In timp ce mai mult de 90% dintre bunicii americanilor de astazi stateau casatoriti timp de 10 ani sau mai mult, daca se casatoreau in anii '50, in anii '90 acest procent scazuse sub 50%. Nici macar varsta inaintata a celor doi soti nu mai constituie o opreliste in calea neintelegerilor si inclusiv a divortului. In ultimii ani a crescut numarul divorturilor in care cei doi soti aveau peste 60 si chiar si peste 80 de ani, sustin sondajele realizate la nivel global.
Motivele care conduc cuplul spre divort
Specialistii americani aprecieaza ca exista foarte multe motive pentru care divorturile s-au inmultit, fiind vorba si de durata mai mare de viata a oamenilor, de noile valori si principii ale generatiilor si unul dintre factori fiind si independenta economica in crestere a femeilor. In plus, sistemul de divort a devenit din ce in ce mai usor de folosit, in sensul ca procesul de divort a fost simplificat. O alta posibila cauza a cresterii numarului divorturilor este criza economica, care ii face pe oameni sa isi pastreze slujbele mai greu si sa isi gaseasca noi locuri de munca mai greu iar tinerii sunt mai reticenti in a-si asuma responsabilitatea unei familii. Specialistii au observat, insa, ca in aceasta perioada, tinerii deja casatoriti nu sunt la fel de grabiti sa recurga la un divort, fiind conditionati (si) de aspectul financiar.
Psihoterapeutul Anda Pacurar ne explica: " Ideea divortului se poate contura inca din primul an de casnicie si asta pentru ca cei doi parteneri cauta sa-si defineasca si sa-si consolideze un nou rol si cred ca trebuie sa fie fermi, pentru a nu rata startul. Astfel, acordand atentie problemelor ce tin de ego si de statut in cuplu, partenerii uita sa stimuleze cei 4 C vitali ai relatiei, adica uita sa se simta si sa-l faca si pe celalta sa simta ca este: conectat, contribuie, capabil, are curaj.
Un alt motiv ce duce la divort este efortul prea mic al partenerilor de a-si armoniza personalitatile si a contura un scop comun. Prin acest scop nu inteleg obligatoriu copil sau casa sau ceva anume. Scopul ar putea fi: sa se sprijine reciproc, sa puna accentul pe rezolvarea problemelor si nu pe cearta, sa coopereze, sa fie utili etc."
Atunci cand un cuplu nu exerseaza cei 4C, sustine specialistul de la Psihocenter, nu exerseaza gasirea solutiilor, atunci cand apar probleme va apela la solutia cea mai usoara: divortul. Este mult mai usor sa renunti la o relatie decat sa depui efort pentru ca ea sa mearga. La fel cum intr-o scoala pare a fi mult mai usor sa fie exmatriculat un copil hiperactiv decat sa se gaseasca solutii pentru integrarea lui.
- au un statut socio-economic scazut;
- au venituri mici;
- s-au casatorit la o varsta frageda;
- parintii lor au divortat, la randul lor.
Evident, spun autorii studiilor, orice persoana care face parte din acest grup se poate casatori si exista posibilitatea sa nu recurga niciodata la divort. Dar acesti factori, sau o combinatie a acestor factori poate facilita divortul la un anumit moment al vietii.
Ce faci pentru a evita divortul?
Anda Pacurar: "Relatia de cuplu este dinamica. E clar ca partenerii se schimba, se dezvolta si o fac in ritm diferit. Din acest motiv poate fi o solutie mai buna ca partenerii sa se asculte, sa se incurajeze reciproc si nu sa intre in competii de genul "cine sta mai mult la munca", "cine face sau nu face sarcini in casa".
E important ca fiecare se dezvolte un comportament atent fata de celalat si atunci cand doreste ceva de la el sa vada ce ar putea face el insusi pentru asta, aprecieaza specialistul.
Si, pentru cei care sunt decisi sa divorteze specialistul are un sfat: "Pentru partenerii care se pun intotdeauna pe ei pe primul loc si nu pun relatia pe acest loc, divortul este o solutie. Din pacate, problema nu e rezolvata si exista riscul ca si alte relatii sa se termine la fel."
E mai usor sa ramai in relatie sau sa te indrepti spre divort?