În primul rând vorbeşte cu proprietarul şi vezi dacă ai vreo restricţie în ceea ce priveşte remodelarea, colegii de apartament sau animalele de companie. În al doilea rând stabileşte un scop pentru tine, pentru că este cu totul altceva să renovezi de la zero un apartament decât să faci doar mici schimbări, iar dacă ai prea multe schimbări pe lista ta, rişti să te suprasoliciţi şi poate ar fi fost mai bine să alegi alt apartament. Pune-ţi câteva întrebări ca să îţi dai seama ce anume trebuie neapărat să schimbi şi cu ce poţi trăi în continuare:
1. Ce anume din apartament te seacă de viaţă când îl vezi sau foloseşti?
2. Cât de mult vrei să cheltuieşti?
3. Cât de multă energie ai pentru a face aceste schimbări şi cât de mult eşti dispusă să le faci la loc când te vei muta?
4. Ce schimbări poţi face cu accordul proprietarului?
5. Ce părţi ale apartamentului îţi plac?
Odată ce ai măcar o vagă idee despre ce vrei să faci, cât de mult timp, energie şi bani ai vei şti cu ce să începi. S-ar putea să vrei să iei în considerare şi următoarele:
1. Îndepărtează decoraţiunile proprietarului - Optează în schimb pentru unele strălucitoare, care să îţi aducă bucurie când le vezi. Poţi opta pentru odorizante şi dezumidificatoare cu forme, parfumuri şi culori interesante. De asemenea, ceea ce cu siguranţă te va face să te simţi bine este un tablou cu poze personale sau perne personalizate şi pături care să fie în concordanţă cu personalitatea ta. Dacă te decizi să adaugi plante asigură-te că iei unele care să se adapteze la nivelul de lumină din apartament, pentru că o plantă moartă nu este o privelişte prea drăguţă.
2. Găseşte locul protrivit pentru fiecare - Chiar dacă de obicei eşti o persoană mai puţin organizată acum trebuie să ştii dacă haina ta stă bine mersi în cuiul de lângă uşa de la intrare sau îi trebuie un dulap special ori dacă îţi poţi pune cheile pe un scaun oarecare sau dacă ai nevoie de un suport special. Sunt doar câteva exemple care îţi pot schimba viaţa.
3. Începe cu schimbări mici - Poţi pune draperii noi, poţi schimba lustra sau poţi lua covoare care să-ţi placă mai mult. Toate acestea sunt uşor de făcut şi îţi pot shimba dramatic sentimentul pe care îl ai când intri într-o cameră, mai ales dacă introduci noi culori şi texturi.
4. Pentru un impact mai mare, fă schimbări radicale - Aici trebuie neapărat să ai accordul proprietarului, dar dacă ţi se dă voie, poţi vopsi pereţii sau pune tapet ca la părinţii tăi acasă. Chiar dacă acestea sunt schimbări care presupun mai mult timp şi bani, eventual disponibilitatea de a schimba la loc atunci când vei dori să pleci din apartament, acum ele îţi vor face viaţa mai bună. O altă variantă ar fi să schimbi mobila din bucătărie, mai ales dacă eşti o persoană care găteşte mult.
Dacă ai de gând să locuieşti mai mulţi ani în acelaşi apartament poţi schimba chiar uşa de la intrare, poţi înlocui parchetul vechi cu unul laminat, iar în funcţie de cum negociezi cu proprietarul, costurile se pot împărţi. Unele dintre aceste schimbări sunt de anvergură şi sunt costisitoare, dar dacă te gândeşti la cât de mult timp petreci în casă vei vedea că merită să-ţi îmbunătăţeşti odată cu casa şi starea de spirit.
Cum să faci dintr-un apartament închiriat ACASĂ
Dacă stai în chirie şi încă nu te-ai obişnuit cu ideea, urmează aceste sfaturi, care te vor ajuta să te simţi ca acasă.