Zaharul nu contine niciun element nutritiv, el este doar o sursa de energie pentru corp, in schimb creste glicemia si determina eliberarea de insulina in organism. Mai mult de atat, este suspectat a fi un factor de risc in dezvoltarea mai multor boli, cum ar fi afectiunile cardiace, obezitatea si diabetul. Exista mai multe forme de zahar, dar foarte putine sunt considerate corecte pentru sanatatea noastra. Va prezentam doua mari categorii de indulcitori, cei artificiali si cei naturali.
Indulcitorii artificiali
Cel mai des folositi sunt aspartanul, zaharina si sucraloza, pe care ii intalnim in majoritatea produselor pentru dieta din comert, a celor cu etichete pe care gasim scris „light” sau „sugar free”. Exista multe controverse despre acesti indulcitori, insa, un lucru este cert, consumul lor regulat poate avea efecte nocive asupra sanatatii noastre.
Indulcitorii naturali
Cea mai buna varianta de inlocuit zaharul sunt indulcitorii naturali. Ne satisfac pofta de dulce, contin mai putine calorii si ne ajuta sa ne pastram sanatatea. Insa, atentie la cantitatea pe care o consumati ca papilele gustative sa nu fie coplesite de gustul mult prea dulce.
Stevia
Acest indulcitor natural provine dintr-o planta numita Stevia Ribaudiana. Este mult mai dulce ca zaharul (2gr stevie = 100gr zahar), nu afecteaza glicemia si nu contine calorii. Este indicata persoanelor cu hiperglicemie si celor bolnave de diabet. O puteti consuma in bauturi, dar si la prajituri. Extractul de stevie il puteti gasiti atat sub forma de pulbere, cat si lichida. Un flacon cu lichid de 50ml costa in jur de 12 RON si o puteti achizitiona din magazinele special naturiste, sau o puteti comanda de pe internet. La fel si in cazul siropului de artar.
Siropul de artar
Pe langa calitatile de indulcitor natural, acesta este bogat in vitamine si minerale, are proprietati antioxidante, antibacteriene, intareste sistemul imunitar, dar este si o sursa excelenta de energie. O cantitate de 250ml costa in jur de 45 de Ron.
Mierea cruda (nerafinata)
Mierea cruda sau vie este un inlocuitor al zaharului extrem de sanatos, dar si un medicament natural. Se gaseste in starea sa naturala exact asa cum a fost extrasa din stup, nu este modificata prin procesul de pasteurizare si este mai inchisa la culoare fata de cea din comert. Astfel, ea isi pastreaza toate proprietatile miraculoase. O puteti comanda direct de la apicultori.