Realizarea unei gradini care sa imbine perfect frumusetea plantelor si aspectul estetic al gradinii cu utilitatea acestuia, presupunde o atentie deosebita in ceea ce priveste proiectarea si dorintele clientului.
In functie de caracteristicile terenului si de timpul pe care il veti aloca intretinerii acesteia, iata cateva idei care iti vin in ajutor atunci cand vrei sa dai din nou viata gradinii tale.
Gradini geometrice
Gradinile geometrice se mai numesc si formale sau conventionale. Au un design tipic sau grafic, sunt gradini pe care ne este usor sa le observam vizual. Din aceasta categorie fac parte gradinile frantuzesti. Acestea au ca elemente caracteristice peluze sau zone clare de plante ingrijite, sculpturi vegetale numite si topiary, realizate din tufe cu frunze mici si usor de tuns cum ar fi de exemplu chiparos dafin, boxus, tisa. Gradinile de acest fel pot fi simple sau luxoase, insa oricare varianta am alege, ele vor avea o simetrie bine definita.
Oricat de aglomerata ar fi varianta aleasa, scopul ei este de a oferi o stare de echilibru si calm. Puteti alege acest stil de amenajare pentru gradina, atunci cand doriti sa o priviti de la un etaj superior. Deci daca vreti sa creati o gradina formala, este bine sa o realizati simetric si ordonat: puteti delimita un patrat sau un dreptunghi mai mic sau mai mare pe care il impartiti in patru, cu ajutorul unor tufe scunde, creand intre aceste zone mici alei drepte, pietruite. In formele complexe de gradini formale, daca aveti suprafete mai mari, folositi arbusti mici sau fantani, pentru a puncta zonele cheie.
Gradini arhitecturale sau minimaliste
Gradina minimalista este reprezentata de spatii in care formele sunt simplificate, atentia concentrandu-se pe jocul dintre proportii si dimensiuni. Speciile de plante vegetale sunt reduse, aproape ca lipsesc cu desavarsire, florile si arborii sunt izolati pentru a da impresia de simplitate si lejeritate. Cele mai indicate plante sunt cele cu frunze ascutite Yucca sau Agave care favorizeaza accentuarea formelor liniare si geometrice. La fel de potriviti pentru acest gen de gradina sunt si sunt bambusii sau ierburile ornamentale plantate aproape unele de altele.
Gradina minimalista dispune de forme pure si clare, este indicata pentru suprafete mici sau chiar gradini interioare. Structura gradinii este constituita din apa si plante, lemn, mobilier jos, metal si lumina. Pot exista si zone pavate cu dale de exterior, gresie sau beton. Aceasta gradina necesita putina atentie si intretinere, este cel mai mult agreata de persoanele ordonate, care sunt atrase de calm si relaxare.
Gradini englezesti
Gradinile englezesti sunt asimetrice si au un peisaj natural cu aspect putin haotic fiind total opusul gradinilor in stil geometric. Elementele definitorii sunt gazoanele mari si pajistele care atrag atentia la denivelarile de sol si lacuri naturale. Se pot folosi si pavaje care se plasaza pe linie curbata, intre pomi, arbusti si flori. Deosebit de interesante sunt zonele asimetrice cu flori, locuri cu trandafiri, tufisuri salbatice, vaze mari si ghivece decorate, sculpturi vechi. Tot aici putem pune suporturi pentru plante, pergole, din metal sau lemn. Plantele trebuie se fie foarte colorate.
Citeste si:
Cadou ideal de casa nou: Tabloul DIY din pene
Rolul uleiurilor esentiale in casa ta
Gradini rustice
Aceste gradini se adreseaza in mod special celor care detin o casa in stil traditional dar sunt potrivite si pentru cei care isi doresc o curte cu aspect natural. Pentru gradinile rustice se aleg plante usor de crescut si aranjamente florale care nu au nevoie de intretinere prea mare. Elementele de decor tipice unei gradini rustice sunt: mobilier din lemn de exterior in culori vesele si cu un aspect traditional, obiecte vechi taranesti, alei din lemn, piatra, nisip sau placi cu aspect rustic. In aceste gradini se pot planta arbusti, flori, ierburi colorate dar si legume.
Daca optam pentru gazon, acesta trebuie sa fie natural. Plantele cele mai folosite sunt: salcie, mesteacan, paducel, scorus, pin, zada, liliac, trandafir, soc, catina, porumbar, ienupar, bujor, lupin, crin, lacrimioare, brumarele, garofita, gladiole, muscate, nasturtium, galbenele, etc. deci o gama foarte variata de plante.
Gradini etajate sau alpine
Realizarea unei gradini alpine in mediul urban, intr-un spatiu mai mare sau mai mic poate fi varianta, ideala pentru a fi mai aproape de atmosfera sanatoasa si relaxanta pe care o ofera muntele. Dar pentru a crea o gradina etajata sau alpina sunt necesare urmatoarele elemente: roci, cascade, lacuri mici si, bineinteles plante care reproduc in miniatura mediul natural al muntelui. Florile specifice pentru acest stil sunt cele cu, colorit viu: campanula, dianthus alpinus, saxifraga, primula. Daca gradina va fi la soare puteti alege gentiana, saxifraga si altele. Pentru expunere nordica, primula este foarte potrivita si coniferele.
Cea mai importanta in amenajarea unei gradini este comunicarea si armonia cu exteriorul casei, in acest mod imaginea de ansamblu va arata foarte bine.
Citeste si: