Mai jos iti explicam ce cred expertii ca putem face pentru a creste bucuria si fericirea - atat in doze mici, cat si in doze mari - in viata ta:
15 lucruri la care trebuie sa renunti pentru a fi fericita
1. Observa ce este bun si drept.
Expertii sunt de acord ca oamenii optimisti sunt mai fericiti. Cei care privesc partea plina a paharului experimenteaza in viata lor mai multa fericire decat cei care incearca sa "vada lucrurile asa cum sunt ele in realitate", potrivit specialistilor citati de prevention.com. Este un proces pe care oamenii de stiinta il numesc reincadrare: daca incerci sa pui evenimentele negative intr-o lumina pozitiva si reusesti sa vezi linia care le separa, poti transforma o situatie proasta intr-o situatie plina de bucurie.
Daca tu te concentrezi doar asupra lucrurilor rele, nu vei ajunge sa experimentezi bucuria, fericirea. In schimn vei experimenta sentimente de descurajare, depresie, o stima de sine scazuta. Dar cand te concentrezi asupra acelor lucruri bune cu privire la o situatie - exact aceeasi situatie - iti cresti posibilitatea de a experimenta bucuria si o mare fericire in viata ta.
2. Fii recunoscatoare.
Stim cu totii ca nu trebuie sa ne numaram binecuvantarile, dar s-ar putea sa nu ne dam seama ca in aceasta platitudine se afla una dintre cele mai importante modalitati de a creste nivelul de bucurie. Pare un cliseu, dar cercetarile sprijina, de fapt, acest lucru. Un studiu a aratat ca acei oameni care au notat cu regularitate lucrurile pentru care au fost recunoscatori (au scris aceste lucruri in "jurnale ale recunostintei") au aratat un nivel mai ridicat de optimism, entuziasm, atentie si energie si s-au simtit mai bine cu privire la viata lor, in general.
3. Aminteste-ti de copilul care ai fost candva.
Bucuria este unul dintre acele sentimente exuberante pe care le vedem la copii, explica specialistii. Ca adulti, trebuie sa ne dam seama cand ne pierdem aceasta bucurie copilareasca. Aceasta experienta de a fi intr-o stare naturala de euforie. Aceasta este o intrebare pe care specialistii o exploreaza in legatura cu fericirea oamenilor. Important este sa iti indrepti atentia catre sursele din copilarie care conduc catre bucurie atunci cand esti la varsta adulta. Daca ai acest sentiment atunci cand te trezesti dimineata - de genul "eu pot-eu fac, vreau-fac", daca ai prieteni pe care astepti cu nerabdare sa ii revezi, daca ai activitati pe care abia astepti sa le faci, poti urmari, de obicei, acele lucruri pana in trecut, in copilarie, explica specialistii.
4. Fii buna.
Actele intamplatoare de bunatate sporesc fericirea, potrivit cercetatorilor americani. Exista o multime de consecinte care vin din faptul ca iti arati bunatatea, care te fac mai fericita si te ajuta sa ramai mult timp fericita. Un studiu efectuat la Universitatea din Virginia a constatat ca pana si atunci cand esti martor la acte de bunatate, loialitate si eroism, acest lucru creeaza o crestere semnificativa in starea ta de spirit si iti creste dorinta de a face fapte bune (de exemplu, cozile lungi de donatori de sange dupa atentatele din 11 septembrie 2001).
5. Petrece timp cu prietenii tai.
Desi o viata sociala si romantica bogata nu garanteaza - in sine - o bucurie mare, are un efect urias asupra fericirii. Un studiu realizat pe studentii de la facultatile americane a aratat ca fericirea in randul lor a fost mai mult sociala, ca studentii petreceau putin timp singuri si ca participantii au raportat ca au relatii puternice, de sustinere, cu prietenii, familia si partenerii din relatiile romantice. Barbatii NU cauta fericire intr-o relatie - "Mai bine idioti decat sinceri!"
6. Nu exagera.
Problema cu bucuria este ca este atat de delicioasa, incat pur si simplu vrei din ce in ce mai multa. Dar ceea ce iti ofera bucurie o data s-ar putea sa nu mai functioneze si a doua oara. Daca iti place inghetata de ciocolata, nu exista nicio modalitate de a mentine bucuria acelei prime inghitituri pe care ai simtit-o pe limba. Cu cat mananci mai mult, cu atat mai putina bucurie iti va aduce inghetata. Neuronii sunt legati intre ei pentru a raspunde la evenimente noi, subliniaza specialistii. Cu cat sunt mai redundante evenimentele, cu atat mai mult ele se contopesc intr-un fundal neobservat. Deci, incearca sa le oferi un spatiu placerilor tale care iti aduc fericirea si bucuria.
7. Savureaza fiecare clipa.
Poti sa cresti bucuria prin acordarea unei atentii concentrate placerilor de moment. Acest lucru poate parea evident, dar unii cercetatori au transformat "savurarea momentului" intr-un nou domeniu de studiu, unul dedicat intensificarii experientei placerii - in ideea de a fi atenta si de a trai in prezent. Printre modalitatile de a savura experientele se numara: impartasirea acestora cu alte persoane, sa te "scalzi" in laudele pe care ti le aduc altii, sa iti ascuti perceptiile si simturile concentrandu-te intens pe ceva (de exemplu, sa inchizi ochii atunci cand asculti muzica preferata) si sa te scufunzi complet in ceva ce iti place sa faci. Sursa.
Citeste si: 5 LECTII de viata pe care le inveti dintr-o relatie ESUATA
De citit inainte sa te certi cu iubitul - Cheia pentru fericire in cuplu a fost mereu la tine!
20 de lectii de viata de la doua bunicute: casatorie, fericire si greseli