Te întrebi ce poți face în această privință? Majoritatea femeilor însărcinate dezvoltă varice încă din primul trimestru de sarcină din cauza creșterii volumului de sânge, o situație care duce implicit la dilatarea venelor. Există un tratament pentru varice? Ce poate fi făcut pentru a fi combătute?
Sfaturi pentru a reduce riscul de dezvoltare
Există o serie de lucruri pe care le poți face acasă pentru a combate varicele. Deși următoarele măsuri propuse nu vor face ca varicele să dispară complet, acestea vor fi mai puțin vizibile. Dacă nici aceste sfaturi nu funcționează, te sfătuim să apelezi la o clinică varice Cluj:
- Fă mișcare
Exercițiile fizice pot ușura presiunea asupra venelor prin îmbunătățirea circulației sângelui. Și cum unul din factorii de risc pentru varice este statul excesiv pe scaun și excesul de greutate, exercițiile fizice sunt cea mai bună idee. Mersul pe jos este o opțiune excelentă pentru tine, fiind însărcinată. Alte exerciții pot include fandări sau ridicări ale picioarelor.
- Folosește ciorapi compresivi
Ciorapii compresivi pot strânge piciorul suficient de mult pentru a ajuta la exercitarea presiunii acolo unde este nevoie. Întreabă-ți medicul de familie dacă acești ciorapi compresivi sunt o opțiune bună pentru tine. Și asigură-te că nu sunt foarte strâmți. Ideea este să nu taie circulația în alte zone.
În plus, ciorapii compresivi te pot ajuta să scapi de senzația de picioarele grele, dureroase și obosite și pot preveni și alte probleme cum ar fi tromboza venoasă profundă și amețeala atunci când te ridici în picioare.
- Luptă împotriva constipației
Constipația nu este deloc plăcută, iar fierul conținut de vitaminele prenatale poate provoca constipație. Pentru a combate această senzație trebuie să consumi cât mai multe fibre cu putință, să bei multă apă.
- Supraveghează-ți greutatea
Dacă ți-ai petrecut întreaga viață urmărindu-ți greutatea, ai putea avea impresia că în sarcină poți mânca ce vrei și cât vrei. Însă aceasta este o abordare cât se poate de greșită. Ai nevoie de doar 300 de calorii în plus pe zi în timpul sarcinii. Dacă te îngrași foarte mult în sarcină te expui la o serie de probleme, inclusiv la un risc crescut de apariție a varicelor.
Evitarea factorilor agravanți
Care sunt factorii agravanți care se află în strânsă legătură cu dezvoltarea varicelor? Trebuie să îi cunoști pentru a-i evita:
- Obezitatea și sedentarismul
Lipsa unei activități fizice și excesul ponderal agravează evoluția varicelor, poate chiar accentua simptomatologia dar și frecvența complicațiilor.
- Poziția picior peste picior
De la distanță aceasta este o rutină ce pare relaxantă. Dar, în realitate, nu face decât să îngreuneze și să blocheze circulația, favorizând stagnarea sângelui.
- Expunerea prelungită la căldură
Fie că este vorba de prea mult soare sau despre încăperi ultra încălzite, aceste medii sunt mult prea agresive pentru venele sensibile. Așadar, temperaturile ridicate nu sunt recomandate în cazul persoanelor cu varice deoarece contribuie la evidențierea și înrăutățirea bolii varicoase.
- Purtarea de tocuri prea înalte
Picioarele suferă din cauza tocurilor înalte. Asta deoarece tocurile limitează activitatea musculaturii gambelor și împiedică returul venos.
- Epilarea agresivă
Ceara caldă, folosită la epilare, poate agrava varicele. În timpul sarcinii și nu numai, pentru a evita agravarea varicelor se recomandă ceara la rece sau decolorarea firului de păr.
Însă, uneori nu este suficient să te abții de la aceste obiceiuri care agravează varicele. Un mic ajutor este mereu binevenit. Astfel, poți apela la o clinică de varice pentru a scăpa de această problemă.