Stiai ca celui mic nu ii place sa fie rasfatat, ci doar te incearca, sa vada cat de multe obtine de la tine? El stie ca nu i se cuvine totul, dar daca tu ii oferi, nu va spune nicioda NU. Sa nu iti fie teama sa ii spui clar si raspicat care sunt regulile, nu o sa te urasca pentru asta, ci o sa se invete sa te respecte si sa stie care ii este locul.
Este gresit sa aplici forta cand vine vorba de educatie, pentru ca asa se va invata cel mic ca totul se rezolva cu puterea. Tot ce trebuie sa faci este sa il conduci pe copil, sa ii ghidezi pasii, nu sa ii comanzi. Cand il pedepsesti nu reveni asupra conditiilor. Daca i-ai spus ca nu are voie la TV si doua saptamani nu ii este permis la joaca, tine-te de cuvant, altfel, nu faci decat sa il pui intr-o incurcatura si sa scape nepedepsit. Nu promite lucruri pe care nu le poti realiza pentru ca cel mic o sa isi piarda treptat increderea in tine, iar la nevoie se va duce sa ceara ajutorul la altcineva, poate chiar la straini. Daca intr-un moment copilul tau iti va spune ca te uraste, sa nu il crezi. Acesta nu simte cu adevarat ceea ce spune, ci vrea sa te faca sa iti para rau pentru pedeapsa pe care i-ai aplicat-o.
Ajuta-ti copilul: Vezi ce meserie o sa aiba cand o sa fie mare
Copilul tau este mai matur decat iti imaginezi. Nu il trata ca pe cineva care nu are niciodata cu cuvant de spus. Asta il va face sa aiba curaj in el si sa nu se lase calcat niciodata in picioare. Cand vine vorba de teme sau curatenia in camera, nu face lucrurile in locul lui, pentru ca nu vei obtine decat niste sarcini in plus, de care el se foloseste. Cand greseste in public, nu il certa, ci mai degraba asteapta sa ajungeti asa si sa vorbiti intre patru ochi. In caz contrar nu faci decat sa il determini sa fie sensibil la tot ce se intampla. Nu ii reprosa lucruri intamplate in alte conflicte doar pentru ca te-a enervat fin nou. Nu vei face decat sa il determini sa fie mai putin cooperant si din incapatanare sa greseasca din nou. Cel mic stie ce este bine si ce nu pentru el, nu incerca sa ii stai in cale cand vrea sa ia anumite decizii. El va invata din greselile pe care le face si nu va avea niciodata sentimentul ca nu este bun de nimic.
Cicalitul copilului nu il poate determina decat sa isi formeze o bariera fonica fata de ceea ce iti trasmiti. Ori de cate ori greseste, nu este cazul sa ii ceri explicatii. De cele mai multe ori acesta face lucrurile fara sa le gandeasca, asa ca, nu are ce explicatii sa iti dea. Invata sa il iei pe ocolite. Atunci cand se simte cu musca pe caciula va tinde sa minta, iar asa il vei prinde cu mata in sac. Nu trebuie sa petreci tot timpul alaturi de copilul tau, dar ai grija ca timpul pe care sa i-l oferi sa fie de calitate si nu doar cu reprosuri. Incurajeaza-ti copilul, intelege-l, apreciaza-l si nu-l mustra sau batjocori. Daca vrei sa il aduci de partea ta, trateaza-l ca pe un prieten, nu ca pe un soldat. Critica poate fi uneori distructiva. Piatra de temelie in cresterea si educarea unui copil este intotdeauna dragostea. Iubeste-ti copilul neconditionat, dar incearca sa nu-i cazi in plasa in anumite situatii.
Nu te speria daca la un moment dat simti ca il scapi din fraie, el trece peste anumite etape, vrea sa simta si sa inteleaga viata, iar tu trebuie sa ii fii alaturi. Doar incercand lucruri noi va invata ce este bine si ce nu pentru viitorul lui. Nota de la scoala se poate indrepta, curatenia in casa se poate face si mai tarziu, ora mesei poate fi sarita, dar increderea copilului in fortele proprii nu trebuie puse la indoiala niciodata.
Citeste si:
17 lucruri uimitoare pe care nu le stiai despre gemeni
Test de personalitate: Ce spun despre tine bijuteriile pe care le porti