Stiu multe persoane care, pe buna dreptate, vara renunta sa mai gateasca mancare. Aburi in bucatarie, caldura mare... ma bine parca ai merge la restaurant. M-am gandit la cateva sfaturi pentru cele care gatesc vara. Cum sa se racoreasca si cum sa le fie mai usor.
Cine isi poate imagina vara fara porumb fiert uns cu unt si sare, burgeri si gratar, pepene rosu sau galben, inghetata? Dar cu toate acestea exista si o parte mai intunecata a meniului de vara. Vorbesc despre acele momente in care trebuie sa frigi, fierbi, sa faci orice care sa solicite caldura aragazului. Bugetul pentru mancare poate creste considerabil daca te hotarasti sa nu mai gatesti si sa mergi la restaurant sau sa mananci de la fast-food.
Foloseste orice, numai cuptorul nu
De ce? Evident pentru ca face caldura mare in toata bucataria. Foloseste in schimb oala sub presiune care poate prepara mancarurile preferate de toata familia la temperatura pe care altfel ai fi folosit-o pentru cuptor.
Si gratarul
Pentru carne, cel mai indicat este sa faci gratar in curtea casei daca ai curte, daca nu afara. Am vazut ca este o moda sa faci gratarul afara, in gradina din spatele blocului. Asa ca vecinii cu siguranta nu se vor uita ciudat la tine cand vei scoate afara carnea si carbunii. Si daca tot suntem la gratar, o alta varianta este cea a frigaruilor. Este vara, ai legume din blesug, iti mai trebuie cateva tepuse si legume de tot felul. Mai departe imaginatia conteaza.
Daca nu un gratar, merge si cuptorul cu microunde
Stiu trei categorii de oameni:
1. Cei care nu isi iau cuptor cu microunde pentru ca au impresia ca vor muri iradiati.
2. Cei care il folosesc fara nici o jena.
3. Cei care la inceput au crezut ca vor muri iradiati, dar cu timpul si-au dat seama ca viata oricum e prea scurta si ca nu merita sa stai 5 minute cu apa pe aragaz sa se incalzeasca, in comparatie cu un minut, daca o bagi in cuptorul cu microunde.
Cred ca toata lumea cunoaste avantajele acestui mic aparat de bucatarie. Poti sa faci cartofi copti, ciuperci cu cascaval, sa incalzesti apa pentru ceaiul cald – atat de recomandat vara - si atat de multe alte retete, in functie de ce ai in frigider si ce iti place. Nu o sa incalzesti bucataria – mai tare decat e – si o sa ai o masa rapida.
Profita de legumele verii
Seara propune familiei tale o cina iesita din tipare: pune pe un platou toate legumele proaspete pe care le-ai luat de dimineata din piata. Rosii feliate, castraveti, ridichi, ceapa, ardei grasi de toate culorile. Nu uita sosul in care sa le inmuiati... fara prea multe calorii evident.
Gandeste-te si la bauturi
Am propus mai sus ceai cald. Dar vara bem apa rece, frappe, limonada, cafea cu gheata si asa mai departe. Tu ai gheata in frigider? Ca sa o faci mai “atractiva” poti sa pui in apa, inainte de a ingheta, o frunza de menta, sau o floricica mica, colorata. Cel mic sigur va aprecia.
Mergeti la picnic
Vara e momentul perfect in care sa mergi cu familia la picnic. O zi in parc sau intr-o padure racoroasa la marginea orasului te poate scapa de o zi de gatit in bucatarie. Din cosul de picnic nu trebuie sa-ti lipseasca: sandvisurile, legumele, suc si apa reci, pahare, tacamuri si farfurii de plastic, servetele, desfacator de conserve, fructe, branza.
Orice “home manager” are un cos pentru picnic bine echipat. Al tau ce contine?