- oameni care cred ca succesul sau esecul in viata depinde de ei;
- oameni care cred ca totul este predestinat sau oricum incontrolabil din cauza faptului ca exista atat de multi alti factori care nu tin de tine.
Aceste teorii personale se pot imbina de fapt in viata reala. Unii dintre noi pot gasi intotdeauna ca altcineva este vinovat. Acestia sunt fie cei care ridica din umeri a nepasare ("Pai nu eu!"), fie gasesc exact acele alte persoane responsabile de esec si le condamna vehement. Optimist detasat sau pesimist justitiar, niciodata nu va fi vorba de propria persoana.
Alteori lucrurile nu sunt atat de extreme, iar neincrederea apare doar in momente dificile din viata, cand stima de sine este pusa la grea incercare.
In oricare dintre variantele amintite, cand nu mai crezi in tine, iti poti construi fara sa-ti dai seama, diferite obstacole care sa-ti justifice mai tarziu insuccesul. Scuzele ar avea acoperire, ar fi (cel putin aparent) perfect intemeiate iar cei din jur pot spune ca nu a depins de tine.
Iata cateva scuze ale esecului:
Boala inainte de un eveniment important
Dupa o zi in care nu stie cum a trecut timpul, Ana a realizat ca parul sau (de altfel bogat) nu mai putea fi spalat decat dimineata. Dar s-a trezit tarziu (nu a auzit ceasul) si a trebuit sa plece cu parul ud pe strazi, prin curent, in frig. Toate astea, cu 4-5 zile inainte de examen! Evident, durerea de cap de dupa, a impiedicat-o sa invete sau sa repete. Parca mereu obosita si slabita, cu mare efort, cu o seara inainte a rasfoit materialele fara sa reuseasca sa se pregateasca indeajuns. De vina a fost vremea, curentii de metrou, durerea de cap, etc.Urgente neprevazute
Mihai astepta cu nerabdare un interviu pentru un post de manager. Desi avea toata ziua la dispozitie, si-a adus aminte ca ar trebui sa mai treaca pe la banca, sa viziteze un prieten caruia ii promisese de mult ca se vor intalni si sa caute o carte pe care nu avusese timp sa o cumpere. Mereu pe fuga, fara timp sa-si calce bine camasa, sa revada descrierea postului sau sa verifice exact adresa, a intarziat, a ajuns agitat si fara sa mai poata raspunde la intrebari cum ar fi vrut. De vina a fost traficul, vanzatoarea, intervievatorul, etc.
Lipsa de ajutor
Dan lucreaza la o companie de renume si stie ca proiectul care a fost dat mai multor persoane din diferite birouri va decide cine este urmatorul promovat. A solicitat informatiile de care avea nevoie de la doi colegi din departamentele financiar si de marketing, dar cand acestia nu au raspuns la timp, nu a mai reinnoit cererea sa. Nu a predat proiectul complet, cum stia ca ar trebui. De vina au fost colegii sai indiferenti sau rauvoitori si timpul prea scurt pentru proiect.
Sunt multe astfel de cauze invocate care imbraca nuante diferite atunci cand e nevoie de o justificare. Indiferent ca ea protejeaza persoana de sine insasi sau ca ii salveaza imaginea in fata celorlalti, pe termen lung roade suflete si duce la ratare.
Iata o replica mai mult decat graitoare din piesa Scaunele de Eugen Ionescu: "Ai fi putut fi Presedinte-sef, Rege-sef, sau, chiar, Doctor-sef, Maresal-sef, daca ai fi vrut"!
Ce poate fi facut? Ne aventuram cu atat mai mult in necunoscutul din viata noastra atunci cand avem incredere in ceea ce suntem si putem face. Evaluarea si autoevaluarea ajuta mereu in acest sens. Solicitarea unui feedback constant si identificarea acelor surse de inspiratie si de motivare ridica fruntile in sus si fac pasul mai apasat.
Ioana Moholea
Project Manager
Perspective Group
Tel: (+40) 21 2119322
www.perspectivegroup.ro