Carnea de porc este principalul aliment consumat de Sarbatori. Pe masa fiecaruia dintre noi se gasesc cel putin cateva specialitati care au la baza acest tip de carne.
Carnatii, caltabosii, lebarul, toba, slanina, soricul, tocaturi, sarmalele, chiftelele si friptura sunt insa si dusmanii cei mai periculosi atunci cand vine vorba de dieta noastra. Soriciul contine 100 % grasime, slanina este o bomba calorica, iar pomana porcului sau diversele tochituri traditionale, contin foarte multe calorii.
Nutritionistii recomanda ca aceste produse sa fie scoase din dieta noastra daca vrem sa respectam un regim de viata sanatos, iar daca chiar nu reusim sa renuntam definitiv la aceste preparate, macar sa ne limitam la a gusta "de pofta".
Cu totii stim ca sarmalele sunt cu atat mai gustoase cu cat au mai multa grasime. Si cum carnea de porc este vedeta acestui sezon, silueta noastra s-ar putea sa aiba de suferit. Daca nu vreti sa va treziti cu cateva kilograme in plus ar fi bine sa nu mancati mai mult de 1, 2 astfel de sarmalute la masa si sa incercati sa nu le includeti in meniul fiecarei mese, de la Craciun pana la Revelion.
Incercati de asemenea sarmale din carne de pui sau curcan, sau macar cele facute dintr-un amestec de carne de porc cu vita. Este adevarat ca slanina si afumatura sunt cele care dau savoare sarmalutelor in foi de varza acra, insa incercati sa rezistati acestei tentatii si gatiti-le cat mai sanatos posibil.
Totodata, trebuie sa tinem cont ca sarmalele sunt greu de digerat datorita asocierii carnii tocate cu orezul ce are o concentratie ridicata de amidon. Asa ca un abuz nu duce numai la acumularea de grasimi ci poate provoca si o indigestie.
Salata beouf, vinetele si ciupercile cu maioneza se gasesc si ele pe masa unora dintre noi in aceste zile. O lingura de maioneza facuta in casa are aproximativ 150 calorii, o lingura de maioneza "light" are de cinci ori mai putin. Asa ca incercati fie sa folositi mai putina maioneza pentru salatele pe care le faceti pentru masa de Sarbatori, fie sa inlocuiti aceasta maioneza cu una din comert, cu mai putine calorii.
Faceti pauze intre consumul de specialitati si fiti atenti pentru a evita asocierile nerecomandate. Incercati sa consumati un singur fel de mancare odata, dupa care luati o pauza.Mestecati temeinic hrana, minimum 20 miscari masticatorii sau pana alimentele solide devin fluide, savurand gustul si aroma. Nu infulecati alimentele.
Pentru a evita acumularea grasimilor nutritionistii recomanda sa pregatesti alimentele cat mai simplu, prin procedee sanatoase. Astfel trebuie sa eviti prajirea, combinatiile nesanatoase dintre grasimi in exces, zahar, sare, aluaturi, dar si rantasurile, gratarul cu foc direct sau mancarea arsa.
Evitati orice tocatura, alegeti carne alba slaba sau peste, branzeturile slabe, evitati mancarurile grase. Evita alimentele industriale, rafinate bogate in sare, zaharuri, grasimi, aditivi alimentari, arome si evita bauturile industriale carbogazoase, necarbonatate, indulcite, stimulante, inclusiv cele "light".
Cozonacul, alt produs traditional care se gaseste pe masa fiecaruia in prag de Sarbatori este un produs foarte greu de digerat. Nutritionistii recomanda sa nu se consume mai mult de o felie pe zi. Totodata, prajiturile, placintele si torturile ar trebui evitaste pe cat posibil. Este de preferat ca acestea sa fie cat mai simpe sau inlocuite cu fructe sau salate de fructe.