Exemplul personal trebuie să fie prima metodă la care părinţii ar trebui să apeleze, deoarece s-a dovedit că cei mici adoptă comportamentul părinţilor lor, chiar dacă aceştia le oferă verbal alte indicaţii. De asemenea, şi noile tehnologii vin în ajutorul părinților care doresc să își supravegheze atent copiii.
Cum îşi pot da seama părinţii când copiii au un anturaj nepotrivit?
Perioada adolescenței este una dintre cele mai dificile atât pentru copii, cât şi pentru părinţi. Cei mici cresc şi se transformă încet în adulţi, iar schimbările prin care trec îi pot debusola uneori. Din acest motiv, pot fi foarte uşor de influenţat şi de atras în anturaje nepotrivite.
Există câteva semne care îi pot pune pe părinţi pe gânduri cu privire la anturajul şi activităţile pe care copiii le au în afara casei. Printre acestea se regăsesc:
- agitaţia – faptul că adolescentul începe să fie mai gânditor, devenind agitat în momentul în care părinţii încearcă să afle care este motivul, precum şi întârzierile dese, însoţite de refuzul de a povesti despre cum şi-a petrecut ziua, sunt semne care pot anunţa intrarea copilului într-un anturaj care nu se potriveşte cu percepţia familiei despre viață;
- neîncrederea în sine – aceasta este o etapă prin care majoritatea adolescenţilor trec la un moment dat în procesul lor de maturizare, însă poate fi şi un semn că adolescentul este preocupat de ceva anume, mai ales când se gândeşte să intre sau tocmai a intrat într-un grup nou;
- ascunde lucruri de părinţi – pe lângă întârzierile tot mai dese, copilul începe să aibă tot mai multe secrete faţă de părinţii săi, fiind astfel mai retraşi, lucru care se întâmpla adesea când adolescenţii sunt influenţaţi de prietenii lor.
Cum pot afla părinţii ce se întâmplă cu copilul lor?
Dacă părinţii observă schimbări în comportamentul copiilor şi doresc să afle dacă au motive să se îngrijoreze, aceştia au la îndemâna o mulţime de instrumente, de la aplicaţiile online – pentru laptop sau telefon – la urmărirea prin GPS sau chiar ajutorul unui detectiv particular Bucuresti sau din orașul în care locuiesc.
Probabil că unii dintre părinți se întreabă cum poate un detectiv să îi ajute. Ei bine, printre serviciile pe care le oferă o agenţie de investigatori privați se regăseşte şi cel de verificare a conduitei minorilor. Acest serviciu constă în investigarea şi supravegherea copiilor, avantajul fiind faptul că acţiunile pot fi desfăşurate fără ca adolescenții să observe. Dacă părinţii aleg să îşi urmărească singuri copiii, există șanse mari să fie descoperiți. În plus, în acest fel, relaţia dintre aceştia, care poate fi oricum destul de fragilă în perioada adolescenței, se poate deteriora şi mai mult.
Din fericire, situațiile grave prin care pot trece adolescenții pot fi descoperite în timp util, datorită faptului ca părinţii au la dispoziție mai multe pârghii la care pot apela. Ulterior, își pot sfătui și ajuta punctual copiii, astfel încât ei să poată alege un drum corect, lipsit de pericole.