Inainte de toate trebuie sa iti creezi un obiectiv. Inchide ochii si imagineaza-ti cum ar arata gradina ta de vis, toamna. Gandeste-te daca vrei sa optezi pentru lucruri naturale sau vrei sa o "impopotonezi" cu diverse accesorii artificiale, la urma urmei fiecare are propriile gusturi. Ce e de tinut minte, este faptul ca naturalul iti da o stare de bine si te incarca cu energie pozitiva, in vreme ce lucrurile fortate si false s-ar putea sa te nemultumeasca.
In ceea ce priveste design-ul de gradina, daca nu ti-ai ales clar obiectivul, este foarte probabil ca "tabloul" final sa nu fie cel mai reusit. Trebuie sa stii sa iti privesti gradina ca pe o unitate, iar daca ti se pare ca nu faci fata singura muncii, este recomandat sa ceri parerea unui arhitect. Acesta este capabil intotdeauna sa iti priveasca gradina ca pe un intreg, ii intelege design-ul si cu siguranta va gasi cele mai bune solutii pentru ca visul tau sa devina realitate.
FOTO! 15 locuri fabuloase pe timp de toamna
Daca vrei sa ii adaugi gradinii tale un gratar din caramida, asigura-te ca se potriveste cu design-ul casei tale, intrucat nu trebuie sa uiti ca totul se ia ca un intreg. Pentru a avea o gradina mai speciala, tine cont de centrul ei. Acesta trebuie sa fie deschis, in vreme ce marginile trebuie sa fie mai putin evidentiate. Poti opta pentru un cerc de piatra in care sa sadesti florile toamnei pentru a-ti colora gradina, iar pe margina iti poti sadi puieti de brad, caci acestia raman vesnic verzi si impiedica patrunderea prafului in paradisul tau.
Ma intorc putin la flori, caci ele sunt cele care subliniaza "tabloul" tau, adauga culoare, dau varietate si finisaj. Acestea se folosesc pe post de ornamente, iar peluza( despre care voi vorbi imediat) si celelalte plante sunt cadrul. Alege sa iti plantezi flori "ordonat" in gradina, pentru ca desi sunt considerate "pata de culoare" a "tabloului" tau, trebuie sa gasesti o logica in toate. Poti planta flori atat in centru gradinii, de care vorbeam mai sus, dar in acelasi timp ele dau bine si pe marginea gradinii, dar niciodata pe peluza.
Caracteristicile plantei nu sunt atat de importante cum este pozitia fiecarei plante in raport cu celelalte plante si cu structura locului. Design-ul unei gradini este in fapt infrumusetarea unei bucati de pamant in asa fel incat sa ii conferi un aspect natural. Tineti cont de faptul ca florile si accesoriile trebuie sa fie in plina armonie, nu aruncate aleatoriu.
Cum sa iti pregatesti gradina pentru iarna
De regula toamna iti pregatesti pamantul pentru primavara, cand iti plantezi florile dorite, dar asta nu inseamna ca nu poti sa iti creezi un design aparte pe timpul toamnei. Amenajarea zonei cu flori trebuie inainte de toate planificata pe o hartie. De cele mai multe ori, plantele de bordura si cele de grup se planteaza abia dupa ce s-a stabilit gazonul. Tufisurile se planteaza cel mai bine in spatele curtii, iar daca locurile dintre ele nu vi se pare in regula, puteti planta gazon, dar abia dupa ce tufisurile ajung sa aiba un foliaj bogat.
Am ajuns si la peluza! Tipul acesteia trebuie bine stabilita dinainte, pentru ca odata ce e plantata, nivelul si conturul ei nu mai trebuie schimbata. Este de preferat sa alegeti o persoana care stie exact care este procesul de plantare al gazonului, chiar daca fiecare tip de gazon are inscrise instructiunile pe cutia de seminte si considerati ca va descurcati sa faceti ce trebuie si singure.
Exista nenumarate moduri de a-ti crea "tabloul" de vis in gradina, trebuie doar sa te inarmezi cu rabdare si timp, si in acelasi timp sa ai creativitate. Jucandu-te cu plantele, culorile si formele, poti crea fara probleme "coltul de rai" la care sa te intorci ori de cate ori ai avut o zi grea.
Citeste si:
Toamna in Bucovina: De ce si unde sa mergi