Prima etapă presupune să te uiți un pic la ce ar trebui să facă fiecare și să evaluezi dacă ocupă la fel de mult timp și este la fel de greu, ca nici unul să nu fie dezavantajat. Cum spune și specialistul în comportament Dan Ariely, „încearcă să fii obiectivă și să nu presupui din start că ceea ce faci tu este mai greu sau necesită mai mult timp doar pentru că nu vezi exact to ce face celălalt”. Dacă amândoi sunteți de accord că sarcinile par inegale, încercați să schimbați pentru o perioadă rolurile, să faceți cu rândul în efectuarea lor. În timpul săptămânii fiecare poate face câte ceva apoi duminica să vă uniți forțele pentru binele comun.
În al doilea rând, nu uita să-i mulțumești celuilalt pentru efortul depus. Asta este cel mai ușor de uitat uneori, dar este foarte important mai ales în relații. Cercetătorii au întrebat o serie de cupluri despre îndatoririle lor în gospodărie, cât de apreciați se simt pentru că fac ceva bun și cât de mulțumiți sunt de relația lor. S-a descoperit că cu cât mai mult simte cineva că este apreciat pentru ceea ce face, cu atât mai mult își dorește să facă o sarcină anume și chiar ajunge să-i placă. Pentru majoritatea celor chestionați, să facă mai multe treburi casnice înseamnă de fapt să fie mai puțin mulțumiți în relația pe care o au, fie percep asta ca pe o pedeapsă, fie se refugiază în treabă ca să scape de probleme. Acest sentiment negativ nu era însă prezent la cei care primeau mulțumiri pentru ceea ce fac și se simțeau apreciați.
În afară de a vedea cu ochi buni ce face celălalt poți încerca să transformi obligațiile în ceva distractiv, ca de exemplu să consideri timpul cât faceți treabă timp petrecut împreună. În plus, poți pune muzica voastră preferată sau puteți face întrecere să vedeți cine termină mai repede. Bineînțeles, răsplata va fi pe măsură.