Adriana Bahmuţeanu

Adriana Bahmuţeanu i-a făcut un parastas lui Silviu...

Citeste mai mult»
emily

Al cincilea sezon al serialului "Emily in Paris" va fi...

Citeste mai mult»
Ed Sheeran

Ed Sheeran a ajutat Ipswich Town să recruteze un jucător...

Citeste mai mult»
cuplu

Un studiu revoluționar arată cum fericirea partenerului...

Citeste mai mult»
anca

Mesajul emoționant al Ancăi Țurcașiu despre nepoțica sa,...

Citeste mai mult»
P. Diddy

P. Diddy este acuzat de o nouă agresiune sexuală asupra...

Citeste mai mult»
Vladimir Shklyarov

Poliţia rusă a deschis o anchetă după moartea unui...

Citeste mai mult»
Marius Borg Hoiby

Fiul prinţesei moştenitoare Mette-Marit a Norvegiei,...

Citeste mai mult»
Ridley Scott

Ridley Scott spune că sărutul gay al lui Denzel...

Citeste mai mult»
Adriana Bahmuteanu

Adriana Bahmuțeanu îi cere ajutorul premierului Ciolacu...

Citeste mai mult»

Beyoncé va susţine un concert live pe Netflix în 25...

Citeste mai mult»
Charles Dumont

Charles Dumont, compozitor pentru Edith Piaf, a murit la...

Citeste mai mult»
motan

Un motan din Scoţia dispărut de acasă, găsit la 500 km...

Citeste mai mult»
Conan O'Brien

Conan O'Brien va fi gazda ceremoniei Oscar 2025

Citeste mai mult»
 Daniel Craig

James Bond - Următorul actor va fi în vârstă de 30 de ani...

Citeste mai mult»
Lady Gaga

Lady Gaga va apărea în sezonul doi al serialului "Wednesday"

Citeste mai mult»
colier

Un misterios colier cu diamante de 300 de carate a fost...

Citeste mai mult»
celine dion

Céline Dion a avut o apariţie surpriză la prezentarea de...

Citeste mai mult»
Denzel Washington

Denzel Washington anunţă că va juca în "Black Panther 3"...

Citeste mai mult»
Kate Middleton

Prinţesa de Wales va fi gazda concertului de Crăciun de...

Citeste mai mult»
John

John Krasinski, desemnat ''cel mai sexy bărbat în viaţă''...

Citeste mai mult»
Silviu Prigoană

Care a fost cauza decesului lui Silviu Prigoană

Citeste mai mult»
exerciţii fizice

Cinci minute de exerciţii fizice în fiecare zi ar putea...

Citeste mai mult»
Regina Camilla

Regina Camilla îşi reia angajamentele oficiale, însă cu...

Citeste mai mult»
pudra

Cum să creezi un machiaj de lungă durată

Citeste mai mult»
inel

Un inel de logodnă de 70.000 de dolari trebuie returnat...

Citeste mai mult»
Chris Martin

Chris Martin a întrerupt un concert pentru a ajuta un...

Citeste mai mult»
Kate Middleton

Prinţesa Kate a apărut în public pentru a doua zi consecutiv

Citeste mai mult»
Kate Middleton

Prinţesa Kate revine în viaţa publică şi va participa la...

Citeste mai mult»
Liam Payne

Trei persoane au fost inculpate în legătură cu moartea...

Citeste mai mult»
madonna

Madonna a criticat realegerea „infractorului condamnat,...

Citeste mai mult»
credit

Recomandări pentru un sfârșit de an organizat și relaxat

Citeste mai mult»
Tyka Nelson

Cântăreaţa Tyka Nelson, sora lui Prince, a murit la...

Citeste mai mult»
TikTok

O provocare de pe TikTok determină zeci de adolescente să...

Citeste mai mult»

Notariat Dorobanți Raluca Tunescu

Citeste mai mult»
sport

De ce este esențial să facem mișcare dimineața și seara

Citeste mai mult»
Jamie Lee Curtis

Jamie Lee Curtis, despre victoria lui Trump: „Înseamnă o...

Citeste mai mult»
Whoopi Goldberg

Whoopi Goldberg a refuzat să-i pronunţe numele lui Trump...

Citeste mai mult»
copil

Top 5 pilote pentru copii: confort și calitate pentru...

Citeste mai mult»
Lady Gaga

Lady Gaga a susţinut-o pe Kamala Harris la ultimul miting...

Citeste mai mult»

Cum pastrez mancarea fresh in zilele toride de vara?

De în Fii o Gastro Diva 5 aug 2008

In mod normal alimentele/ mancarea trebuie tinute la frigider. Mai intai se pune problema materiilor prime/ ingredientelor de diferite feluri. Daca este vorba de alimente semifabricate (convenience food), in general congelate, foarte apreciate intrucat necesita o preparare foarte scurta (fiind in general deja prelucrate prin fierbere sau prin tratare cu aburi), este important ca acestea sa nu se decongeleze in timpul transportului, deci sa nu se intrerupa lantul frigorific!

Cel mai indicat este utilizarea de pungi speciale izolante pentru transport, chiar si pe durata scurta. Apoi aceste alimente nu mai trebuie tinute in continuare la congelator, ci pregatite imediat.

Aceeasi indicatie este valabila si pentru orice fel de alt aliment (in special carne sau produse din carne) congelate sau refrigerate. In nici un caz nu se mai pune la congelator un produs care pe drum sau altfel a inceput sa se decongeleze, cu atat mai putin se mentine apoi  la frigider 1-2 zile.

 Procesul de fermentare sau putrezire va continua si la frigider, chiar daca totul pare a fi in ordine. Desigur, intotdeauna trebuie verificat, chiar in magazin, termenul de valabilitate al unui produs, si desigur respectat, dar numai daca tineti cont de indicatiile anterioare.

Si la alte produse (conserve in cutii de metal sau in borcane) trebuie mereu sa fiti atenti la termenul de valabilitate, in plus acestea trebuie pastrate, inca nedeschise, in loc racoros, ceea ce vara nu este totdeauna usor  de realizat.

Apoi, mai ales conservele din borcane (gemuri, sosuri, paste) trebuie, odata deschise, pastrate la frigider si, inainte de orice folosire, controlate (culoarea la suprafata, miros, gust), iar daca par a nu mai fi in ordine, trebuie aruncate, altfel paguba este si mai mare (se poate strica  toata mancarea adaugand o lingura de sos sau pasta  fermentate, nemaivorbind de toxiinfectia ce ar putea urma).

O atentie deosebita trebuie acordata oualor. Acestea trebuie consumate in termenul de valabilitate indicat, intrucat ele in mod sigur au mai fost depozitate si de producator, data inscrisa pe ambalaj este adesea data de livrare in comert, nu neaparat data "producerii" lor.

Pentru a nu avea surprize, mai ales vara, fiecare ou, chiar daca a fost pastrat la frigider,  se sparge separat intr-o ceasca, se verifica (daca are o culoare sau miros neplacut sau daca se destrama galbenusul,  se arunca imediat), apoi se adauga la ceea ce vrem sa preparam, altfel  trebuie aruncat totul din cauza unui ou stricat.

Si in privinta laptelui sunt probleme vara, adesea chiar cumparat in termen, se poate taia la fiert sau se acreste si dupa ce a fost  fiert. Vara este de preferat laptele tratat UHT si consumat imediat, fara a mai fi pastrat nici macar la frigider, fiindca poate fermenta si acolo.   

Mai simplu este cu legumele si fructele cumparate proaspete, care si ele ar trebuie consumate cat mai repede, intrucat tinute prea mult, chiar si la frigider, continutul lor de vitamine scade continuu. Legumele prelucrate proaspete sunt de altfel si mai aspectuoase si mai gustoase.

Multe fructe se vand mai putin coapte (sunt adesea foarte tari), tocmai pentru a nu se degrada in timpul transportului, acestea nu trebuie pastrate la frigider, ci intr-un loc adecvat, fiindca se mai coc astfel la caldura si devin chiar mai gustoase (pere, caise, nectarine etc.). Daca sunt deja coapte bine, trebuie consumate cat mai repede. Nu se pastreaza la frigider bananele, acestea se consuma pe masura ce se coc la temperatura camerei.    

Apoi, o problema mai spinoasa este mancarea gatita, daca vrem sa o pastram de pe o zi pe alta. Mai ales vara este totusi recomandat sa se gateasca doar atat cat se poate consuma imediat. Daca gatiti preparate lejere, tipice pentru vara, acestea este bine sa ajunga de pe aragaz direct pe masa.

Este cel mai sigur, mai ales pentru copii, dar si pentru adulti. Daca totusi vreti sa pastrati eventual mancarea pentru a doua zi,dupa ce mancarea s-a racit, eu acopar totul cu folie transparenta si o pun la frigider. Problema este insa cat timp este lasata sa stea pentru a se raci.

Daca  sta prea mult, incepe oricum sa fermenteze (mai ales supele, ciorbele, sosurile), ceea ce poate continua apoi la frigider. Apoi reincalzita, observam ca este acra.

De asemenea, este o problema cu transvazarea  mancarii, adica ceea ce a ramas dintr-o mancare se pune intr-o oala mai mica, si tot asa. In felul acesta, mancarea  se strica si mai repede, intrucat oalele, chiar si curate, nu sunt perfect sterile.

Pentru siguranta dvs. este recomandat sa nu pastrati si sa reincalziti mancaruri ce contin ciuperci. Daca este vorba de champignons, acestea mai pot fi reincalzite si consumate eventual in aceeasi zi, dar altele nu (mai ales ciuperci salbatice, culese de camp sau din padure, precum ghebele, dar si altele).

Acestea sunt in general mai greu digerabile decat cele de cultura, iar prin reincalzire adesea se pot produce toxine foarte puternice, ceea ce  provoaca toxiinfectii asemanatoare cu o otravire.

Deci, vara atentie in mod deosebit la: carne, oua, lapte, ciuperci!!

Tag-uri: , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK

Adaugă un comentariu 5

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

Vlad (05.08.2014, 19:34)
Deci.. mor de nervi! Ieri am ajuns obositi acasa si am ajutat-o pe sotie sa faca o oala de bors care astazi e alterat deja. Pe canicula asta mancarea se strica imediat. Dupa ce a terminat ea de gatit am lasat 3-4 ore borsul pe aragaz... nu puteam sa-l bag fierbinte in frigider. Azi la amiaza cand il scot din frigider observ un strat gros de 2-3cm, fermentat; pacat de munca. De nervi m-am apucat sa caut articole despre fermentarea borsului dupa gatire :)) ... si am dat de acesta.
Am sa incerc si eu chestia asta cu racirea rapida prin scufundarea oalei in apa rece. Multumesc de sfat, alexa.
Răspunde-i
alexa (30.05.2009, 16:52)
interesant si bine de stiut dar raciti oala de supa, ciorba imediat prin scufundarea ei intr-un vas cu apa rece ,reducem astfel timpul si apoi o bagam repede in frigider si asa o avem 4 zile sigur
Răspunde-i
dana cuc (07.08.2008, 20:54)
este totul foarte interesant si bun pentru gospodine.mai scrie-ti si alte sfaturi de la jakob
multumim
Răspunde-i
(07.08.2008, 13:24)
Da, interesant, mai ales ca de ciuperci nu stiam. Multumim!
Răspunde-i
Dana (05.08.2008, 14:32)
Foarte interesante si utile informatiile. Multumim!
Răspunde-i
Spune-ţi părerea
Alte articole din Fii o Gastro Diva
Cele mai citite
Azi
Săptămânal
Lunar

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
21 noi