„Ceea ce mâncăm este foarte important în ceea ce privește modul în care sistemul nostru imunitar răspunde la agenții patogeni și cât de bine se poate apăra împotriva unui agent patogen”, a spus dr. Simin Meydani, om de știință principal și lider al echipei de imunologie nutrițională de la Universitatea Tufts Jean Mayer USDA.
Micronutrienții, cum ar fi vitamina C, vitamina D, complexul de vitamine B, zincul și seleniul pot ajuta la „fortificarea” apărării organismului împotriva răcelii, gripei și chiar a COVID-19, a spus Meydani, însă efectul nu este obținut dacă se abuzează cantitativ de aceste alimente.
„Este nevoie de o mare varietate de alimente pentru a furniza micronutrienții de care organismul are nevoie pentru a genera un răspuns imun celular robust”, a spus cercetătorul în nutriție la Stanford School of Medicine, Christopher Gardner. „Nu există niciun aliment sau nutrient pe care să ne bazăm aici, ci mai degrabă este interacțiunea „legăturilor armonioase” dintre diferiții micronutrienți”, a adăugat Gardner.
Planificați-vă meniurile zilnice în jurul unei varietăți mari de fructe și legume proaspete și colorate, roșii, galbene, portocalii, mov și verzi, împreună cu câteva cereale integrale de înaltă calitate, câteva proteine slabe și un strop de uleiuri sănătoase.
Plantele și cerealele sunt, de asemenea, baza celei mai apreciate diete, cea mediteraneană și a dietei DASH, care înseamnă „abordări dietetice pentru a opri hipertensiunea”. Atât dieta mediteraneană, cât și dieta DASH evită alimentele procesate și se concentrează pe fructe, legume, fasole, linte, cereale integrale, nuci și semințe.
Dieta mediteraneană poate reduce riscul de colesterol ridicat, demență, pierderi de memorie, depresie și cancer de sân, au descoperit numeroase studii. Mesele din regiunea însorită mediteraneană au fost, de asemenea, puse în legătură cu oasele mai puternice, o inimă mai sănătoasă și o viață mai lungă. De asemenea, ajută și la pierderea în greutate, potrivit DcNews.ro.
„Dacă doriți să maximizați impactul alimentelor asupra sistemului dumneavoastră imunitar, va trebui să creșteți dramatic cantitatea de fructe și legume pe care o consumați în fiecare zi”, a oferit un sfat general valabil medicul Meydani.