Din păcate unii oameni s-au obișnuit cu acest disconfort digestiv și îl consideră normal, dar balonarea și crampele ar trebui să reprezinte un semnal de alarmă.
Ai în continuare câteva moduri în care îți poți controla sistemul digestiv.
Adaugă fibre
Fibrele sunt extrem de importante în dieta zilnică și ajută alimentele pe care le mncăm să treacă prin intestinele noastre. Ceea ce uită anumiti oameni este că există două tipuri de fibre, ambele fiind importante în sănătatea sistemului digestiv.
1. Fibre solubile
Acestea ajută digestia prin absorbția de apă și crearea unui fel de gel care ajută la transportul substnțelor nutritive prin organism. Alegeri ideale pentur a avea parte de acet tip d efibre sunt boabele de mazăre, ovăzul, avocado și fructele.
2. Fibrele insolubile
Adaugă greutate la dieta ta, dar organsmul nu este capabil să le digere deci sunt eliminate odată cu alte deșeuri. Surse bune de fibre insolubile sunt grâul, legumele și nucile.
Ambele tipuri de fibre sunt importante în prevenirea constipației, pentru ca alimentele să nu fie eliminate înainte de absorbția nutrienților.
Alege probiotice
Probioticele sunt bacterii vii care ajută organismul să funționeze corespunzător prin accelerarea basorbției de nutrienți din mâncare. Când nu ai suficiente bacterii bune sistemul tău digestiv se chinuie să extragă cele necesare din alimente și multe ajung doar să fermenteze în stomac. Acest lucru duce la gaze, balonare și dureri abdominale. Optează pentru alimentele bogate în probiotice sau folosesște suplimente alimentare. Poți prelua necesarul de probiotice din iaurt, supe, kefir și anumite tipuri de ceai.
Fă exerciții de streching
Sportul este important pentru stimularea metabolismului deci dacă te lupți cu constipația, atunci ia în considerare posibilitatea introducerii în programul tău a unor programe moderate de cardio, yoga sau pilates, toate cu exerciții de streching, care pun mușchii în mișcare și întind zona abdominală.Yoga și pilates sunt ambele indicate pentru a păstra sistemul digestiv la un nivel de funcționare optim.
Optează pentru grăsimi bune
Grăsimile bune sunt esențiale pentru sistemul digestiv și destul de importante din punct de vedere nutrițional. Pe de altă parte, grăsimile rele încetinesc procesul de digestie și cauzază constipație. Deci fă alegeri înțelepte și optează pentru carne slabă, în timp ce diminuezi numărul de alimente prăjite. Încearcă să te asiguri că alături de o masă mai grea consumi și suficiente fibre, pentru a ajuta un pic digestia.
Stresează-te mai puțin
Emoțiile au un impact mare asupra sistemului digestiv și stresul contribuie la asta. Deci dacă știi că ai probleme digestive, încearcă să te relaxezi prin meditație, plimări lungi, citind o carte sau cu o baie plină de spumă.
Cum să combați balonarea și să-ți menții sistemul digestiv sănătos
Funcţionarea corectă a sistemului digestiv este foarte importantă pentru sănătatea generală, pentru că de aici se digeră și absorb toți nutrienții necesari. Dacă ai o digestie proastă înseamnă automat că nu te simți bine și ai puțină energie.