Femeile tind sa se agate de o relatie care nu mai functioneaza, si nu numai pe motiv de obisnuinta. Poate fi si cazul femeilor care iubesc prea mult. Psihologul Loredana Ionascu, de la Clinica TerapiaM, explica: "O parte dintre aceste femei, copii fiind, au avut o relatie disfunctionala cu unul dintre parinti, au fost private de afectiune si suport, de intelegere si atentie. In momentul in care relatia devine toxica, unele dintre aceste femei privesc situatia ca pe o provocare. Exista situatii in care femeile sunt inconstient atrase de acel tip de partener care se aseamana cu parintele problema, pentru a incerca sa rezolve situatia problematica care le-a frustrat copilaria. De asemenea poate sa fie modelul pe care l-au invatat de acasa (si mama lor avea o relatie toxica). Femeile implicate in asfel de relatii cred ca nu exista un alt barbat care sa le iubeasca sau sa le aprecieze si sunt convinse de partener ca nici un alt barbat nu le-ar dori. Sunt femei ce se afla la prima relatie, o relatie ce odata cu trecerea timpului a devenit toxica".
Exact in aceasta ultima situatie am fost si eu, atunci cand am avut prima relatie serioasa si de lunga durata. Neavand experienta altor relatii, atunci cand ajunsesem sa nu ne mai intelegem si sa ne dezvoltam complet diferit unul fata de celalalt, credeam ca era normal ceea ce se petrecea, ca asa sunt toate relatiile. Am avut nevoie de mult timp si numeroase sfaturi de la cei din jurul meu pentru a reusi sa deschid ochii si sa infrunt realitatea.
Caracteristicile unei relatii toxice
Este foarte important ca tu sa stii exact ce este bine pentru tine si sa iti dai seama din timp ca ceea ce traiesti alaturi de cel de langa tine nu este ceva "sanatos". Trebuie sa fii constienta de faptul ca tu insati esti unicul tau stapan si ca nimeni nu are puterea de a iti face nici rau nici bine, decat daca acest lucru ii este ingaduit.
Cu ajutorul psihologului am reusit sa identificam cateva caracteristici ale unei relatii toxice:
Obsesia fata de relatie si de partener.
Ai sentimente de securitate si confort exclusiv in prezenta partenerului.
Iti neglijezi prietenii, activitatile si interesele anterioare relatiei.
Iti limitezi viata sociala in afara relatiei.
Iti este teama de schimbare.
Nutresti sentimente excesive de gelozie, teama de competitie, posesivitate.
Apare lupta pentru control in relatie, manipulare agresiva sau pasiva, obsesia fata de problemele si sentimentele celuilalt.
Partenerul tau face tot posibilul sa te schimbe pentru a ajunge sa-i semeni.
Nu te poti bucura de timpul liber decat in prezenta partenerului, motivand absenta acestuia ca insuportabila.
Relatia ca scop in viata
Daca noi nu am mai privi relatia ca pe un scop in viata ci pur si simplu ca pe o sansa de a ne dezvolta impreuna cu celalalt, relatiile ar fi mult mai sanatoase. Poate ca ar trebui sa incercam sa nu ne mai gandim la relatia perfecta ca fiind una pentru totdeauna. Niciodata nu vom putea fi cu adevarat fericite traindu-ne viata in functie de anumite tipare pe care noi ni le implementam bine in minte. Viata trebuie traita asa cum este ea, cu lucruri bune si altele mai putin bune. In iubire este la fel si trebuie sa invatam sa acceptam ca orice relatie esuata poate insemna un pas spre intalnirea celui ce ne este sortit.
In general, majoritatea femeilor care au de a face cu o relatie toxica isi doresc sa afle cum pot face fata relatiei fara sa isi piarda partenerul. Sunt prea putine acelea care accepta ca nu este de fapt decat obsesie ceea ce ele cred ca este iubire. O mare parte considera ca daca vor face sacrificii lucrurile se vor imbunatati la un moment dat. Cel mai important este ca o femeie aflata intr-o astfel de situatie sa isi dea seama ca viata in doi alaturi de actualul partener aduce dupa sine mai multe lucruri rele de cat bune, iar cand asta se intampla, primul pas spre vindecare este facut.Perioada post-despartire
Cand o relatie toxica ia sfarsit, vei suferi din cauza dependentei pe care o ai fata de partener. Resimti pierderea la fel ca orice dependent privat de "drog". "Traind in umbra partenerului, femeia uita sa mai traiasca pentru sine, intreg tabloul vietii este colorat in culorile partenerului. Starea de dupa iesirea dintr-o astfel de relatie poate fi asemanata uneori cu sevrajul. Femeia nu poate constientiza starea de bine decat dupa ce sevrajul a trecut. Pentru ea starea de bine reprezenta relatia care tocmai s-a incheiat. Este asemeni unui copil care invata sa mearga. Trebuie sa ia totul de la inceput, sa invete sa traiasca libera, nu dependenta de celalalt," ne spune psihologul Loredana Ionascu.
Dupa orice despartire este nevoie sa-ti acorzi timp pentru a intelege unde ai gresit si ce anume nu a mers pentru a putea merge mai departe. Nu conteaza cine a gresit mai mult, important este sa inveti din propriile tale greseli. In tot acest timp trebuie sa te preocupe persoana ta, sa gasesti activitati ce iti fac placere, sa investesti in tine atat material cat si spiritual, sa-ti constientizezi nevoile si sa intelegi ca fericirea ta depinde numai de tine. Invatand sa fii fericita cu tine iti va fi mult mai usor sa legi o relatie sanatoasa pe viitor.
Parerea psihologului este ca dupa o astfel de relatie e mai bine ca sa ramai o perioada singura pentru a te vindeca. Imediat dupa incheierea relatiei iti pierzi increderea in relatii si in dragoste ca urmare a faptului ca sentimentele ti-au fost tradate. Te simti inselata, vinovata, incerci sa intelegi "de ce"si ajungi sa generalizezi situatia prin care ai trecut. Un timp singura iti va permite sa te ocupi de tine, sa iti infrunti singura problemele si sa descoperi ca te poti bucura chiar si singura de viata. Daca te vei implica in alta relatie imediat dupa iesirea dintr-o relatie toxica exista riscul de a repeta anumite greseli si astfel nu vei putea decat sa iti faci rau singura la nesfarsit.
Cum revii la viata de dinainte?
Tot impreuna cu Loredana Ionascu, am identificat o serie de pasi pe care ar trebui sa ii urmezi dupa iesirea dintr-o astfel de relatie, pentru a putea reveni mult mai usor la ceea ce erai inainte.
1) Primul pas spre vindecare este, categoric, iesirea din relatie.
2) Cauta ajutor! Fa ceva! Intinde mana! Faci asta pentru binele tau!
3) Fa din recuperare prioritatea nr. 1 in viata ta!
4) Gaseste un grup de persoane care au trait experiente similare si care te vor intelege!
5) Invata sa nu te mai lasi controlata si manipulata! Nu te mai lasa prinsa in joc!
6) Infrunta-ti problemele si defectele!
7) Imbunatateste-ti latura spirituala!
8) Impartaseste-ti experienta si ceea ce ai invatat din ea!
9) Invata ca tu esti propriul tau stapan si ca nimeni altcineva nu are putere asupra ta!
10) Fii cat mai mult inconjurata de persoanele in care ai incredere si care te iubesc cu adevarat, neconditionat!
Este trist sa te gandesti ca o femeie se poate lasa prada unei relatii toxice, dar exista numeroase astfel de cazuri. Daca nu ai trecut inca prin asa ceva, ti se poate intampla intr-o zi, iar atunci este important sa fii constienta de situatia in care te afli si sa iti doresti cu adevarat sa faci ceva pentru a iesi din ceea ce nu este altceva decat un cerc vicios. Tu esti propriul tau stapan si pionul principal in scenariul vietii tale. Nimeni altcineva nu are dreptul sa te faca sa te indoiesti de lucrurile acestea. Eu am reusit sa imi revin, desi eram doar un copil care abia avea impresia ca invata ce este dragostea. Oricine poate trece peste o astfel de experienta atata timp cat dispune de vointa necesara si de ajutorul persoanelor din jur.