Identificarea soluţiei împotriva cancerului poate fi făcută, în prezent, în timp ce dormi. Nu te costă nimic, nu ai nevoie de studii de specialitate, ci doar să laşi telefonul la încărcat peste noapte, să îl conectezi la Wi-Fi şi să oferi acces celor de la Garvan Institute la resursele telefonului tău.
Întrucât cercetările ce vizează cancerul trec dincolo de studiile tradiţionale efectuate în laborator, evoluând către lumea complexă a genomului uman, este necesară o vastă putere de procesare pentru a stabili cauzele şi tratamentul potrivit pentru această boală.
Practic, pentru a analiza genomul unui singur individ pentru a identifica dacă există mutaţii ce vor determina cancerul să răspundă la un anumit tip de tratament sunt necesari aproximativ 300GB, echivalentul a peste 1.5 milioane de coli A4. Din acest motiv, specialiştii au încărcat în cloud un proiect care compară genomurile a diferite tipuri de cancer, pentru a găsi asemănări şi deosebiri în codul genetic. Aplicaţia Dreamlab ajută prin îmbinarea puterii de procesare a telefonului tău cu a altor utilizatori din întreaga lume, dând naştere astfel unui supercomputer virtual ce poate rezolva probleme complexe ce ţin de genomul uman. Când îţi conectezi telefonul la Dreamlab, aplicaţia downloadează câteva calcule ce necesită a fi procesate şi le efectuează în timp ce tu dormi, folosind resursele telefonului tău.
Astfel, cei de la Garvan Institute vor putea crea o ""bibliotecă" pe care doctorii o vor putea folosi pentru a recomanda tratamente bazate pe genomul cancerului, mult mai eficiente decât cele recomandate în funcţie de tipul de cancer şi zona în care acesta a apărut.
"Dacă toată lumea care are un smarphone s-ar conecta, m-ar ajuta să elucidez misterele cancerului. Cu cât mai multe telefoane se conectează, cu atât mai multă putere de procesare va fi folosită. Ţintim către un milion de utilizatori ai acestei aplicaţii", arată Dr. Samantha Oakes, de la Garvan Institute.