Karoline Schnur, lucrează la dezvoltarea aplicației Babbel și este poliglotă. Deși limba ei maternă este engleza, a încercat de mult ori să învețe o limbă străină la școală, dar nu a reușit, însă acum a ajuns la un nivel intermediar de germană. De această dată, ea a abordat politica de a face câte 20 de minute pe zi exerciții de vocabular și ascultare, lăsând-o mai moale cu gramatica și concentrându-se mai mult pe conversație.
„Dacă citești foarte multe informații, nu vei fi în stare să reții totul”, Karoline Schnur explică faptul că trebuie să faci o diferență între ceea ce este important cu adevărat în viața de zi cu zi și ceea ce este doar surplus și oricum nu va rămâne niciodată în creierul tău. Ea a specificat că acest lucru se întâmplă și atunci când te așteaptă un examen important și încerci să înveți totul în doar câteva zile, apoi uiți aproape tot după două zile. În loc de a te preocupa să faci totul odată, mai bine repeți o mică parte din informație, pe care s-o reții pe termen mai lung prin conexiuni și repetiții, deoarece în domeniul limbilor străine, „repetiția este mama învățăturii”.
O abordare științifică cu rezultate clare
Prima oară când dai peste un set de cuvinte într-un curs de începători, îți vor ieși în evidență și este bine să le cauți înțelesul, indiferent cât de banale ți se par, ca să le poți folosi apoi în dialogurile purtate cu vecinii, colegii de muncă sau vânzătoarea de la chioșc. În acest fel vei putea face și alte legături cu anumite cuvinte conexe, sinonime sau antonime, pentru că lumea este dinamică și nu știi niciodată ce va trebui să spui cuiva sau cum vei fi pusă într-o situație delicată dacă nu știi să ceri ajutorul.
Ca să reții ceva pe termen lung trebuie să folosești informația respectivă, deci repetă cât de mult poți anumite cuvinte și fraze, deoarece de câte ori vei spune ceva corect, acest lucru va mai urca o treaptă a cunoașterii și ți se va părea ceva normal.
4 trucuri pentru a învăța o limbă străină în doar 20 de minute pe zi
1. Învață din mers
Înainte de orice, trebuie să conștientizezi nivelul de la care pornești și să fii realistă în privința rezultatelor, pentru că îți trebuie ceva răbdare. Cu doar 20 de minute pe zi, este nevoie de multă dedicație și conștientizarea timpilor morți din programul tău, deoarece poți face exerciții și poți asculta ceva chiar și pe drumul către birou sau când prepari mâncare, dar trebuie să știi ce vrei.
2. Găsește tipul de învățare potrivit pentru tine
Poți adapta tipul de învățare personalități tale. Dacă îți place să ai o rutină fixă îți poți face propriul program, dar dacă nu-ți place rutina pur și simplu poți face altceva în fiecare zi. Unele zile le poți dedica repetării de formule deja cunoscute, pe când altele le poți dedica învățării de noțiuni noi, totul este să faci ceva în fiecare zi.
3. Crește-ți încrederea prin punerea în practică a noțiunilor învățate
Cel puțin o zi pe săptămână trebuie să te concentrezi pe punerea în aplicare a ceea ce ai învățat, ca să-ți poți adapta vocabularul și pronunția. De exemplu, dacă în orașul tău există un restaurant cu specificul limbii pe care încerci s-o înveți, salută recepționera în limba respectivă și încearcă să comanzi în acea limbă, deoarece dacă plănuiești să te muți în străinătate sau ai nevoie la muncă trebuie să fii capabilă, la un moment dat, să legi o propoziție.
4. Creează-ți un obicei din a învăța zilnic
Cel mai important lucru este să faci zilnic câțiva pași către scopul tău, chiar dacă înveți doar 10 minute în loc de 20, mai bine ceva de care să te poți lega decât nimic. Deși ți-ai setat un timp pe care ai vrea să-l aloci practicii, cheia către cursivitate o reprezintă exersarea zilnică.
Cum să înveţi o limbă străină în doar 20 de minute pe zi
Cât de mult ar trebui să repeți pe zi? Iată ce sfaturi îți dă un expert lingvist în această privință.