Tipuri de nutrienti
Specialistii atrag atentia ca o alimentatie echilibrata trebuie sa cuprinda 55% carbohidrati, 15% proteine si 30% grasimi. Mare atentie insa la calitatea grasimilor consumate!
Intr-adevar grasimile au un rol esential in buna functionare a organismului, insa la fel de important este sa alegem grasimi de buna calitate, adica acele grasimi nesaturate care sunt benefice pentru organism. Pe acestea le gasim in alimente de origine vegetala, dar si in preparate din peste.
O categorie importanta de grasimi nesaturate o reprezinta grasimile esentiale Omega 3 si Omega 6, care nu pot fi produse de organism si de aceea este important sa le luam din alimentatie. Surse de grasimi esentiale sunt uleiurile vegetale (de in, de rapita, de floarea soarelui), margarinele de noua generatie, fructele oleaginoase (nuci, alune si fistic) si preparatele din peste.
O alta categorie de grasimi este reprezentata de cele saturate (preponderent de origine animala), numite popular si grasimi "rele" si grasimi trans al caror aport nutritional este scazut si in plus cresc nivelul colesterolului "rau" din sange. Grasimile saturate le gasim in lactate grase (unt, smantana), carne grasa de vita, carne de porc, slanina, iar grasimile trans le gasim in produsele de tip fast food, in produsele de patiserie, dulciuri rafinate. Specialistii in nutritie recomanda sa reducem consumul de grasimi rele si, pe cat posibil, sa le inlocuim cu grasimi "bune".
Ce implica o dieta echilibrata
Si fiindca o alimentatie echilibrata este foarte importanta pentru sanatatea noastra, trebuie sa fim atenti ca dieta sa cuprinda de asemenea carbohidrati, proteine, dar si vitamine si minerale.
Surse importante de nutrienti sunt legumele (mazarea, cartofii, dovleceii, fasolea, lintea) si fructele (merele, perele, strugurii, dar si oleaginosele, adica nucile, alunele si migdalele). De asemenea cerealele integrale (in special, orz sau ovaz) sunt foarte hranitoare. Pe cat posibil, fructele si legumele trebuie consumate in stare cruda sau aproape cruda. Iar daca nu gasim legume proaspete putem folosi legume congelate si zarzavat, decat sa le excludem din alimentatie. Zacusca si muraturile ar putea, de asemenea, sa se regaseasca in meniu.
Hidratare in anotimpul rece
Hidratarea este la fel de importanta in anotimpul rece, cum este si in anotimpul cald. Tocmai de aceea lichidele trebuie sa fie nelipsite din meniul zilnic: supele, ceaiurile si sucurile naturale au un aport insemnat de nutrienti si ne hidrateaza pe timpul anotimpului rece. Toamna si iarna nu mai consumam apa de la frigider, ci doar de la temperatura camerei, astfel organismul este ferit de deshidratare si in plus nu consuma energie ca sa aduca apa la temperatura corpului.
Asadar, in anotimpul rece este cel putin la fel de important ca in anotimpul cald sa ne hranim echilibrat si sa aducem organismului nostru nutrientii necesari: carbohidrati, proteine, grasimi si de asemenea sa ne hidratam corect cu supe, ceaiuri si nu in ultimul rand, apa.