A fost subliniata necesitatea infiintarii Tribunalelor pentru Copii si Familie si specializarea magistratilor in cauzele cu minori, precum si introducerea institutiei avocatului copiilor.
Este necesara adaptarea legislatiei romane privind executarea pedepselor dispuse de organele judiciare in cursul procesului penal (legea 275/2006) la specificul justitiei juvenile europene, in asa fel incat sa cuprinda masuri specifice referitoare la conditiile executarii pedepselor de catre delincventii minori. Potrivit datelor furnizate de Autoritatea nationala a Penitenciarelor la nivelul anului 2008 un numar de 117 minori executau pedepsele in inchisori pentru adulti, o astfel de executare putand genera stari de intimidare, sentimente de culpabilitate si teroare care dauneaza scopului masurii in sine si aduc atingeri serioase integritatii minorilor delincventi.
La aceasta conferinta au participat 150 de profesionisti implicati in realizarea justitiei pentru minori si familie (judecatori, procurori, politisti, avocati, consilieri juridici si asistenti sociali) din Bucuresti si din judetele limitrofe: Giurgiu, Calarasi, Ialomita, Ilfov, Teleorman. In cele doua zile ale conferintei au luat cuvantul experti internationali de la Curtea Europeana a Drepturilor Omului, din tari precum Olanda, Belgia, Irlanda, Austria si experti romani.