Teoriile budismului Zen spun ca, omul trebuie sa traiasca in armonie cu el insusi. Cea mai buna metoda de relaxare la tine acasa este intr-un spatiu special conceput pentru meditatie. O gradina japoneza nu presupune gradinarit, ci mai degraba un spatiu in asa fel incat sa iti dea o stare de relaxare. Efectul estetic este cel care te calmeaza si iti permite sa te bucuri de o stare de liniste.
O gradina japoneza trebuie sa simbolizeze universul , ceea ce semnifica faptul ca trebuie sa alaturam mai multe elemente, dupa cum urmeaza:
Focul - in forma lanternelor (stalpilor) de piatra sau fier;
Pamantul - in forma pietrei si apa, aerul,
Plantele si animalele in formele lor naturale.
Principiile care guverneaza amenajarea unei gradini japoneze provin din filosofia Zen si au mai multe semnificatii.
Asimetrie – Fukinsei
Simplitate – Kanso
Austeritate, maturitate, elemente necesare – Koko
Naturalete, absenta falsului - Shizen
Subtilitate – Yugen
Transcendenta – Datsuzoku
Liniste, calm - Seijaku
Gradinile japoneze se impart in doua tipuri: gradini uscate (fara apa) si cele cu lac, dar si in cele "uscate" exista apa sub forma unor bazine sau mici fantani.
Trebuie sa iti faci inainte de toate un plan, mai ales daca ai in vedere folosirea pietrelor de dimensiuni mai mari. Tine cont de faptul ca o gradina japoneza poate fi construita atat pe 2 metri patrati, cat si pe 100 de metri patrati, in functie de propriile dorinte.
Acopera zonele pe care urmeaza sa pui nisip si pietris cu o folie speciala care sa impiedice cresterea buruienilor. Apoi incepe sa iti stabilesti cursul de apa si locul in care trebuie sa se incheie. Alege plantele verzi tinand cont ca cele potrivite pentru gradina japoneza prefera solul acid. Nu uita sa folosesti si bambus, este absolut necesar.
Tine cont de faptul ca bambusul trebuie plantat in pamantul din gradina in vase fara fund. In acest fel le controlezi cresterea si gradina ta nu va deveni in cativa ani padure de bambus. Planteaza de asemenea azalee si artar japonez cu foliaj rosu delicat, intrucat este minunat langa cursul de apa. Poti sa mai plantezi brazi coreeni sau ciresi ornamentali, dar si magnolia care este potrivita pentru acest tip de gradina.
Planteaza cateva ferigi in zonele de umbra. Foarte bine se potrivesc si crinii de toamna solitari. La final, tine cont de pietre si pietris, pe care trebuie sa le asezi in asa fel incat sa te indemne la meditatie in momentul in care iti petreci timpul in gradina ta japoneza.
DIY! Idei geniale pentru a-ti transforma gunoiul de langa casa in comoara