In mod obisnuit un succes produce o stare de satisfactie, de placere daca Eul este capabil sa simta acest lucru. Un insucces conduce la o rana, la o pierdere, la o scadere a imaginii de sine. Aceste variatii sunt destul de mici raportate la functionarea psihologica. Exista insa si o stare de obisnuita data de modul de definire a propriei persoane. Aceasta este formata din familie, din copilarie – poate sa fie rusinos, inferior sa fii fata sau copil sau sa ai ”acesti” parinti. Sau aceste lucruri – sexul, apartenenta la familie, varsta sa fie un motiv de mandrie, de multumire, de satisfactie. Aceste investiri provin din familie, din modul in care legaturile familiale se produc.
Daca vorbim despre o imagine scazuta de sine, o persoana poate sa faca eforturi deosebite, poate sa castige foarte multi bani, poate sa aiba un partener deosebit sau sa obtina succese profesionale deosebite, ea va trebui in continuare sa promoveze, sa avanseze, sa realizeze mai mult pentru ca ele nu par suficiente pentru a compensa imaginea redusa de sine care a fost formata deja.
Modul de rescriere a acestor situatii este obiectul psihoterapiei. Prin psihoterapie, se face o analiza a acestora. Faptul ca un copil este supus in permanenta unui antrenament ca este inferior prin fizic, sex poate sa fie consecinta faptului ca mama refuza sa accepte autonomia copilului, ca el poate sa fie capabil sa faca si lucruri de acest fel. Daca ar fi capabil, atunci copilul s-ar descurca fara mama, iar acest lucru ar fi traumatic pentru mama care ar ramane fara obiectul sau narcisic. In acest context, intre copil si mama se creeaza o alianta, utila in copilarie, in care copilul recunoaste ca are o imagine scazuta de sine, ca este inferior iar mama se simte utila acestuia. Aceasta este o alianta inconstienta. Problema va aparea atunci cand copilul va fi pus in situatia de a se separa de mama si va pleca in propriile sale succese. Acest lucru nu se va intampla pentru ca el este deja inferior celorlalti, lipsit de autonomie si va avea nevoia de o mama sau de un substitut de mama pentru a putea sa realizeze aceiasi alianta ca pana atunci. Este un exemplu in care indiferent de succes, copilului ajuns adult ii va fi greu sa se adapteze la o realitate sociala care presupune concurenta, placerea de a fi cu ceilalti, de a vea propriile reusite si propriile esecuri.
Sa constati ca propriile succese, desi ele sunt evidente pentru toti, nu iti produc satisfactia asteptata, te pun in situatia de a-ti evalua propria viata si de a actiona pentru a remedia aceasta stare.