Faimoase pentru proprietatile lor curative, aceste ape termale au fost folosite de secole pentru a combate durerile de orice fel – de la artrite pana la probleme ale pielii si stres. Romanii au construit adevarate spa-uri deasupra lor in care te poti bucura de izvoarele de apa, si ale caror ruine pot fi vazute in oras si in zilele noastre.
Aceste centre au capatat amploare in Budapesta in timpul ocupatiei turcesti din secolele XV si XVI si multe dintre bai sunt folosite si in zilele noastre. In Budapesta moderna gasesti 28 de spa-uri genul asta, precum si numeroase hoteluri dotate cu astfel de centre, care ofera o varietate de servicii curative, relaxare si tratamente wellness. Ai aici o lista a celor mai bune.
Baia Kiraly
Construita in cea de-a doua jumatate a secolului XVI, Kiraly este un exemplu clasic de baie turceasca traditionala. Multe dintre caracteristicile constructiei au rezistat inca din acea perioada, inclusiv piscina octogonala si cupola acoperisului.
Kiraly este unul dintre putinele centre spa din Budapesta care nu beneficiaza de propria sa rezerva de apa. Turcii au construit baile in interiorul orasului pentru a fi ferite in caz de asediu, iar apa este pompata aici de la spa-ul Lukacs aflat in apropiere.
Sa ai grija sa verifici modalitatea de acces inainte de a vizita Kiraly, deoarece, desi baia este deschisa pentru ambele sexe, nu este permis accesul barbatilor si al femeilor in acelasi timp. In ziua dedicata barbatilor, baia este un loc frecvent vizitat de homosexuali.
Baile Rudas
Un alt exemplu uluitor de arhitectura turceasca, Baile Rudas se afla pe fasia ingusta de pamant dintre Dealul Gellert si Dunare. Redeschisa in anul 2006 dupa incheierea lucrarilor extinse de renovare interioara, baia centrala este acoperita de o cupola de 10 metri sustinuta de 8 stalpi din piatra.
Oferind o mare varietate de tratamente medicinale, inclusiv bauturi tonice facute cu apa de izvor, aici se afla si un spital ambulatoriu si o clinica de fizioterapie.
Baile Gellert
Baia si hotelul construite in stilul Art Nouveau si impecabil conservate au fost construite in anul 1918, pe ruinele fostei bai turcesti. Frumoasa cladire este completata de placi de mozaic, vitralii, coloane de marmura si statui.
Complexul Gellert are cateva piscine mici minerale, o piscina in aer liber cu valuri artificiale, o piscina cu bule, o sauna finlandeza cu piscina si servicii de masaj.
Baile Szechenyi
Aprovizionate cu apa de la doua izvoare termale care bolborosesc la o temperatura in jur de 23ºC, Baile Szechenyi se numara printre cele mai mari bai medicinale din Europa.
Situate in frumoasele imprejurimi ale Parcului Orasului, complexul iti ofera peste 10 piscine acoperite, precum si saune, piscine cu apa adanca si bazine mici. Pentru amatorii mai curajosi de astfel de bai, piscinele exterioare sunt deschise in tot cursul anului, inclusiv in timpul lunilor de iarna.