Recent, cercetările au arătat că în realitate consumul de alcool nu doar că afectează sănătatea generală, ci și crește semnificativ riscul de apariție a mai multor tipuri de cancer. De la cancerul mamar la cel colorectal, efectele alcoolului sunt alarmante, iar conștientizarea acestor riscuri este esențială pentru a proteja sănătatea publică.
Credeai că un pahar de vin este sănătos? Iată ce spun experții despre riscurile ascunse!
Un nou raport publicat de Asociația Americană pentru Cercetarea Cancerului subliniază faptul că un abuz de alcool crește riscul a șase tipuri diferite de cancer, dar majoritatea consumatorilor nu conștientizează acest pericol, relatează The Telegraph.
În ultimele decenii, adulții sub 50 de ani au prezentat o incidență tot mai mare de cancer mamar și colorectal, iar consumul de alcool ar putea fi un factor care contribuie la această tendință susțin cercetătorii.
Un studiu arată progresele în dezvoltarea de noi medicamente anticancerigene și în îmbunătățirea supraviețuirii pacienților. Totuși, autorii subliniază o tendință îngrijorătoare - deși numărul deceselor din cauza cancerului a scăzut, incidența mai multor tipuri de cancer a crescut inexplicabil, în special în rândul tinerilor. S-a remarcat o creștere alarmantă a cancerelor de sistem gastrointestinal, cum ar fi cel colorectal. Iar raportul mai estimează că 40% dintre cazurile de cancer sunt asociate cu factori de risc modificabili.
În acest sens se recomandă reducerea consumului de alcool și adoptarea unor schimbări în stilul de viață, precum evitarea tutunului, menținerea unei diete sănătoase, a unei greutăți optime, dar și exerciții fizice regulate, evitarea radiațiilor ultraviolete și minimizarea expunerii la poluanți.
Autorii mai recomandă și conștientizarea riscurilor asociate alcoolului prin campanii publicitare, solicitând să fie adăugate etichete de avertizare specifice pentru cancer pe băuturile alcoolice, ca în cazul tutunului, scrie Adevărul.ro.
Recomandările vin într-un moment în care se reevaluează radical beneficiile asociate consumului moderat de alcool, considerat mult timp protector împotriva bolilor de inimă.
Un studiu amplu realizat, recent, pe mai bine de 135.000 de adulți britanici, timp de peste un deceniu, a arătat că cei care consumă alcool moderat sau ușor nu au înregistrat nici o reducere a riscurilor de boli cardiace comparativ cu cei care beau ocazional, așa cum se credea. În plus, atât consumatorii moderați, cât și cei ușori au avut mai multe decese din cauza cancerului decât cei care consumau alcool rar, această tendință fiind mai pronunțată în rândul seniorilor cu venituri mici și al celor cu probleme de sănătate.
„51% dintre oameni - sau mai mult de jumătate - nu știu că alcoolul crește riscul de cancer. Aceasta este o problemă îngrijorătoare. Putem discuta despre mitul potențialelor beneficii cardiovasculare ale vinului roșu, dar există multe modalități de a-ți menține inima sănătoasă, iar aceste potențiale beneficii nu compensează riscurile de cancer”, a atras atenția Jane Figueiredo, epidemiolog în cadrul Institutului de Cancer „Samuel Oschin” de la Centrul Medical „Cedars-Sinai” din Los Angeles, care a făcut parte din comitetul de coordonare al raportului.
Cercetătorii au mai remarcat faptul că un consum excesiv de alcool crește riscul pentru șase tipuri de cancer, inclusiv carcinoma cu celule scuamoase esofagiene și anumite tipuri de cancer la nivelul capului, gâtului, sânului, colorectal, hepatic și gastric.
În anul 2019, aproximativ 5,4% din cazurile de cancer din Statele Unite — adică aproximativul unul din 20 de diagnosticuri — au fost atribuite consumului de alcool, conform celor mai recente date disponibile.
În ciuda acestei realități, conștientizarea publicului este extrem de scăzută. Un studiu a arătat că mai puțin de o treime dintre femeile cu vârste între 18 și 25 de ani știau că utilizarea alcoolului crește riscul de cancer mamar.
Printre adulții din anii '30, ratele de cancer au crescut semnificativ între 2010 și 2019. Cele mai mari creșteri în 2019 au fost înregistrate în cazurile de cancer mamar, tiroidian, de colon și rectal.