici explică faptul că există trei motive principale pentru care acestă simplă întrebare, despre cât de mare este problema, calmează copiii:
1. Copilul vede că îi accepți și respecți sentimentele;
2. Întrebarea îl face să se oprească din țipat și să evalueze situația;
3. Prin punerea acestei întrebări, părintele își invită copilul să rezolve chiar el problema.
Prin urmare, dacă pui această întrebare într-un mod politicos și calm, vorbind cu cel mic pentru câteva minute, te vei scuti de un chin și nu te vei mai enerva, pentru că vei economisi timp și îi vei câștiga încrederea.
Cum liniștești copiii cu tantrum
Tantrum sau accesele de furie pot apărea din senin, fără vreun motiv aparent pentru adulți. Copilul acum se joacă liniștit și un moment mai târziu face ca toate cele.