Dintre sutele de diete existente la ora actuala, cea cu numele de Oshawa este singura care prezinta un interes deosebit si are un statut aparte. Nu este o simpla dieta de slabire, ci si un adevarat tratament de vindecare, echilibrare energetica si detoxifiere... toate acestea in numai 14 zile. Sa fie oare realista aceasta cura, avand in vedere reputatia de "vipera" a dietelor? Are efecte concrete? Aflam acest lucru de la Ema, o femeie care se pregateste sa tina aceasta cura... a 5-a oara!
Cand am auzit de aceasta dieta, in sinea mea imi rasunau aceleasi cuvinte: „alta dieta de slabire? Alt nume adaugat la lista de diete existente in domeniul nutritiei? Cu ce principii si rezultate mirobolante ne mai incanta? Ce efecte negative are?"...aceleasi intrebari care apar la orice alta dieta. Efecte negative nu are, dar beneficiile sunt... fara numar.
Din start am aflat ca nu este o dieta obisnuita cu 3 zile numai de legume si fructe, cu un anumit numar de calorii pe zile, cu varza sau numai cu citrice. Aveam sa aflu lucruri interesante despre ea: ca are efect de 4 in 1, ca dureaza 14 zile, ca se consuma exclusiv cereale, ca echilibreaza energetic organismul (prin hrana Yin-Yang), ca detoxifica organismul, trateaza diverse boli si evident slabeste. Insa nu este genul de dieta care se tine „de capul nostru", ci exclusiv sub supravegherea stricta a unui specialist.
De ce? Ne explica Dr. biolog Ovidiu Buciscanu de la Centrul de terapie holistica al Fundatiei AQUARIUS: "este vorba de un complex terapeutic, nu de o dieta standard, tip 'Formula As'. Nici doua picaturi de apa nu sunt la fel, nu au exact aceeasi compozitie chimica - cu atat mai mult doua persoane sunt diferite! Spre exemplu, doua femei cu o banala durere de cap - in cazul uneia, durerea se poate datora unei disfunctii biliare mai vechi, iar in cazul celeilalte, unor probleme metabolice (ex. constipatie). Este clar: cauza nefiind aceeasi, nici tratamentul nu poate fi la fel! Rezultatele 'dezastruoase' au fost probabil raportate in cazul unor maladii extreme, cand dieta s-a tinut fara suportul mezzo (ceaiuri, tincturi, plante) si supra-structuri (homeopatie, acupunctura, reflexoterapie, masaj etc) sub indrumarea in cunostinta de cauza a terapeutului. E cazul sa facem o precizare: Dieta Oshawa NU aduce NICI un fel de aport nociv pentru organism, dimpotriva - este extrem de pura si echilibrata, aducand la suprafata toxinele depozitate in timp in organism. Efectul sau este unul de echilibrare metabolica, fiind unul din putinele alimente-medicament de tip bazic."
Am vrut sa aflu si mai multe despre ea si despre „puterile" ei miraculoase, dar teoria nu este o solutie pentru a deconspira secretele si rezultatele ei, miile de cuvinte asternute in carti si pe internet despre ea si despre efectele miraculoase pe care le presupune, lasandu-ma oarecum indiferenta. Teoria pluteste undeva in aer, practica sta cu picioarele pe pamant si „vorbeste" de la sine. De aceea, am avut prilejul sa discut cu o persoana care a ales aceasta dieta, indrumata fiind de frica bolilor cumplite care planeaza asupra noastra; ea a folosit o arma pe care o credeam imposibila in lupta cu aceste maladii: a decis sa nu cada victima nici unei boli! Avem acest drept? Nu cadem de obicei prada acestor monstrii greu de neinvins? Iata ca nu! Ea se numeste Ema si a ales sa ne impartaseasca experienta ei, pentru ca si tu sa poti la randul tau sa castigi acest drept... acela de a alege sa nu fii bolnava. Care este pretul sanatatii maxime? 14 zile de doua ori pe an dedicate cerealelor. Si ce mai pui ca este perioada perfecta pentru a da startul unei asemenea diete, specialistul in acest regim recomandand urmarea ei in cele doua posturi mari ale anului. Si cum postul Pastelui este pe cale sa inceapa.....
Primele ganduri catre aceasta dieta...
Ema a aflat de aceasta dieta de la un fost coleg de munca, care urmase un tratament pentru fiere, la cabinetul unui terapeut. Nu s-a hotarat sa mearga la acest specialist neaparat pentru a slabi, ci pentru ca o obseda ideea ca s-ar putea imbonavi de cancer, avand in vedere faptul ca avea deja 3 bolnavi de cancer in familie: „ma obseda ideea ca as putea ajunge la un medic care sa imi spuna 'era bine daca ati fi venit ceva mai devreme’... Cum nu stim niciodata cand e prea tarziu, m-am hotarat sa merg la terapeutul colegului meu, pentru a-i cere parerea.
A vrut sa tatoneze terenul in aceasta privinta, a pus intrebari, a investigat si iata ce a aflat de la profesor dr. biolog Ovidiu Buciscanu: "Termenul 'dieta Oshawa' este folosit de multa lume in sens larg si in afara contextului holistic, de care nu ar trebui separat. Generic denumita 'dieta Oshawa', formula de dieta cu care lucram noi reprezinta de fapt o combinatie de cereale fundamentale, specifica arhetipului romanesc, cu o compozitie stabilita stiintific si introdusa in tratament pentru prima oara de doctorul Emil Puscasu de la Iasi, mentorul meu."
Personal, am fost curioasa sa aflu cum de este atat de benefica o asemenea dieta care se bazeaza exclusiv pe un singur tip de produse (cereale), in general doctorii nutritionisti blamand acest lucru si cum reuseste corpul sa acopere carentele nutritive pe care le lua din alte alimente in aceste doua saptamani. Dr. Buciscanu mi-a explicat exact mecanismul prin care functioneaza atat dieta, dar si corpul nostru raportat la ea: "Aceasta combinatie de cereale fundamentale - haideti sa respectam adevarul si s-o numim Dieta Dr. Emil Puscasu (si pentru a simplifica intelegerea), este intr-adevar extrem de benefica organismului, fiind foarte simpla si usor asimilabila si avand toti aminoacizii necesari bunei functionari a corpului. De precizat un lucru: lanturile proteice din carne sunt mai lungi si mai greu de 'rupt' in procesul metabolic decat in cazul cerealelor. Efortul corpului este deci mai mic, energia cheltuita se reduce, iar surplusul de energie de care beneficiaza intreg corpul este directionat spre vindecare. Teoria conform careia 'doar din carne ne putem extrage aportul de proteina animala' s-a dovedit in realitate o prejudecata, fiind infirmata de nenumarate ori de practica terapeutica."
Ema a aflat apoi de multiplele beneficii ale acestui tip de dieta-tratament, iar cum sanatatea ei era in prim plan si demersurile ulterioare au pornit de la aceasta premisa, kilogramele in minus fiind doar o consecinta „pozitiva" a urmarii curei.
Fata in fata cu... "purtatorul de cuvant" al dietei
Nu a mai stat pe ganduri si a actionat intocmai, trezindu-se direct in cabinetul specialistului. A enumerat beneficiile, restrictiile si capcanele pe care le prefigura urmarea acestui tip de dieta si, conform cu asteptarile pe care le avea, a aflat ca dieta este inclusa in tratarea de tip holistic a mai multor afectiuni.
Sfatul specialistului a fost simplu si la obiect, fara prea multe detalii exhaustive. Principalul sfat, indemn sau incurajare, depinde cum interpreta, cuvintele lui a fost „sa tin dieta strict sau sa nu o tin deloc. Si sa renunt la carne... „
Dupa cum am amintit mai sus, specialistul indeamna sa se tina acest regim de doua ori pe an, de exemplu in cele doua posturi mari, de Paste si de Craciun, asigurandu-se astfel o stare de sanatate buna.
Pasi siguri si hotarati....
Atunci cand Ema a pus piciorul in prag si a hotarat ca vrea cu adevarat sa urmeze aceasta dieta s-au succedat toate etapele obligatorii ale acesteia: mai intai i s-a facut anamneza (analize, metode de investigare si stabilire a diagnosticului), dupa care a urmat regimul alimentar recomandat.
Nu a putut sa nu imi sara in ochi o afirmatie fara un grad real de importanta in ceea ce ne interesa, ci doar cateva cuvinte pe care le-a insirat in formularea descrierii dietei: "dieta este foarte simpla." Sa spuna o femeie care a trecut de 4 ori printr-una dintre cele mai severe diete existente, ca in fond „dieta este foarte simpla" denota cu adevarat ceva; este felul in care ea se raporteaza la acest regim de viata. Optimista pana acum marturisirea ei, nu-i asa?
L-am intrebat si pe specialistul in aceasta dieta despre reputatia acesteia de dieta foarte severa, vrand de fapt sa aflu care este explicatia stiintifica si ce efecte are asupra organismului de este considerata atat de dura: "Cand organismul este obisnuit cu o diversitate de gusturi si mai ales cand simturile noastre sunt 'pervertite' de consumul alimentelor 'imbunatatite' cu tot felul de E-uri, amelioratori de gust etc., o eliminare totala a acestora pe o anumita perioada, in scopul dezintoxicarii organismului, poate fi perceputa drept un regim 'sever'. Noi va spunem doar atat: dieta noastra nu limiteaza cantitatea pe care o fiecare doreste sa o consume zilnic! Fiecare pacient isi stabileste cat are nevoie. Ramane poate monotonia de a consuma timp de 14 zile acelasi aliment, dar castigul la nivelul intregului organism este incomparabil mai mare si merita efortul - cum marturisesc pacienti de toate varstele, care au simtit prin experienta proprie efectul benefic al dietei asupra sanatatii."
In ce consta aceasta dieta extrem de simpla ne spune chiar protagonista noastra: „14 zile se mananca grau si orez fiert, in anumite proportii. Ambele cereale se folosesc nedecorticate. Pe langa aceasta mancare, se consuma un amestec de ceaiuri si tincturi de plante care difera de la persoana la persoana, in functie de afectiunile si dezechilibrele pe care le fiecare le are. Atat si nimic mai mult. Fara negociere." Asadar nu exista abatere de la reguli si de la programul strict, respectarea intocmai a dietei producand si efectele scontate.
„Zbuciumul" de inceput al dietei
Zis si facut. Dupa ce a aflat toate detaliile necesare si programul intocmai, Ema a pasit direct in dieta, perioada de inceput in care nu a fost deloc usor, transformarea stilului de alimentatie obisnuit nesfiindu-se sa-si puna amprenta asupra corpului: „primele trei zile au fost mai dificile, in sensul ca imi era somn continuu. E bine ca dieta sa fie inceputa in week-end. Eu am dormit foarte mult, dar la fiecare se manifesta diferit. Dupa trei zile am inceput sa am foarte multa energie". Desi cantitatea de mancare ingerata era foarte mica, senzatia de saturare era maxima, starea de foame permanenta disparand definitiv dupa 3 zile.
Intelegem astfel ca inceputul dietei este momentul de cumpana inevitabil, avand in vedere ca apar schimbari substantiale in stilul de viata: „apar si momente in care iti vine sa renunti, insa m-am gandit de la bun inceput la un singur lucru: fata de cate porcarii am mancat toata viata, sa mananc doua saptamani grau cu orez fier este extrem de putin". Acesta a fost modul ei de auto-motivare si de depasire a obstacolelor.
Am intrebat-o cum a reusit sa se organizeze in timpul dietei, avand in vedere ca tentatiile sunt mari chiar si in propria casa, daramite in afara ei, cum ar fi restaurantele sau chiar locul de munca. Mi-a spus cu sinceritate ca nu a avut vreun plan special si nici nu s-a organizat, totul a decurs de la sine: “Nu a fost vorba de nicio organizare! Lucrurile se simplifica foarte mult! Nu mai trebuie sa te gandesti la ce mananci, treaba e rezolvata pentru doua saptamani. S-a intamplat sa merg la restaurant, am baut ceai verde sau apa plata."
Cand si unde se vad beneficiile?
Fix dupa doua saptamani, incep sa apara si primele rezultate, insa dupa aceasta perioda sunt cateva conditii ferme de indeplinit. Nu trebuie sa consideri aceasta perioda ca pe una in care ai tinut regim, iar apoi revii cu totul al viata ta anterioara si la obiceiurile culinare obisnuite. Trebuie sa ai un pic de grija la cum introduci iar alimentele in viata ta: „este foarte important de stiut faptul ca dupa cele doua saptamani, trebuie sa urmeze altele doua de regim mixt, pe langa Oshawa, adaugandu-se si legume si fructe. De asemenea, aceasta dieta este un bun inceput pentru schimbarea modului de alimentatie pentru cei care vor sa traiasca sanatos. Eu am renuntat total la carne, mai mananc peste din cand in cand. Regimul meu este lacto-ovo-vegetarian."
Dupa doua saptamani, a putut sa zambeasca la efectele evidente ale acestei diete si nu putine au fost la numar:
- dupa cum spuneam mai sus, pierderea in greutate este o consecinta vizibila si inevitabila, ea spunandu-ne ca se pierd intre 4-7 kg in doua saptamani;
- imbunatatirea vizibila a calitatii pielii;
- limpezirea privirii;
- reducerea celulitei;
- iar in mod surprinzator slabirea nu este insotita de o scadere a tonusului pielii si a muschilor, ba dimpotriva, ne spune Ema, regimul Oshawa nu „arata" ca ai slabit si unde, totul se face subtil si fara semne.
Cum i-a schimbat viata aceasta experienta?
Nu este o novice, care a trecut de curand prin prima experienta de acest gen. Protagonista noastra a mai tinut 4 astfel de cure, incepand din 2007. A avut multe de invatat, iar starea si efectele pe care le-a sesizat la prima incercare au determinat-o sa inceapa si urmatoarele diete. Acum nu i se mai pare nimic greu si de neindurat, iar aceasta dieta face acum parte din viata ei... de doua ori pe an!
“Aceasta experienta mi-a dat accesul la o viata sanatoasa. Starea sanatatii mele depinde de mine si de masura in care sunt dispusa sa constientizez acest lucru si sa actionez in consecinta. Cand simti pe propria piele transformarile, ai mult mai multa incredere in tine. Asa cum am mai spus, am tinut-o pana acum de patru ori. Ma pregatesc sa o reincep in curand si avand in vedere ca stiu care vor fi urmarile, sunt nerabdatoare. Nu ma mai sperie nimic la dieta in sine, stiu ca nu e nimic de neindurat."
Un impuls direct de la protagonista... ea stie mai bine
„Sfatul pe care il dau celor interesati este sa nu le fie frica de o asemenea dieta, sa o tina cu maxima strictete, gandindu-se la beneficiile pe care le vor dobandi si sa o faca sub indrumarea unui specialist. Daca tot suportati niste privatiuni, sa aveti si beneficiile maxime! In functie de afectiunile sau dezechilibrele pe care le aveti, veti insoti dieta cu ceaiuri, tincturi, remedii homeopatice, acupunctura."
Si pe mine m-a pus pe ganduri aceasta dieta, si, sincera sa fiu, spre deosebire de alte diete care au un program mult mai permisiv, faptul ca aceasta este foarte restrictiva, rezumandu-se doar la cereale, mi se pare mult mai usor de tinut. Exact cum spune si Ema, stii ca ai o singura optiune si nu ai de ales, iar 14 zile trec destul de repede... dar beneficiile sunt de multa durata.
Tu ai incercat vreodata aceasta dieta? Te tenteaza sa o urmezi?