Baietelul a fost unul din cei mai cuminti copii pe care i-am vazut vreodata. A suportat o calatorie lunga care il trezise de dimineata, ii daduse programul de masa si somn peste cap si o gramada de necunoscuti in jurul lui. Nu a plans mult, nu a fost obosit si nu a dormit mai deloc si chiar a fost bucuros de toate lucrurile noi care ii ieseau in cale. Dar nu putem paria ca se va comporta la fel si data urmatoare cand va face o calatorie. Aici intervine maiestria strategului-sef, adica a ta.
Daca aveti copii mici, sunt convinsa ca ati observat ca le place foarte mult sa fie pozati. Ei bine, si micutului cu care m-am intalnit in concediu ii placea, la fel ca si copiilor prietenilor mei -de la ei am auzit pentru prima oara de mutritele care se insenineaza atunci cand vad aparatul de fotografiat, chiar daca cu cateva secunde inainte isi deschisesera gura larg ca sa isi exprime toate nemultumirile acumulate. Va mai puteti folosi de acest mic truc pentru a-i convinge sa nu fie foarte maraiti si prost dispusi. Nu va functiona la nesfarsit, dar va functiona destul de mult pentru a detensiona unele situatii.
- Nu uita sa le iei un CD sau MP3 player cu muzica lor preferata, fie ca e vorba de una dintre "Cutiutele Muzicale" sau de ultimul album al lui Hannah Montana. Daca mergeti cu avionul le va asculta la destinatie, dar daca mergeti cu masina, vei avea nevoie de o mica pauza de cantat a celor mici in care sa iti poti trage sufletul.
- Ar fi foarte bine sa le descarci de pe internet cateva povesti in forma audio pe care sa le folosesti atat in masina, cat si atunci cand ajungeti la destinatie. Nu inseamna ca tu nu mai existi ca povestitor de povesti in timpul vacantei, dar povestile pot fi ascultate si in timp ce coloreaza sau se joaca cu jucarii in masina. Si pot reprezenta exact pauza de care ai nevoie pentru a-ti verifica mailul (cel personal, nu cel de la munca!) sau pentru a te relaxa, pur si simplu.
- Va trebui sa le iei copiilor in vacanta si cateva carti de colorat si creioane. Numai ca e putin probabil ca cei mici sa stea cuminti si sa deseneze tot drumul, asa ca trebuie sa mai ai cativa asi ascunsi in maneca.
- O idee foarte buna a mamicii lui Mihai, micul baietel din calatoria mea, a fost, pentru a reduce din greutatea bagajelor, sa faca o micuta cutie de fier - in genul carora poti gasi la magazinele de decoratiuni interioare- in care sa ii puna piticului tot ce il pasiona: de la diferite jucarii micute tip breloc, la mici puzzle-uri (pe care cel mic nu le putea reconstrui), mici imagini cu personaje din cartile lui de povesti etc. In plus fata de distractia oferita de micile jucarii, cutia in sine reprezinta un mare interes pentru cei mici, care pot petrece zeci de minute scotand toate lucrurile din cutie si punandu-le inapoi.
- Nu uita sa iei pentru copiii mai mari un set de carti de joc. Sunt sanse mari ca in avion sau in tren cei mici sa intalneasca alti copii cu care sa joace carti. In cel mai rau caz, puteti juca chiar si numai voi doi.
Tu trebuie sa vezi care sunt cele mai bune si mai potrivite activitati pentru micutii tai. Nu trebuie sa uiti ca si tu esti in vacanta si ca ar trebui sa nu iti faci foarte multe griji in legatura cu felul in care va percep cei din jur. Asa cum spunea o mamica vesela, care povestea ca fredonase pe toata durata intoarcerii din vacanta melodii cu fetita ei in avion: "Cred ca si vecinii au preferat sa ne auda cantand incet si nu zbierand de furie, asa cum face fetita mea cand e obosita si plictisita."
De fiecare data cand te gandesti ca e foarte greu sa calatoresti cu copilul sau copiii tai, aminteste-ti de numeroasa familie Gosselin si de cei opt copii ai lor, doua gemene si sixtupletii, ale caror aventuri le poti vedea pe Travel & Living. Nu stiu daca e o consolare atunci cand esti la capatul puterilor, dar daca familiile numeroase pot supravietui drumurilor lungi impreuna, inseamna ca e vorba de coordonare perfecta si de putina disciplina.