Potrivit nutriționiștilor, consumul regulat de ardei iute ajută la intensificarea metabolismul, arde caloriile şi scade tensiunea arterială. Tocmai de aceea, pe lângă gustul senzațional, dulceața de ardei iute, după rețeta chefului Cătălin Scărlătescu este și benefică pentru organism.
Pentru dulceața de ardei iute, chef Cătălin Scărlătescu folosește 1 kg ardei iuţi. Acesta preferă să folosească ardei de toate culorile, roşii, verzi sau portocalii.
În plus, acesta mai pune 0,5 kg ardei capia mici, de preferat să fie ouțin iuţi, 1 kg zahăr și 1 l oţet alb de 9 grade.
Ardeii se spală şi se zvântă, după care se curăţă de cotoare, seminţe şi nervuri. Pe urmă, chef Scărălătescu îi toacă mărunt la cuţit şi pe urmă îi pune într-un castron.
Într-o cratiţă smălţuită sau de inox, de 4-5 litri, chef Scărlătescu pregătește siropul dintr-un kilogram de zahăr şi un litru oţet, pe care îl fierbe aproxiamtiv 20-25 minute, după care pune ardeiul tocat. Amestecă bine cu o lingură inoxidabilă, lasă să dea câteva clocote, după care închide focul, acoperă cratiţa şi o lasă să se odihnească 2-3 ore, timp în care are loc fenomenul de plasmoliză.
După aproximativ trei ore, chef Scărlătescu fierbe dulceaţa descoperită, la foc domol, până se leagă. La fiert, dulceața este lăsată aproximativ 40-50 minute, conform bzi.ro.
Când este gata, se închide focul şi se lasă să se răcească, după care se pune în borcane sterilizate, apoi se sigilează şi se depozitează în loc răcoros, întunecos şi uscat.