Copiii din ziua de astazi traiesc mult mai diferit decât o faceam noi cu ceva timp in urma. Petrec cel mai mult timp in casa, in fata calculatorului sau uitandu-se la televizor. Iar atunci cand se joaca, totul este foarte bine structurat: ei practica sporturi organizate sau participa la intalniri cu alti copii deja stabilite de parintii lor. Unde s-a pierdut obiceiul de a explora pur si simplu lumea inconjuratoare?
Desigur, exista cateva explicatii. In principal, lumea nu mai este un loc atat de sigur. In cele mai multe familii, ambii parinti lucreaza toata ziua, asa ca nimeni nu mai are grija de copii, mai ales daca sunt mai mari. Prin urmare, parintii mai degraba vor sa ii stie in siguranta, in casa, decat jucandu-se pe strazi.
Totusi, mai pot copiii din ziua de azi sa exploreze lumea? Da, totul depinde de parintii lor. Este foarte usor sa-i inveti pe cei mici diferite lucruri despre natura, sa le spui povesti si sa le arati imagini din carti sau atlase. In plus, pot fi organizate mici expeditii, fie doar si de o dupa-amiaza, in vecinatatea casei, intr-un parc sau chiar in padurea din apropiere. Un weekend poate fi rezervat pentru o excursie la gradina zoologica, la gradina botanica, la munte sau intr-o zona deosebita a tarii. Toate aceste excursii ar trebui sa fie sezoniere, pentru ca cei mici sa poata urmari si schimbarea anotimpurilor.
Parintii le pot spune mai multe copiilor despre animalele ce traiesc in jurul lor: pasari, gandacei, mici reptile, veverite etc. Cei mici vor fi surprinsi, pentru ca multi considera ca aceste animale traiesc doar in salbaticie, fara sa se gandesca ca le pot intalni si in parcurile din apropierea casei.
Copiii trebuie sa deprinda cunostinte si despre viata plantelor. Parintii le pot explica cum folosesc oamenii toate darurile naturii (lemn pentru constructii, alimente, fibre pentru haine etc.) sau diferenta dintre ierburile medicinale si plantele otravitoare. Mai mult, pot fi invatati sa faca conexiuni intre animale/insectele si plantele/ copacii care le ofera hrana sau adapost.
Toate aceste experiente trebuie neaparat sa implice toate simturile copiilor. Cei mici pot gusta fructe, pot pipai scoartele sau frunzele diferitilor copaci sau pot simti mirosul pomilor infloriti primavara sau a fruzelor uscate din parc dupa o ploaie de toamna. Nimic nu se compara cu experienta acustica a unei dimineti in padure, cand se pot delimita fosnetul linistit al frunzelor, ciripitul pasarilor, zgomotul unui animal salbatic si poate chiar si sunetul cadentat al toporului padurarului care taie crengile uscate.
Cei mici pot fi ajutati sa-si formeze colectii, in functie de ce ii atrage cel mai mult: flori sau frunze prasate, nuci, alune si alte fructe asemanatoare, conuri, roci si pietricele, seminte etc. Seara, dupa o astfel de expeditie, copiii pot fi incurajati sa deseneze tot ce au vazut sau ce i-a impresionat in timpul zilei. Toate aceste desene pot forma un veritabil album al micului explorator. In plus, copiii pot ajuta in bucatarie, iar in timpul utilizarii ingredientelor pot invata de unde provin, cum au fost obtinute si cum pot fi folosite.
Tot acest timp petrecut impreuna va apropia cu siguranta copiii de parintii lor. Iar cei mici vor invata lectii valoaroase, atat ca oameni, cat si pentru a le usura cursurile de la scoala. Cand vor incepe sa studieze stiintele naturii, biologie sau geografie, totul va fi mult mai usor pentru ei. In plus, vor invata de la o varsta frageda cum sa respecte lumea inconjuratoare, crescand si devenind ambasadori ai naturii.
Editura Cartea Copiilor a lansat un volum care vine in sprijinul acestei initiative: “Basmele padurii”. Cartea contine sapte povesti ce au niste personaje mai putin obisnuite, copacii. Legendele se contureaza in jurul a sapte copaci: chiparosul, castanul, ciresul, palmierul, smochinul, rodiul si copacul Kapoc din padurea tropicala. Basmele impresioneaza prin creativitatea si unicitatea lor, fiind impregnate cu elementele distinctive ale fiecarei culturi in parte. Mai multe detalii sunt disponibile la: www.carteacopiilor.ro