Toti oamenii au o inclinatie naturala spre a simpatiza cu ceilalti, spre a considera lucrurile din jurul lor ca fiind frumoase, de a vedea partea plina a paharului. Pesimismul, ca si repulsia sunt atitudini nu trasaturi de caracter, adica ele se dobandesc pe parcurs prin repetarea unor comportamente gresite si nu tin de natura noastra umana. Invatam sa jucam anumite roluri, dar de multe ori nu ne punem masca potrivita.
De aceea, pentru a putea castiga simpatia celorlalti, trebuie sa trecem dincolo de aceasta masca, sa ne adresam sufletului, care este dornic de comunicare, de schimburi, curios, vesel, optimist.
Pentru a ajunge mai aproape de sufletul oamenilor, va trebui sa tinem cont de urmatoarele regului:
Cea mai simpla cale de a face impresie buna este zambetul, dar nu cel zeflemitor, ci acela sincer, deschis.
Zambind astfel, ne facem un dublu favor: obtinem o deschidere spre sufletul interlocutorului si in acelasi timp ne inducem noua o stare de bine.
Pentru orice om numele sau este cea mai pretioasa sintagma. Nu trebuie sa-l omitem, sa-l blamam sau sa-l stalcim.
Sa manifestam admiratie fata de cei cu care lucram, traim sau intram in contact. Sa-i facem sa simta ca sunt persoane importante pentru noi.
Sa aratam respectul cuvenit fata de parerile altora. Indiferent cat de bizare ar parea acestea pentru noi, sa nu uitam ca fiecare om vede lumea dintr-un alt unghi.
Daca am gresit, sa recunoastem acest lucru imediat si cu sinceritate.
Sa fim gata sa ii ajutam pe toti cei care au nevoie de ajutorul nostru, chiar daca ei nu-l cer, aceasta atitudine se numeste disponibilitate.
Sa ne amintim asa cum spunea Marileen Ferguson: " Nimeni nu-l poate convinge pe altul sa se schimbe. Fiecare dintre noi sta de paza la o usa a transfigurarii care nu poate fi deschisa decat pe dinauntru". De aici trebuie sa pornim cand ne raportam la oameni. Acceptarea diferentelor si unicitatii fiecaruia, toleranta si iertarea este necesar sa figureze in capul listei privind comportamentul nostru personal, daca vrem sa avem o sansa de a intra in dialog real cu semenii, de a ne face placuti, apropiindu-ne cu toata sinceritatea de sufletul lor.
De aceea, una dintre devizele de viata a fost formulata de Emanuel Kant: "Actioneaza, spunea el, intotdeauna astfel incat sa folosesti umanitatea atat in persoana ta cat si in persoana oricui altuia,totdeauna in acelasi timp ca scop si niciodata ca mijloc.