Marina Almășan

Marina Almășan, un nou ordin de protecție împotriva lui...

Citeste mai mult»
serial

Serialele TV sud-coreene, potenţial "benefice" pentru...

Citeste mai mult»
monede

Un instalator descoperă 30 de kilograme de monede de aur,...

Citeste mai mult»
Adriana Bahmuţeanu

Adriana Bahmuţeanu i-a făcut un parastas lui Silviu...

Citeste mai mult»
emily

Al cincilea sezon al serialului "Emily in Paris" va fi...

Citeste mai mult»
Ed Sheeran

Ed Sheeran a ajutat Ipswich Town să recruteze un jucător...

Citeste mai mult»
cuplu

Un studiu revoluționar arată cum fericirea partenerului...

Citeste mai mult»
anca

Mesajul emoționant al Ancăi Țurcașiu despre nepoțica sa,...

Citeste mai mult»
P. Diddy

P. Diddy este acuzat de o nouă agresiune sexuală asupra...

Citeste mai mult»
Vladimir Shklyarov

Poliţia rusă a deschis o anchetă după moartea unui...

Citeste mai mult»
Marius Borg Hoiby

Fiul prinţesei moştenitoare Mette-Marit a Norvegiei,...

Citeste mai mult»
Ridley Scott

Ridley Scott spune că sărutul gay al lui Denzel...

Citeste mai mult»
Adriana Bahmuteanu

Adriana Bahmuțeanu îi cere ajutorul premierului Ciolacu...

Citeste mai mult»

Beyoncé va susţine un concert live pe Netflix în 25...

Citeste mai mult»
Charles Dumont

Charles Dumont, compozitor pentru Edith Piaf, a murit la...

Citeste mai mult»
motan

Un motan din Scoţia dispărut de acasă, găsit la 500 km...

Citeste mai mult»
Conan O'Brien

Conan O'Brien va fi gazda ceremoniei Oscar 2025

Citeste mai mult»
 Daniel Craig

James Bond - Următorul actor va fi în vârstă de 30 de ani...

Citeste mai mult»
Lady Gaga

Lady Gaga va apărea în sezonul doi al serialului "Wednesday"

Citeste mai mult»
colier

Un misterios colier cu diamante de 300 de carate a fost...

Citeste mai mult»
celine dion

Céline Dion a avut o apariţie surpriză la prezentarea de...

Citeste mai mult»
Denzel Washington

Denzel Washington anunţă că va juca în "Black Panther 3"...

Citeste mai mult»
Kate Middleton

Prinţesa de Wales va fi gazda concertului de Crăciun de...

Citeste mai mult»
John

John Krasinski, desemnat ''cel mai sexy bărbat în viaţă''...

Citeste mai mult»
Silviu Prigoană

Care a fost cauza decesului lui Silviu Prigoană

Citeste mai mult»
exerciţii fizice

Cinci minute de exerciţii fizice în fiecare zi ar putea...

Citeste mai mult»
Regina Camilla

Regina Camilla îşi reia angajamentele oficiale, însă cu...

Citeste mai mult»
pudra

Cum să creezi un machiaj de lungă durată

Citeste mai mult»
inel

Un inel de logodnă de 70.000 de dolari trebuie returnat...

Citeste mai mult»
Chris Martin

Chris Martin a întrerupt un concert pentru a ajuta un...

Citeste mai mult»
Kate Middleton

Prinţesa Kate a apărut în public pentru a doua zi consecutiv

Citeste mai mult»
Kate Middleton

Prinţesa Kate revine în viaţa publică şi va participa la...

Citeste mai mult»
Liam Payne

Trei persoane au fost inculpate în legătură cu moartea...

Citeste mai mult»
madonna

Madonna a criticat realegerea „infractorului condamnat,...

Citeste mai mult»
credit

Recomandări pentru un sfârșit de an organizat și relaxat

Citeste mai mult»
Tyka Nelson

Cântăreaţa Tyka Nelson, sora lui Prince, a murit la...

Citeste mai mult»
TikTok

O provocare de pe TikTok determină zeci de adolescente să...

Citeste mai mult»

Notariat Dorobanți Raluca Tunescu

Citeste mai mult»
sport

De ce este esențial să facem mișcare dimineața și seara

Citeste mai mult»
Jamie Lee Curtis

Jamie Lee Curtis, despre victoria lui Trump: „Înseamnă o...

Citeste mai mult»

Cum "localizam" stresul si ce facem cu el?

De în Sanatate 21 apr 2009
Incerc prin toate mijloacele sa combat "boala" secolului 21: stresul! Apelez la toate metodele de prevenire si de "vindecare" ale lui! Dar cum stiu ca stresul si-a gasit refugiu in corpul meu? Ii cunosc cu adevart "simptomele"? Sau nu sunt prea sigura care e modul prin care "isi face de cap" in organism? Stresul este viclean si ofera uneori alarme false ale unor alte boli: afla moduri frecvente de manifestare a stresului si solutii pentru alungarea lui, de la Cristina Calarasanu, psiholog.
Uneori ma aud adesea spunandu-mi  "off, ce stresata sunt" sau aud comentariile apropiatilor care ma declara o "stresata" fara rezolvare si ma indeamna la relaxare si calm in anumite momente, mai tensionate sa spunem. Dar cum ma "citesc" ei ca sunt stresata? Care sunt simptomele pe care le dezvalui in fata lor si cum definesc eu starea de stres? Pai sa spunem ca imi creste tensiunea, respir foarte repede, simt ca as vrea sa sparg totul in jurul meu, etc. Deci as putea spune ca este o stare de nervozitate accentuata de irascibilitate si inconjurata lejer de tone de nervi. Astea sa fie oare caracteristicile stresului sau sunt pur si simplu stari diverse pe care le traiesc, influentate de factori de mediu externi? Sunt un pic in dubii, mai ales ca, in general, oamenii au tendinta de a folosi anumite expresii fara a sti exact ce inseamna sau de nominaliza anumite stari ca fiind de un fel, atunci cand ele au alta sursa din care provin si sunt altceva decat si-ar inchipui ei.

Am vorbit cu psihologul Cristina Calarasanu de la Centrul de Psihologie de Actiune si Psihoterapie si am rugat-o sa me lamureasca, oglindindu-mi cateva moduri de manifestare ale stresului, avand in vedere ca el se exteriorizeaza la fiecare persoana in mod divers, si sa ne ofere cateva solutii prin care sa il alungam din viata noastra.

Psihologul ma atentioneaza inca de la inceput ca pentru a identifica corect cauzele si a "diagnostica" stresul, trebuie analizate in detaliu mai multe aspecte ale vietii respectivei persoane si trebuie investigate cauzele care au condus la aparitia lui si nu contextul in care s-a manifestat. Cristina imi spune ca multa lume confunda contextul in care se manifesta stresul cu reala cauza care a dus la aparitia sa. "De obicei, lumea spune ca locul de munca prea epuizant, sau deadline-urile prea scurte care ii suprasolicita si ii extenueaza, ori conflictul din familie sunt cauze ale producerii stresului in viata lor, ceea ce nu este adevarat; acestea sunt contexte, imprejurari in care el ia forma si se manifesta si nicidecum cauze".

1. "Au, ce ma doare!"

Sub auspiciul acestei expresii stau unele dintre formele de manifestare ale stresului, spune psihologul. Astfel, aveam de-a face cu:

- Modalitati somatice: stresul prilejuieste aparitia unor boli precum ulcer, migrene, diabet, hepatita si altele;
- Manifestari temporare sau trecatoare: nu neaparat declansarea unor boli, dar mai degraba acutizarea unor dureri de cap, de stomac, nevralgii, contracturi, greata, palpitatii, ameteala, etc.

Depinde foarte mult de nivelul de stres daca manifestarile sunt temporare sau nu; acesta influenteaza acutizarea respectivelor dureri sau trecerea direct la boli somatice care necesita ingrijiri speciale, declansate pe fond de stres.

2. "Nu mai fac fata!"

Aceasta pare sa fie ultima strigare in fata luptei cu nivelul de stres si esecul tau in fata lui. Pana aici: "Nu mai fac fata!". La acest nivel, stresul isi face deja de cap si pare sa fi biruit in fata eforturilor tale de a iesi din aceasta situatie. Vorbim aici, spune psihologul, de manifestari care se leaga de randamentul respectivei persoane: diminuarea atentiei si concentrarii,  a capacitatii de de organizare si rezolvare a sarcinilor de serviciu, sentimentul ca esti depasita de situatie, care te darama si te face neputincioasa in fata lui.

3. "Nu mai am chef de nimic!"

Daca pana acum am vorbit de manifestari de tip corporal, fizic, in mod inevitabil stresul afecteaza psihicul unei persoane, vorbind in acest caz de manifestari de tip depresiv, caracterizate prin oboseala, apatie, plans, etc.

4. "Aoleu, ce ma fac, nu mai am timp!"


Mereu grabita si "in priza", vorbim aici de un stres care se manifesta anxios, prin agitatie continua, teama, neliniste, preocupare continua care nu-ti da pace; in acest caz nu exista momente de liniste, nici macar atunci acnd vine vorba de dormit: apar tulburari ale somnului generate de griji care iti impovareaza mintea si care nu iti ofera liniste.

Acum ca l-am descoperit ce masuri iau?

Sa spunem ca ai reusit sa il "tintesti" si stii exact ca nivelul de stres a atins cote maxime, gata de a depasi pana si limita extrema si de a provoca astfel dezastre in organismul tau. Esti constienta ca esti stresata, ce urmeaza sa faci? Ce faci cu stresul din viata ta? Cristina Calarasanu ne spune ca trebuie luate cateva masuri obligatorii, intr-o ordine precisa, pentru a putea pune capat acestei "crize" si pentru a domoli "furtuna" ce planeaza deasupra capului tau. Unii dintre pasi nu sunt chiar practici: nu te duci, iei o farfurie si o spargi si gata te calmezi; ceea ce porneste din interiorul fiintei tale isi va regasi solutia tot acolo, de aceea introspectia este uneori cea mai buna cale de a pune capat stresului.

1. Localizarea factorului

Psihologul spune ca trebuie sa invatam sa localizam factorul care determina aparitia lui, precum si contextul in care el apare si care accentueaza "crizele". Odata identificat, se va putea jongla cu el.

2. Introspectia!


Uneori uitam sa vorbim cu noi insine si sa ne punem intrebari. In tumultul vietii cotidiene, uitam cateodata cine suntem su adevarat; nu ne cunoastem suficient si de aici apar unele dezastre.

Trebuie sa invatam sa ne punem intrebari si sa gasim totodata raspunsuri. Intreaba-te: de ce apar acele manifestari? Ce anume din mine declanseaza acele dureri? De ce ulcer si nu migrene? Chestioneaza-te tot timpul si, cu ajutorul specialistilor (atat psihologi, dar nu numai), vei descoperi "buba"! De multe ori, totul vine din interior: si boala si rezolvarea ei!

3. Apeleaza la doctori!


Psihologul indeamna la consultarea specialistilor: si nu numai la pisholog, ci la diversi specialisti in functie de modul in care a actionat stresul asupra corpului tau. De exemplu, daca suferi de ulcer, este logic sa apelezi la un doctor specializat, iar de obicei, de aici pleaca urmatoarea "destinatie": psihologul. De obicei, medicul coreleaza simptomele si reactiile cu alte cauze care nu sunt de ordin somatic si de aici "trimiterea" la psiholog, in functie de fiecare caz in parte, evident.

4. Reorganizeaza-ti viata!


Este timpul sa treci la actiune, daca pana acum ai vorbit cu tine insati, acum este timpul, ca dupa ce ai inteles exact ce a determinat cresterea nivelului de stres sau aparitia lui, sa incerci sa iti reorganizezi viata, sa reasezi lucrurile in asa fel incat sa indepartezi sursa de stres si sa aderi la activitati si metode de relaxare care sa lupte cu succes impotriva stresului din viata ta.

Cauta diverse cai de relaxare, experimenteaza pana gasesti metoda potrivita tie:

- muzica,
-calatorii,
-masaje de relaxare,
- carti, etc.

Acestia sunt pasii pe care trebuie sa ii urmezi in mod logic pentru a invinge stresul din viata ta. Am fost curioasa si am intrebat specialistul care este cea mai des intalnita cauza care duce la aparitia stresului si am fost uimita de raspuns: incapacitatea omului de a-si exprima trairile, sentimentele. Evident ca sunt multe cauze: de la vulnerabilitate crescuta, la structura, predispozitii, care sunt oarecum independente de persoane, dar principala cauza este inhibarea trairilor si sentimentelor. Un exemplu concret este acela in care locul de munca devine un mediu mult prea "apasator": sarcinile sunt prea multe, deadline-urile prea scurte, responsabilizarea excesiva, lucruri care depasesc capacitatile unor persoane si refuzul sau incapacitatea acestuia de a si le exprima si de a le rezolva, si de aici aparitia stresului in viata lor.

Atentie mare la cum iti traiesti viata si la modul in care reactionezi in diverse situatii. Acestea se pot rasfrange inzecit asupra ta. De exemplu, spune psihologul, un nivel de stres extrem de crescut poate conduce la sindromul  "burn-out" – al scurtcircuitarii, suprasolicitarii excesive – care determina persoana sa inceteze orice activitate din incapacitatea de a mai actiona cumva; sleirea de puteri, extenuarea excesiva pot avea repercusiuni grave asupra corpului prin declansarea unor boli grave.

O poti cunoaste pe Cristina Calarasanu accesand blogul ei de pe Feminis, intitulat "Aventuri in tara piticilor". Daca ai intrebari legate de aventurile copilului tau sau esti curioasa sa afli care sunt transformarile psihologice prin care trece piticul tau, nu ezita sa o intrebi.

Tu reusesti sa iti manageriezi eficient nivelul de stres? Cum faci fata provocarilor?

Tag-uri: , , , , , , , , , , , , ,
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK

Adaugă un comentariu 1

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

raluca frimu (28.04.2009, 12:08)
Din pacate stresul e o boala cronica care ne afecteaza nu numai psihic ci si fizic, din pacate....
Răspunde-i
Spune-ţi părerea
Alte articole din Sanatate
Cele mai citite
Azi
Săptămânal
Lunar

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
24 noi