tort

Patiserii francezi au realizat un tort de căpşuni lung de...

Citeste mai mult»
catinca calina

Catinca Roman, după ce fiica sa a devastat un apartament...

Citeste mai mult»
Pedro Pascal

Actorul Pedro Pascal o numeşte pe JK Rowling „o ratată...

Citeste mai mult»
Wiz Khalifa

Rapperul Wiz Khalifa a fost condamnat în România pentru...

Citeste mai mult»
Hugh Grant

Hugh Grant critică dur școlile care alimentează...

Citeste mai mult»
William si Kate

William şi Kate au publicat o fotografie inedită cu...

Citeste mai mult»
 Carlos Santana

Chitaristul Carlos Santana își amână un concert după ce a...

Citeste mai mult»
George Clooney

George Clooney: "Nu-mi pasă" dacă Trump mă numeşte un...

Citeste mai mult»
Lady Gaga

Lady Gaga și-a păstrat cumpătul după ce i-a cedat...

Citeste mai mult»
Nicola Coughlan,

Nicola Coughlan, starul din „Bridgerton”, atacă seria...

Citeste mai mult»
pap

Martin Scorsese spune că moartea Papei Francisc este o...

Citeste mai mult»
 Michelle Trachtenberg

Actriţa americană Michelle Trachtenberg a murit din cauza...

Citeste mai mult»
a

The Who s-a despărţit de bateristul Zak Starkey din cauza...

Citeste mai mult»
George Clooney

George Clooney explică de ce i-a cerut lui Joe Biden să...

Citeste mai mult»
Harvey Weinstein

Harvey Weinstein, rejudecat la New York

Citeste mai mult»
Harry

Harry și Charles rămân 'distanți', conform unor surse

Citeste mai mult»
gene

Înainte de moartea sa, soția lui Hackman a căutat...

Citeste mai mult»
ceas

Un ceas de buzunar care a aparținut unui pasager de pe...

Citeste mai mult»
capsula

Capsula Blue Origin cu cele şase femei vedetă la bord,...

Citeste mai mult»
Johnny Depp

Johnny Depp şi Penelope Cruz, în thrillerul „Day Drinker”...

Citeste mai mult»
Gene Hackman

Proprietatea lui Gene Hackman a fost infestată de...

Citeste mai mult»
ciocolata

Cât de sănătoasă este ciocolata neagră. Iată ce spun...

Citeste mai mult»
Katy Perry

Blue Origin a încheiat cu succes zborul spațial la care...

Citeste mai mult»
Sean „Diddy” Combs

Avocaţii lui Sean „Diddy” Combs vor să cunoască opiniile...

Citeste mai mult»
bebelus

O femeie a născut copilul unui alt cuplu după ce o...

Citeste mai mult»
eric

Eric Dane, actorul din "Euphoria" şi "Grey's Anatomy",...

Citeste mai mult»
Val Kilmer

Cauza oficială a morţii actorului Val Kilmer, starul din...

Citeste mai mult»
Jennifer Lopez

Kazahstanul se așteaptă la încasări de 12 milioane de...

Citeste mai mult»
anjelica

Actrița Anjelica Huston dezvăluie că a trecut printr-o...

Citeste mai mult»
Michelle Obama

Michelle Obama a vorbit într-un podcast despre zvonurile...

Citeste mai mult»
william

Prințul William și-a angajat avocații care au ajutat-o pe...

Citeste mai mult»
vandici

Ilinca Vandici a ales să acorde o nouă șansă iubirii,...

Citeste mai mult»
Regina Camilla

Regina Camilla și-a celebrat aniversarea căsătoriei cu...

Citeste mai mult»
Jennifer Lopez

Jennifer Lopez a inclus România în turneul ei „Up All...

Citeste mai mult»
paul

Paul Schrader, scenaristul filmului "Taxi Driver", acuzat...

Citeste mai mult»
Meghan Markle

Ducesa de Sussex s-a confruntat cu complicații medicale...

Citeste mai mult»
Robert de Niro

Robert De Niro va primi Palme d'Or-ul onorific al...

Citeste mai mult»
Michael Schumacher

Michael Schumacher a devenit bunic pentru prima oară....

Citeste mai mult»
Maya

O româncă a uimit juriul Britain's Got Talent cu...

Citeste mai mult»
Eminem

Eminem a devenit bunic. Fiica rapperului, Hailie Jade...

Citeste mai mult»

Cum pastrez mancarea fresh in zilele toride de vara?

De în Fii o Gastro Diva 5 aug 2008

In mod normal alimentele/ mancarea trebuie tinute la frigider. Mai intai se pune problema materiilor prime/ ingredientelor de diferite feluri. Daca este vorba de alimente semifabricate (convenience food), in general congelate, foarte apreciate intrucat necesita o preparare foarte scurta (fiind in general deja prelucrate prin fierbere sau prin tratare cu aburi), este important ca acestea sa nu se decongeleze in timpul transportului, deci sa nu se intrerupa lantul frigorific!

Cel mai indicat este utilizarea de pungi speciale izolante pentru transport, chiar si pe durata scurta. Apoi aceste alimente nu mai trebuie tinute in continuare la congelator, ci pregatite imediat.

Aceeasi indicatie este valabila si pentru orice fel de alt aliment (in special carne sau produse din carne) congelate sau refrigerate. In nici un caz nu se mai pune la congelator un produs care pe drum sau altfel a inceput sa se decongeleze, cu atat mai putin se mentine apoi  la frigider 1-2 zile.

 Procesul de fermentare sau putrezire va continua si la frigider, chiar daca totul pare a fi in ordine. Desigur, intotdeauna trebuie verificat, chiar in magazin, termenul de valabilitate al unui produs, si desigur respectat, dar numai daca tineti cont de indicatiile anterioare.

Si la alte produse (conserve in cutii de metal sau in borcane) trebuie mereu sa fiti atenti la termenul de valabilitate, in plus acestea trebuie pastrate, inca nedeschise, in loc racoros, ceea ce vara nu este totdeauna usor  de realizat.

Apoi, mai ales conservele din borcane (gemuri, sosuri, paste) trebuie, odata deschise, pastrate la frigider si, inainte de orice folosire, controlate (culoarea la suprafata, miros, gust), iar daca par a nu mai fi in ordine, trebuie aruncate, altfel paguba este si mai mare (se poate strica  toata mancarea adaugand o lingura de sos sau pasta  fermentate, nemaivorbind de toxiinfectia ce ar putea urma).

O atentie deosebita trebuie acordata oualor. Acestea trebuie consumate in termenul de valabilitate indicat, intrucat ele in mod sigur au mai fost depozitate si de producator, data inscrisa pe ambalaj este adesea data de livrare in comert, nu neaparat data "producerii" lor.

Pentru a nu avea surprize, mai ales vara, fiecare ou, chiar daca a fost pastrat la frigider,  se sparge separat intr-o ceasca, se verifica (daca are o culoare sau miros neplacut sau daca se destrama galbenusul,  se arunca imediat), apoi se adauga la ceea ce vrem sa preparam, altfel  trebuie aruncat totul din cauza unui ou stricat.

Si in privinta laptelui sunt probleme vara, adesea chiar cumparat in termen, se poate taia la fiert sau se acreste si dupa ce a fost  fiert. Vara este de preferat laptele tratat UHT si consumat imediat, fara a mai fi pastrat nici macar la frigider, fiindca poate fermenta si acolo.   

Mai simplu este cu legumele si fructele cumparate proaspete, care si ele ar trebuie consumate cat mai repede, intrucat tinute prea mult, chiar si la frigider, continutul lor de vitamine scade continuu. Legumele prelucrate proaspete sunt de altfel si mai aspectuoase si mai gustoase.

Multe fructe se vand mai putin coapte (sunt adesea foarte tari), tocmai pentru a nu se degrada in timpul transportului, acestea nu trebuie pastrate la frigider, ci intr-un loc adecvat, fiindca se mai coc astfel la caldura si devin chiar mai gustoase (pere, caise, nectarine etc.). Daca sunt deja coapte bine, trebuie consumate cat mai repede. Nu se pastreaza la frigider bananele, acestea se consuma pe masura ce se coc la temperatura camerei.    

Apoi, o problema mai spinoasa este mancarea gatita, daca vrem sa o pastram de pe o zi pe alta. Mai ales vara este totusi recomandat sa se gateasca doar atat cat se poate consuma imediat. Daca gatiti preparate lejere, tipice pentru vara, acestea este bine sa ajunga de pe aragaz direct pe masa.

Este cel mai sigur, mai ales pentru copii, dar si pentru adulti. Daca totusi vreti sa pastrati eventual mancarea pentru a doua zi,dupa ce mancarea s-a racit, eu acopar totul cu folie transparenta si o pun la frigider. Problema este insa cat timp este lasata sa stea pentru a se raci.

Daca  sta prea mult, incepe oricum sa fermenteze (mai ales supele, ciorbele, sosurile), ceea ce poate continua apoi la frigider. Apoi reincalzita, observam ca este acra.

De asemenea, este o problema cu transvazarea  mancarii, adica ceea ce a ramas dintr-o mancare se pune intr-o oala mai mica, si tot asa. In felul acesta, mancarea  se strica si mai repede, intrucat oalele, chiar si curate, nu sunt perfect sterile.

Pentru siguranta dvs. este recomandat sa nu pastrati si sa reincalziti mancaruri ce contin ciuperci. Daca este vorba de champignons, acestea mai pot fi reincalzite si consumate eventual in aceeasi zi, dar altele nu (mai ales ciuperci salbatice, culese de camp sau din padure, precum ghebele, dar si altele).

Acestea sunt in general mai greu digerabile decat cele de cultura, iar prin reincalzire adesea se pot produce toxine foarte puternice, ceea ce  provoaca toxiinfectii asemanatoare cu o otravire.

Deci, vara atentie in mod deosebit la: carne, oua, lapte, ciuperci!!

Tag-uri: , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK

Adaugă un comentariu 5

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

Vlad (05.08.2014, 19:34)
Deci.. mor de nervi! Ieri am ajuns obositi acasa si am ajutat-o pe sotie sa faca o oala de bors care astazi e alterat deja. Pe canicula asta mancarea se strica imediat. Dupa ce a terminat ea de gatit am lasat 3-4 ore borsul pe aragaz... nu puteam sa-l bag fierbinte in frigider. Azi la amiaza cand il scot din frigider observ un strat gros de 2-3cm, fermentat; pacat de munca. De nervi m-am apucat sa caut articole despre fermentarea borsului dupa gatire :)) ... si am dat de acesta.
Am sa incerc si eu chestia asta cu racirea rapida prin scufundarea oalei in apa rece. Multumesc de sfat, alexa.
Răspunde-i
alexa (30.05.2009, 16:52)
interesant si bine de stiut dar raciti oala de supa, ciorba imediat prin scufundarea ei intr-un vas cu apa rece ,reducem astfel timpul si apoi o bagam repede in frigider si asa o avem 4 zile sigur
Răspunde-i
dana cuc (07.08.2008, 20:54)
este totul foarte interesant si bun pentru gospodine.mai scrie-ti si alte sfaturi de la jakob
multumim
Răspunde-i
(07.08.2008, 13:24)
Da, interesant, mai ales ca de ciuperci nu stiam. Multumim!
Răspunde-i
Dana (05.08.2008, 14:32)
Foarte interesante si utile informatiile. Multumim!
Răspunde-i
Spune-ţi părerea
Alte articole din Fii o Gastro Diva
Cele mai citite
Azi
Săptămânal
Lunar

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
25 apr