Munca lor se adreseaza proprietatii melanopsinei, o proteina sensibila la lumina din ochi care stabileste ritmul de ciclu zi-noapte si contractia pupilei la contactul cu lumina puternica.
Acestia au masurat raspunsul pupilelor la stimularea melanopsinei si la conurile, sensibile la undele scurte, alte celule-senzor de lumina albastra care opereaza in lumina zilei. Surprinzator, au aflat ca melanopsina si conurile aveau efecte opuse si concureaza pentru controlul pupilei in lumina albastra.
"Provocarea de a studia melanopsina este faptul ca este foarte sensibila la lumina albastra, o lumina de unde scurte emisa de dispozitivele digitate, inclusiv smartphone-uri, tablete, computere, asa cum sunt conurile sensibile la undele scurte", spune autorul principal, Manuel Spitschan, un student absolvent in psihologie de la Universitatea din Pennsylvania.
"Studii anterioare ale ochiului uman nu au studiat separat conurile si melanopsina, deoarece lumina intermitenta albastra stimuleaza ambele celule, asa ca nu stiam daca ce a vazut o persoana sau raspunsul pupilei a fost de la una sau de la cealalta."
Pentru a depasi aceasta problema, echipa adezvoltat o clasa speciala de stimuli vizuali: au produs lumina care clipeste si stimuleaza melanopsina, dar este invizibila pentru conurile sensibile la undele scurte. Luminile au fost create cu ajutorul unui aparat care se poate sculpta si comuta intre curcubeele proiectate de lumina calculatorului.
Citeste si:
Cea mai eficienta masca antirid DIY pentru zona ochilor
3 trucuri care te ajuta in cazul micilor accidentari din bucatarie
Ochelari de soare pentru o primavara stylish: 30 de recomandari