Multe studii recente au arătat rolul important pe care dieta îl joacă în privinţa sănătăţii noastre, dar şi în prevenţia cancerului.
Chiar dacă Ziua mondială de luptă împotriva cancerului a fost celebrată pe 4 februarie, azi ţi-am pregătit o serie de alimente esenţiale pe care trebuie să le incluzi mai des în dieta ta. Aceste alimente te-ar putea ajuta să ţii cancerul la distanţă, dar şi să fii mai sănătoasă.
1. Fibrele
Un amplu studiu publicat luna trecută, care a analizat peste 90.000 de femeie, a descoperit că oamenii care au o dietă bogată în fibre la începutul vieţii adulte (dietă care include multe fructe şi legume) ar pueta să scadă riscul de cancer mamar mai târziu de-a lungul vieţii, cu până la 12 sau 19 procente, comparativ cu persoanele care au mâncat mai puţine fibre alimentare sau nu au mâncat deloc.
Citeşte şi: Virusul Zika - De unde îl poţi lua şi ce simptome alarmante îl însoţesc
Un studiu american din 2015 a arătat, totodată, că fibrele pot fi benefice, iar rezultatele au sugerat că pacienţii cu cancer de prostată îşi pot îmbunătăţi şansele de supravieţuire prin adoptarea unei diete în stilul celei mediteraneene, care să fie bogată în fructe, legume şi fibre.
Iar un studiu chinez din 2015 a descoperit că o alimentaţie ce conţine legume albe (precum cartofii, sparanghelul, sfecla elveţiană cunoscută şi sub numele de mangold, ţelina, conopida, andivele şi prazul) a fost asociată cu o reducere de 33% a riscului de a dezvolta cancer la stomac. Acelaşi studiu a mai arătat că oamenii care mănâncă fructe au fost astfel ajutaţi să îşi reducă astfel riscul de a face cancer cu până la 7%.
2. Cafeaua
Dacă te bucuri de cafeaua ta zilnică, vei descoperi un aliat împotriva cancerului. Numeroase studii au arătat care sunt beneficiile pentru sănătate pe care le are cafeauaa. Un studiu din 2015 (realizat pe 1000 de pacienţi cu cancer la colon) a arătat că iubitorii de cafea care beau 4 sau mai multe ceşti de cafea pe zi au avut cu 42% mai puţine şanse de recidivă a cancerului, comparativ cu pacienţii care nu erau băutori de cafea. Totodată, pacienţii consumatori de cafea au avut cu 34% mai puţine şanse de a muri din cauza cancerului sau din orice altă cauză.
Citeşte şi: NU eşti prea tânără ca să suferi un atac cerebral - Iată 5 simptome care arată pericolul
Un studiu suedez din 2015 a găsit, de asemenea, rezultate similare. Pacienţii cu cancer mamar care au băut între 2 şi 5 ceşti de cafea pe zi şi-au înjumătăţit sansele de a avea o recidivă a bolii, comparativ cu pacienţii care nu beau deloc cafea sau cei care consumau mai puţin de 2 ceşti.
3. Grăsimile bune
Grăsimile bune care se găsesc în alimente precum peştele gras ar putea fi, de asemenea, benefice. O analiză făcută pe 26 de studii mai vechi, care au acoperit peste 800.000 de participanţi, a descoperit că dacă mănânci o porţie de peşte gras (precum tonul, somonul sau sardinele) o dată sau de două ori pe săptămână, acest factor poate reduce riscul de cancer la sân.
Citeşte şi: Test ocular pentru depistarea bolii Alzheimer, cu 20 de ani înainte de primele simptome
Iar un studiu din 2013 care a implicat 4577 de pacienţi cu cancer de prostată a descoperit că acei oameni care şi-au schimbat dieta, astfel încât să conţină mai multe grăsimi bune (tipul de grăsimi care se găsesc în alimente precum legumele, nucile şi uleiul de măsline), au avut o rată de supravieţuire mai bună decât acei pacienţi care nu şi-au schimbat dietele. Sursa.