De la miros pana la gust si senzatia de satietate, aceste produse ne ating mai mereu asteptarile. Dar oare adoptarea unui astfel de stil de viata este cel mai potrivit? Care sunt urmarile unei alimentatii de tip fast-food, bogata in grasimi, sare si carne?
Ei bine, potrivit unui studiu al cercetatorilor de la Universitatea McMaster din Canada, din anul 2008, o astfel de alimentatie este responsabila pentru o treime din infarctele la nivel mondial. Alegem de cele mai multe ori un stil de viata haotic, uneori din cauza programului, alteori pur si simplu pentru ca nu am avut o directie alimentara prestabilita.
De aceea, alegem alimente mai ieftine si nu neaparat mai hranitoare, si tindem sa inlocuim mancarurile pregatite in familie cu snacks-uri sau cu produse de tip fast-food. In plus, dupa cum bine spun si datele furnizate de Programul National de Evaluare a Starii de Sanatate a Populatiei, mai putin de 2% din romani practica un sport cu regularitate.
Se intampla ca pe timpul noptii sa ne intre in dulap niste mici termite care ne micsoreaza hainele. Ce facem? Le lasam sa isi continue activitatea sau contracaram? Un stil de viata mai sanatos poate face un om sa se simta mai puternic, sa zambeasca mai mult, sa arate mai tanar sau sa se simta mai sanatos. Ba chiar aduce dupa sine recompense de care te poti bucura in fiecare zi, la serviciu, acasa si in orice momenta al zilei. Greutatea si aspectul fizic definesc acum oportunitatile sociale si economice, dar dincolo de asta, trebuie sa ne gandim intai de toate la sanatate.
Organismul uman are nevoie de un aport zilnic de 13 vitamine esentiale. Din pacate, pe cele mai multe dintre ele organismul nu le poate produce singur, ceea ce inseamna ca trebuiesa mancam o varietate de fructe si legume proaspete pe tot parcursul zilei. Corpul nostru este in mod natural programat sa caute diferite tipuri de alimente naturale de care avem nevoie. Cu alte cuvinte, lipsa vitaminelor si mineralelor se manifesta prin modificari de dispozitie, lipsa de energie, dureri ale articulatiilor, tulburari ale vederii, pierderea auzului, ca de altfel si mii de alte afectiuni medicale pe care stiinta ne spune sa le acceptam odata cu inaintare in varsta.
Pe langa o nutritie echilibrata trebuie sa nu uitam sa ne hidratam corespunzator- 2 litri de apa pe zi, si sa facem miscare. Nutritionistii atrag atentia ca produsele fast- food contin cantitati infime de calciu, fosfor, magneziu si vitaminele A si C, esentiale pentru buna functionare a organismului. In schimb, sunt bogate in grasimi si carbohidrati, de unde si aportul caloric ridicat. Obezitatea este mai periculoasa decat fumatul, sustine prof. dr. David King, de la Universitatea Oxford, care a descoperit ca grasimea acumulata ne poate scurta viata chiar si cu 13 ani.
Se spune ca oamenii, cu cat devin mai bogati, cu atat aloca un procent mai mare din venitul lor pentru starea de sanatate. Ei bine, nu e nevoie de bani pentru a iesi la o plimbare in parc o ora pe zi sau pentru a urca scarile de la bloc de cateva ori pe zi. O serie de abdomene, cateva genoflexiuni si vreo 10 flotari, pot face minuni intr-o zi in care ti-ai permis sa sari putin calul din punct de vedere alimentar. Exista o vorba din popor potrivit careia "dimineata mananci cat incape, la amiaza imparti cu prietenii, iar seara dai masa ta dusmanilor". Asezonezi aceste invataminte cu doar cateva exercitii fizice, iar obezitatea va fi doar un gand urat.
Citeste si:
Secretul care te ajuta sa te tii de un plan de slabit
Cuvantul "boala" te incurajeaza sa mananci mai mult - Afla in ce context