Muşchii sunt formaţi din fibre şi celule care au în componenţa lor două tipuri de proteine: actină şi miozină. Orice antrenament fizic necesită forţă şi rezistenţă, ceea ce poate duce la ruperea sau întinderea excesivă a fibrelor. Asta înseamnă că organismul va trebui să lucreze pentru a repara rănile şi a le face mai puternice decât înainte. De aceea să te antrenezi în mod constant, fără pauze prea mari face ca organismul tău să se întărească.
Rolul proteinelor
Proteinele sunt în fiecare celulă a corpului uman şi deoarece celulele mor mereu, apare şi nevoia de înlocuire a lor. Organismul are nevoie de proteine proaspete, care să creeze noi celule. Proteinele se formează din aminoacizi şi există peste 20 în corpul cuiva. Cei mai mulţi pot fi uşor asimilaţi, însă nouă dintre ei, esenţiali, trebuie luaţi din alimentaţie. Dacă nu consumi în mod regulat proteine nu vei avea nici o masă musculară spectaculoasă.
Există câteva alimente complete, care oferă toate proteinele necesare şi printre acestea se numără următoarele:
- carnea roşie;
- păsările de curte;
- ouăle;
- fructele de mare;
- produsele din soia;
- quinoa;
- hrişca.
Sunt şi câteva care oferă doar parţial aminoacizi esenţiali, dar sunt bune în continuare, mai ales dacă sunt consumate pe durata întregii zile, în diverse combinaţii. Printre acestea sunt:
- nucile;
- seminţele;
- legumele;
- cerealele.
Din fericire, multe dintre alimentele care sunt doar surse parţiale de proteine, sunt excelente în combinaţii precum: orez cu mazăre, seminţe cu salată, humus cu legume şi altele. Deci nu există nici un motiv pentru care dacă ai o dietă echilibrată să nu beneficiezi de avantajele proteinelor.