Potrivit unei analize facute de Revista Today, in anul 2008 au fost publicate 4000 de carti despre fericire. De 80 de ori mai multe decat in 2005, fapt ce indica un gol sufletesc care atinge profunzimi alarmante. Intrucat competitia " leviteaza" deasupra vietii moderne, sa fii fericit este uneori aproape imposibil. Fericirea este " valuta-forte" a vietii, ceea ce inseamna ca nu poate inflori din teama si nesiguranta, conflicte interumane, frustrare si descurajare, intretinute in mod special de materialism si competitie.
Testul care dovedeste ca esti femeie - 11 detalii care fac diferenta
Biblia spune ca: " Nu trebuie sa iubiti... Caci tot ce este in lume: pofta carnii, pofta ochilor si laudarosia vietii nu vin de la Dumnezeu, ci din lume"( 1 Ioan 2:15-16). De unde deducem faptul ca satisfactia ca dispui de lucruri dupa bunul plac e de scurta durata, iar consumerismul se arata vicios. Competitia a ajuns un razboi in toata regula, iar consumerismul te face sa vrei mai mult si mai mult in fiecare zi, fapt ce duce la incordare si acumulare de energii negative.
Individualismul este cel care caracterizeaza societatea occidentala. Aici omul supravietuieste prin competitie, iar idealul lor este independenta, societatea fiind axata pe valori materiale. In schimb, daca este sa vorbim despre societatea orientala, aici gasim o lume construita pe colectivism, in centrul universului aflandu-se familia, nu ego-ul. Omul renunta la competitivitate si opteaza pentru colaborarea cu cei din jurul sau. Valorile materiale la orientali vin abia dupa valorile spirituale si morale.
Top 10 motive pentru care dragostea dureaza doar 3 ani
Inca o cale prin care poti duce o viata buna si frumoasa intr-o lume rea, este sa adopti principiul dragostei. Sa inveti sa iubesti tot ce te inconjoara fara ca sa ceri nimic la schimb, sa respiri iubire si sa o oferi tuturor celor care intra in contact cu tine. Iubirea te vindeca si te face sa traiesti in plina armonie atat cu tine, cat si cu ceilalti, indiferent daca lumea in care traiesti este una rea. Doar dragostea poate schimba lumea, in timp ce egoismul doar exacerbeaza setea de dragoste.
Un cercetator canadian a descoperit ca, in aproape toate bolile cronice, de la cancer, scleroza multipla si pana la bolile autoimune, un factor major este mania mocnita. Dr. Ryke-Geerd Hamer a studiat mii de pacienti cu toate tipurile de cancer si a observat faptul ca toti acestia aveau ceva in comun- cu cativa ani inaintea aparitiei cancerului, au suferit de un fel de conflict psihoemotional pe care nu l-au rezolvat prin iertare.
Celebritatile aduc profit pe termen lung sistemului public de sanatate
" Neiertarea cronica produce stres si ridica nivelul hormonului cortizol. De fiecare data cand un om se gandeste la dusmanul lui, glandele reactioneaza cu efecte negative. In schimb, iertarea elimina riscul imbolnavirii si intareste sistemul imunitar". Iertarea nu este un simtamant care vine de la sine, cat mai degraba este o alegere.
Asadar, trebuie sa luam initiativa, sa invatam sa renuntam la competitie, desi provocarile sunt mari. Mai degraba ne-am stradui sa fim in competitie in noi insine, sa iubim si sa fim fericiti cu tot ce ne inconjoara. Sa ierti ar putea fi solutia tuturor problemelor tale. Fiti impacate cu ce aveti si nu tanjiti la ce au altii, incercati sa luptati pentru a fi mai bune, intr-o lume rea!
Sursa:
Lucian Cristescu, Ghid de supravietuire in secolul XXI, 2010
Gabor Mate, When the body says: NO!, 2004
Citeste si:
Cum sa iti imbunatatesti relatiile la locul de munca in functie de ce tip de angajat esti