In mod normal alimentele/ mancarea trebuie tinute la frigider. Mai intai se pune problema materiilor prime/ ingredientelor de diferite feluri. Daca este vorba de alimente semifabricate (convenience food), in general congelate, foarte apreciate intrucat necesita o preparare foarte scurta (fiind in general deja prelucrate prin fierbere sau prin tratare cu aburi), este important ca acestea sa nu se decongeleze in timpul transportului, deci sa nu se intrerupa lantul frigorific!
Cel mai indicat este utilizarea de pungi speciale izolante pentru transport, chiar si pe durata scurta. Apoi aceste alimente nu mai trebuie tinute in continuare la congelator, ci pregatite imediat.
Aceeasi indicatie este valabila si pentru orice fel de alt aliment (in special carne sau produse din carne) congelate sau refrigerate. In nici un caz nu se mai pune la congelator un produs care pe drum sau altfel a inceput sa se decongeleze, cu atat mai putin se mentine apoi la frigider 1-2 zile.
Procesul de fermentare sau putrezire va continua si la frigider, chiar daca totul pare a fi in ordine. Desigur, intotdeauna trebuie verificat, chiar in magazin, termenul de valabilitate al unui produs, si desigur respectat, dar numai daca tineti cont de indicatiile anterioare.
Si la alte produse (conserve in cutii de metal sau in borcane) trebuie mereu sa fiti atenti la termenul de valabilitate, in plus acestea trebuie pastrate, inca nedeschise, in loc racoros, ceea ce vara nu este totdeauna usor de realizat.
Apoi, mai ales conservele din borcane (gemuri, sosuri, paste) trebuie, odata deschise, pastrate la frigider si, inainte de orice folosire, controlate (culoarea la suprafata, miros, gust), iar daca par a nu mai fi in ordine, trebuie aruncate, altfel paguba este si mai mare (se poate strica toata mancarea adaugand o lingura de sos sau pasta fermentate, nemaivorbind de toxiinfectia ce ar putea urma).
O atentie deosebita trebuie acordata oualor. Acestea trebuie consumate in termenul de valabilitate indicat, intrucat ele in mod sigur au mai fost depozitate si de producator, data inscrisa pe ambalaj este adesea data de livrare in comert, nu neaparat data "producerii" lor.
Pentru a nu avea surprize, mai ales vara, fiecare ou, chiar daca a fost pastrat la frigider, se sparge separat intr-o ceasca, se verifica (daca are o culoare sau miros neplacut sau daca se destrama galbenusul, se arunca imediat), apoi se adauga la ceea ce vrem sa preparam, altfel trebuie aruncat totul din cauza unui ou stricat.
Si in privinta laptelui sunt probleme vara, adesea chiar cumparat in termen, se poate taia la fiert sau se acreste si dupa ce a fost fiert. Vara este de preferat laptele tratat UHT si consumat imediat, fara a mai fi pastrat nici macar la frigider, fiindca poate fermenta si acolo.
Mai simplu este cu legumele si fructele cumparate proaspete, care si ele ar trebuie consumate cat mai repede, intrucat tinute prea mult, chiar si la frigider, continutul lor de vitamine scade continuu. Legumele prelucrate proaspete sunt de altfel si mai aspectuoase si mai gustoase.
Multe fructe se vand mai putin coapte (sunt adesea foarte tari), tocmai pentru a nu se degrada in timpul transportului, acestea nu trebuie pastrate la frigider, ci intr-un loc adecvat, fiindca se mai coc astfel la caldura si devin chiar mai gustoase (pere, caise, nectarine etc.). Daca sunt deja coapte bine, trebuie consumate cat mai repede. Nu se pastreaza la frigider bananele, acestea se consuma pe masura ce se coc la temperatura camerei.
Apoi, o problema mai spinoasa este mancarea gatita, daca vrem sa o pastram de pe o zi pe alta. Mai ales vara este totusi recomandat sa se gateasca doar atat cat se poate consuma imediat. Daca gatiti preparate lejere, tipice pentru vara, acestea este bine sa ajunga de pe aragaz direct pe masa.
Este cel mai sigur, mai ales pentru copii, dar si pentru adulti. Daca totusi vreti sa pastrati eventual mancarea pentru a doua zi,dupa ce mancarea s-a racit, eu acopar totul cu folie transparenta si o pun la frigider. Problema este insa cat timp este lasata sa stea pentru a se raci.
Daca sta prea mult, incepe oricum sa fermenteze (mai ales supele, ciorbele, sosurile), ceea ce poate continua apoi la frigider. Apoi reincalzita, observam ca este acra.
De asemenea, este o problema cu transvazarea mancarii, adica ceea ce a ramas dintr-o mancare se pune intr-o oala mai mica, si tot asa. In felul acesta, mancarea se strica si mai repede, intrucat oalele, chiar si curate, nu sunt perfect sterile.
Pentru siguranta dvs. este recomandat sa nu pastrati si sa reincalziti mancaruri ce contin ciuperci. Daca este vorba de champignons, acestea mai pot fi reincalzite si consumate eventual in aceeasi zi, dar altele nu (mai ales ciuperci salbatice, culese de camp sau din padure, precum ghebele, dar si altele).
Acestea sunt in general mai greu digerabile decat cele de cultura, iar prin reincalzire adesea se pot produce toxine foarte puternice, ceea ce provoaca toxiinfectii asemanatoare cu o otravire.
Deci, vara atentie in mod deosebit la: carne, oua, lapte, ciuperci!!