Marina Almășan

Marina Almășan, un nou ordin de protecție împotriva lui...

Citeste mai mult»
serial

Serialele TV sud-coreene, potenţial "benefice" pentru...

Citeste mai mult»
monede

Un instalator descoperă 30 de kilograme de monede de aur,...

Citeste mai mult»
Adriana Bahmuţeanu

Adriana Bahmuţeanu i-a făcut un parastas lui Silviu...

Citeste mai mult»
emily

Al cincilea sezon al serialului "Emily in Paris" va fi...

Citeste mai mult»
Ed Sheeran

Ed Sheeran a ajutat Ipswich Town să recruteze un jucător...

Citeste mai mult»
cuplu

Un studiu revoluționar arată cum fericirea partenerului...

Citeste mai mult»
anca

Mesajul emoționant al Ancăi Țurcașiu despre nepoțica sa,...

Citeste mai mult»
P. Diddy

P. Diddy este acuzat de o nouă agresiune sexuală asupra...

Citeste mai mult»
Vladimir Shklyarov

Poliţia rusă a deschis o anchetă după moartea unui...

Citeste mai mult»
Marius Borg Hoiby

Fiul prinţesei moştenitoare Mette-Marit a Norvegiei,...

Citeste mai mult»
Ridley Scott

Ridley Scott spune că sărutul gay al lui Denzel...

Citeste mai mult»
Adriana Bahmuteanu

Adriana Bahmuțeanu îi cere ajutorul premierului Ciolacu...

Citeste mai mult»

Beyoncé va susţine un concert live pe Netflix în 25...

Citeste mai mult»
Charles Dumont

Charles Dumont, compozitor pentru Edith Piaf, a murit la...

Citeste mai mult»
motan

Un motan din Scoţia dispărut de acasă, găsit la 500 km...

Citeste mai mult»
Conan O'Brien

Conan O'Brien va fi gazda ceremoniei Oscar 2025

Citeste mai mult»
 Daniel Craig

James Bond - Următorul actor va fi în vârstă de 30 de ani...

Citeste mai mult»
Lady Gaga

Lady Gaga va apărea în sezonul doi al serialului "Wednesday"

Citeste mai mult»
colier

Un misterios colier cu diamante de 300 de carate a fost...

Citeste mai mult»
celine dion

Céline Dion a avut o apariţie surpriză la prezentarea de...

Citeste mai mult»
Denzel Washington

Denzel Washington anunţă că va juca în "Black Panther 3"...

Citeste mai mult»
Kate Middleton

Prinţesa de Wales va fi gazda concertului de Crăciun de...

Citeste mai mult»
John

John Krasinski, desemnat ''cel mai sexy bărbat în viaţă''...

Citeste mai mult»
Silviu Prigoană

Care a fost cauza decesului lui Silviu Prigoană

Citeste mai mult»
exerciţii fizice

Cinci minute de exerciţii fizice în fiecare zi ar putea...

Citeste mai mult»
Regina Camilla

Regina Camilla îşi reia angajamentele oficiale, însă cu...

Citeste mai mult»
pudra

Cum să creezi un machiaj de lungă durată

Citeste mai mult»
inel

Un inel de logodnă de 70.000 de dolari trebuie returnat...

Citeste mai mult»
Chris Martin

Chris Martin a întrerupt un concert pentru a ajuta un...

Citeste mai mult»
Kate Middleton

Prinţesa Kate a apărut în public pentru a doua zi consecutiv

Citeste mai mult»
Kate Middleton

Prinţesa Kate revine în viaţa publică şi va participa la...

Citeste mai mult»
Liam Payne

Trei persoane au fost inculpate în legătură cu moartea...

Citeste mai mult»
madonna

Madonna a criticat realegerea „infractorului condamnat,...

Citeste mai mult»
credit

Recomandări pentru un sfârșit de an organizat și relaxat

Citeste mai mult»
Tyka Nelson

Cântăreaţa Tyka Nelson, sora lui Prince, a murit la...

Citeste mai mult»
TikTok

O provocare de pe TikTok determină zeci de adolescente să...

Citeste mai mult»

Notariat Dorobanți Raluca Tunescu

Citeste mai mult»
sport

De ce este esențial să facem mișcare dimineața și seara

Citeste mai mult»
Jamie Lee Curtis

Jamie Lee Curtis, despre victoria lui Trump: „Înseamnă o...

Citeste mai mult»

Cum sa depasim sentimentul de vinovatie?

De în Cariera 14 feb 2008
Asa cum spune filosoful Edmund Burke, "Vinovatia n-a fost niciodata un lucru rational, ea distorsioneaza toate facultatile mentale, le perverteste, il face pe om sa nu-si mai poata folosi ratiunea, il face confuz." Sentimentul vinovatiei este paralizatoar, distructiv. Vinovatia este falsa idee ca ai fi putut face mai bine, ca ai avut puterea de a alege. Te gandesti ca ai facut ceva ce nu trebuia sa faci sau, tocmai invers, n-ai facut ceva ce trebuia. Dar daca analizezi mai bine lucrurile, vei vedea ca pur si simplu nu a existat posibilitatea alegerii. Cu siguranta vor exista lacrimi si tristete, eforturi si nevoia de a analiza situatiile in care ai facut alegeri, insa vei avea un sentiment de pace si liniste atunci cand vei intelege ca nu a fost vina ta.
Intelegerea conceptului de vinovatie

Sentimentul de vinovatie va disparea doar in momentul in care realizezi ca n-ai fi putut face altcumva. Sentimentele tale, conditia din momentul respectiv, ideile si cunostintele tale, instinctul si intuitia au fost pur si simplu prea puternice. Pentru a te putea controla in viitor, incearsca sa afli ce anume din trecutul tau te "programeaza" sa reactionezi intr-o maniera pe care ulterior o regreti.

Relaxeaza-te, inchide ochii. Aminteste-ti ultima data cand ai fost nervoasa. Situeaza-te, cat mai exact, in trecut. Poate cineva a facut o remarca neinspirata, menita sa te raneasca. Imediat te navalesc emotii si ganduri. Te apasa atat de puternic, pun stapanire pe tine si reactionezi. Vocea ta capata noi tonalitati, incepi sa tipi de furie. Acum poti fi acasa sau la birou. Persoana care ti-a provocat reactiile este doar o amintire, dar dorinta de a actiona este prezenta. Acum poti sa recunosti furia, simti nevoia care te impinge sa reactionezi insa, spre deosebire de situatia reala, acum esti constienta si poti sa vezi o alta solutie. Dar in trecut, in momenul respectiv, n-ai putut sa te detasezi, si deci nu ai avut posibilitatea de a face aceasta alegere. Reactiile tale mentale si emotionale au fost spontane, nesesizabile, dar ele te-au indemnat sa reactionezi intr-un anume fel.

Sentimentul vinovatiei apare atunci cand ne dam seama de toate aspectele problemei, cand analizand ceea ce s-a intamplat, constientizam durerea pe care am produs-o. Analiza ulterioara a situatiei ne face sa credem ca am fi avut de ales. Dar nu este deloc asa...

Intr-o zi eram in gara cu un prieten. Trenul avea intarziere si ma plictiseam. M-am asezat pe o banca si am inceput sa dau din picioare. Este un obicei care imi face placere. Ma gandeam in alta parte, pana cand prietenul meu m-a lovit peste picior: „nu te mai agita, e enervant.” Amuzat, m-am oprit, insa dupa cateva minute, inconstient, am inceput sa misc piciorul din nou. Prietenul meu m-a atentionat din nou: ”de ce nu te poti opri?” Am raspuns: „nu stiu".

Nu stiu. Asta este pur si simplu modul in care reactionam uneori, pentru ca suntem in puterea impulsurilor noastre. Psihologii si profesorii budisti au identificat existenta unor "tipologii" in comportamentul fiecaruia dintre noi. Au nume diferite insa se refera la acelasi lucru: tipare, instincte, credinte, stari emotionale, o rana inca necicatrizata. Cand aceste tipare apar, putem sa le constientizam, pentru a fnu ne mai lasa influentate de forta lor.

Mii de influente

Sentimentul vinovatiei se activeaza atunci cand intra in scena tiparele noastre mentale si emotionale. Nu mai putem sa le controlam odata ce au aparut. Si rezultatele nu sunt tocmai cele asteptate. Inhibitiile dispar, ne trezim langa cineva care nu ne place, plangem, dansam sau ne purtam prosteste. Aceste tipare sunt atat de puternice, incat iti dicteaza deciziile fara sa iti dai seama. Un barbat intalneste o serie de femei care il mint, o femeie se intalneste cu barbati care o inseala. Trecutul acestora face alegeri in locul lor. Acesta este o definitie esentiala a cuvantului Karma - pana cand vom deveni constienti de trecutul nostru astfel incat sa putem alege, vom face acelasi lucru de fiecare data.

Reactia spontana involuntara


Pentru a putea analiza acest tip de comportament, trebuie sa luam in considerare factorii externi care il influenteaza. Iata un pasaj din lucrarea ”The Book” a lui Alan Watts: „ iluzia ca organismele se misca independent este convingatoare pana in momentul in care ne hotaram sa analizam cu atentie comportamentul acestora. Un om de stiinta va realiza imediat ca, atunci cand descrii miscarea unei furnici, trebuie sa iei in considerare si alti factori: unde sunt sursele de mancare sau comportamentul prietenos ori ostil al altor organisme. Cu cat descrierea comportamentului organismului devine mai detaliata, cu atat va cuprinde si alte variabile precum densitatea, umiditatea, temperatura mediului inconjurator, tipuri si surse de mancare, structura sociala a speciei analizate si a celorlalte cu care acesta intra in contact. Cand lista factorilor externi este in sfarsit completa putem spune ca activitatea furnicii este o reactie involuntara si automata la mediul inconjurator. Este atrasa de ceva, este respinsa de anumite lucruri, este mentinuta in viata de anumite conditii si distrusa de altele.”

De ce stau acasa, intr-o dupa-amiaza de vara, cand as putea sa ma duc la plaja? La prima vedere, poate parea o alegere constienta, dar daca analizam, putem observa intreaga serie de factori care au dus la aceasta situatie. Caldura ma moleseste, umiditatea ma irita, lipsa somnului ma face sa fiu prea obosit ca sa conduc.Vinovatia este nefolositoare

Vinovatia este cu adevarat nesanatoasa. Atunci de ce continuam sa simtim asa? Exista o parere gresita conform careia vinovatia este o ispasire, ca intr-un fel va face lucrurile mai bune, ne va motiva sa reparam ceea ce consideram ca am facut gresit. Insa nu este adevarat, ba mai mult, este tocmai invers. Vinovatia ne apasa, ne trage in jos. Toate resursele noastre sunt irosite, consumate prin reprosuri si regrete. Tocmai acest tip de gandire ne face slabi, ne metine intr-o dispozitie proasta, duce la depresie si lipsa increderii in sine.

Cum pot invinovatirea si autopedepsirea sa duca la altceva decat nefericire? Pedeapsa ne poate face sa nu mai procedam intr-un fel anume, dar tiparele si modurile de reactie raman in constructia noastra. Avem o gramada de exemple la indemana: un copil este pedepsit atunci cand mananca dulciuri inainte de masa, este instruit, insa acest comportament ramane. Nu va fi o schimbare sau o imbunatatire de durata. Din perspectiva psihologilor, pedeapsa este intotdeauna ultima optiune pentru a opri un comportament nedorit. Renunta la sentimentul de vinovatie, incearca sa te accepti asa cum esti, imbunatateste calitatea actiunilor tale, fa-ti curaj sa-ti ceri iertare atunci cand gresesti, sa faci compromisuri. Incearca sa inveti din greseli, sa gandesti mai mult, sa devii constienta de comportamentul tau.

Pune capat vinovatiei

Hotaraste-te acum sa pui capat auto-invinovatirii si pedepselor, sa te indrepti catre maturitatea mentala. Sa renunti la invinovatire nu inseamna sa consideri ca ceea ce ai facut a fost bine si ca poti sa faci din nou, nu inseamna ca poti sa revii de fiecare data la acest tip de comportament, pe baza scuzei „ nu stiu sa fac altfel.” Un om sanatos invata din greselile trecutului, face compromisuri si isi corecteaza comportamnetul. Un om anxios este prins in trecut, in gandurile lui, condamnandu-se constant.

Traducere si adaptare dupa Urban Monk

Semnatarul blogului Urban Monk este antreprenor in domeniul multimedia si specialist in psihologie si life coaching. Prin sfaturile lui incearca sa faca o diferenta in viata oamenilor, propunand strategii de dezvoltare personala. Posturile lui, de fiecare data explicite si motivatoare, au la baza psihologia moderna si spiritualitatea antica, imbinate cu exemple din experienta personala.
Tag-uri: , ,
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK

Adaugă un comentariu 1

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

...psihologia moderna si spiritualitatea antica, imbinate cu exemple din experienta personala. De Ioana Pirvu – Sursa: http://www.feminis.ro/cum-sa-depasim-sentimentul-de-vinovatie_88.html#sthash.M1lsZwRx.dpuf ...
Spune-ţi părerea
Alte articole din Cariera
Cele mai citite
Azi
Săptămânal
Lunar

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
23 noi