Victimele cel mai des intalnite ale fusului orar sunt insotitorii de zbor de pe cursele pe distante lungi, care dorm la ore diferite ale zilei in functie de cand aterizeaza avionul. Sa ai parte de un somn bun noaptea devine si mai greu atunci dormi intr-un hotel, in medii ce nu-ti sunt familiare.
Incearca sa tii cont de urmatoarele sfaturi atunci cand iti faci rezervare si dormi la un hotel.
1. Uita-te la locatie!
Evita camerele de langa lift. Odata mi s-a dat o camera acolo. Nu am comentat pentru ca m-am gandit ca era convenabil sa stai langa lift. A fost greseala mea. De obicei dorm putin atunci cand dorm in alta parte pentru prima oara, dar si acel somn a fost intrerupt in mod constant de zgomotul liftului care urca si cobora.
Unele hoteluri au discoteci sau baruri. Evita etajul de langa ele daca nu vrei sa dansezi si sa te inghiontesti in timp ce dormi.
Una e cand esti la un etaj distanta de discoteca hotelului si alta e atunci cand vecinul tau de camera da o petrecere. Daca se intampla asa ceva, impacheteaza tot si cere alta camera.
2. Scapa de zgomot cu dopuri de urechi!
Tine-le undeva la indemana, pe noptiera. Nu se stie niciodata cand vei avea nevoie de ele.
3. Ai grija la ce te uiti!
Daca vrei sa te uiti la televizor ca sa adormi mai usor, alege un program unde nu ruleaza un film sangeros de razboi, sau un thriller horror, plin de suspans. Toate astea iti vor face imaginatia sa lucreze la greu, mai ales daca esti singura. In loc sa te ajute sa dormi, te vor tine treaz. Daca telecomanda televizorului are timer, programeaza-l sa se stinga automat dupa o ora. Daca adormi cat e aprins, te poti trezi mai tarziu. De asemenea, poate sa-l trezeasca si vecinul tau de camera daca acesta nu poarta dopuri de urechi. Ca un plus de politete fata de cel cazat langa tine, mentine volumul televizorului la un nivel rezonabil.
4. Trage perdelele!
Slujba mea anterioara ma solicita sa lucrez si in schimbul de noapte. Trebuia sa merg la culcare la ora 8 dimineata. Prin urmare, camera mea trebuia sa fie cat se poate de intunecoasa, ajutata fiind de perdele groase care sa evite lumina puternica a soarelui si sa recreeze intunericul din timpul noptii.
5. Alarma falsa
Ai setata probabil alarma la telefonul mobil asa cum era inainte sa pleci in vacanta. Sau poate ai avut intentia sa setezi alarma, dar nu ai potrivit ceasul conform fusului orar de acolo de unde te afli. In oricare din cele doua situatii somnul tau castigat cu greu va fi intrerupt.
6. Nu deranjati!
Atarna un semn cu “Nu deranjati” pe clanta. Poti sa ceri acelasi lucru si de la centralista pentru apelurile care vin pana te trezesti. Fii sigura ca receptia iti preia mesajele.
In timp ce trantitul usilor sau zgomotul aspiratorului pus de cameriste sunt lucruri inevitabile, exista totusi si aspecte care pot fi evitate, pentru a fi sigura ca dormi in pat si nu in sala de sedinte sau la teatru. Imagineaza-ti toata atentia indreptata asupra ta si jena pe care o vei simti daca incepi sa sforai unde nu trebuie. Daca dormi prea putin, ziua va fi automat ruinata atat a ta, cat si a celor din jurul tau. Cercetarile facute arata ca un somn bun de aproximativ 8 ore iti ajuta creierul sa lucreze mai bine. Asa ca ia-ti toate masurile sa dormi bine, sa-ti ajuti creierul sa lucreze pentru prezentarea pe care o ai sau sa primesti toata energia de care ai nevoie pentru a merge peste tot unde ti-ai propus.