Copiii ne invata regulile de baza ale vietii, trebuie doar sa avem ochi pentru a vedea asta. Vrei sa fii cel mai bun prieten al copilului tau? Nu trebuie decat sa fii suficient de deschisa pentru a invata de la el cateva reguli importante ale " conduitei prieteniilor".
Atunci cand devii parinte te bucuri de tot ce ai de castigat dupa nasterea pruncului tau. Nu te mai gandesti la sacrificii, la necazuri sau la noptile nedormite, ci iti canalizezi toate energiile pentru a-i asigura copilului tau un viitor, poate mai bun decat ce ai trait tu. Aducerea pe lume a unui copil este o decizie importanta, o decizie pentru totdeauna, ceea ce inseamna ca trebuie sa iti lasi inima sa se desprinda de trup si sa mearga pe calea lui pentru a-l sustine neconditionat.
Daca ne este teama de esec, copiii sunt primii care ne arata ca indiferent de cate ori cazi si te lovesti, atata vreme cat te ridici, viata merge inainte. Inima celui mic ne invata sa avem incredere in oameni, sa avem incredere ca putem face orice, dar doar daca ne dorim cu adevarat. Prietenul nostru mic si cu suflet pur este cel caruia nu ii este nici rusine, nici frica sa spuna ceea ce gandeste, iar la nevoie tot el iti va da mana de ajutor de care ai nevoie, fara ca sa ceara nimic in schimb.
Indiferent daca i-ai cumparat suficiente jucarii, sau i-ai facut suficient pe plac, copilului nu ii vei suplini lipsa ta cu nimic. Invata care ii sunt visurile, pasiunile si incearca sa ii oferi timp din timpul tau, copilului tau. Copiii nu sunt singurii care cresc. Si parintii cresc. In vreme ce parintii vegheaza pentru visele copiilor lor, tot asa privesc si copiii lor sa vada ce fac parintii cu planurile lor.
" Un prieten adevarat este cel care te prinde de mana si iti atinge inima.", dar cine poate fi acel prieten care sa-ti atinga inima din prima, daca nu copilul tau. De cele mai multe ori parintii au tendinta de a le cere copiilor sa faca tot ceea ce ei nu au fost capabili sa faca in viata. Intr-o prietenie, nimeni nu e indreptatit sa ceara ceva cuiva. Tot ceea ce pot si trebuie sa faca parintii, este sa fie alaturi la bine si la greu de copiii lor, sa le sustina deciziile, iar daca simt ca sunt intr-un impas, sa incerce sa ii indrume, dar sa nu le impuna sa faca ceva.
Daca exista ceva ce dorim sa schimbam la copilul nostru, ar trebui sa ne uitam mai inainte de toate la noi insine, daca nu cumva, la un moment dat ne-am pierdut pe drum si am uitat cum e sa fii copil. Decat sa fii criticul copilului tau, mai bine ii esti prieten si model. De foarte multe ori, aflandu-te intr-o relatie de prietenie adevarata, te mobilizezi altfel si creezi o oarecare competitie intre tine si prietenul tau. Ceea ce inseamna ca, decat sa ii dai sarcini copilului tau, mai bine ii lansezi provocari, la care sa incerci sa participi in egala masura.
Pentru a fi cel mai bun prieten al copilului tau, ajuta-l sa progreseze. Incearca sa il lauzi cat mai des posibil, suficient de mult incat sa ii maresti increderea in propriile forte si suficient de putin incat sa nu ii "creasca coarne". Copiii gasesc totul in nimic, asa cum doar prietenii adevarati o fac. Cand simti ca te incearca o depresie, aminteste-ti ca un copil poate oricand sa te invete cum sa fii multumit fara motiv, cum sa nu stai locului niciodata si cum sa iti regasesti sensul vietii. Trebuie doar sa iti oferi niste timp pentru a-l asculta si pentru a-l urma.
Sunt convinsa ca ai perioade cand te gandesti ca este posibil sa pierzi prietenia copilului tau, dar este cea mai gresita idee pe care o poti avea. Trebuie sa inveti sa traiesti in fiecare zi cu bucurie viata, alaturi de copilul tau si sa nu incetezi niciodata sa ii fii mentor si in mod special cel mai bun prieten. Pentru copii intotdeauna prietenii si familia vor fi cei mai importanti.
Citeste si:
Desenele copilului tau ii tradeaza inteligenta