Conflictul in familie poate avea un impact de durata asupra copiilor nostri. Cum poti manageria un conflict, astfel incat copilul tau sa nu fie afectat, te intrebi? Ei bine, de regula, conflictul conjugal este din ce in ce mai des intalnit in casnicii. De aceea, este bine sa stim cand putem sa le spunem copiilor ca ne pregatim de un divort sau daca este necesar sa le spunem acest lucru.
Pacatele parintilor se rasfrang asupra copiilor: Adevar sau mit?
Copilul tau trebuie sa iasa "cu capul sus" din conflictul tau cu partenerul de viata, asa ca ai grija la trei aspecte care ar putea sa il bulverseze:
- Necesitatea consilierii psihologice
- Dormitul in camere separate
- Mutarea in locuri separate
Daca intr-adevar nu mai esti fericita alaturi de sotul tau sau, acesta si-a gasit pe altcineva si nu mai vrei sa imparti patul cu el, mutarea trebuie sa se produca treptat, fara scandal, astfel incat copilul tau sa nu sufere un soc.
Unii parinti considera ca le fac un favor copilului daca ii ascund situatia prin care trec. Acest lucru poate fi un factor care sa ii zdruncine lumea in asa fel incat sa existe repercusiuni pe termen lung. Imagineaza-ti cum este sa iti trimiti copilul intr-o zi normala la scoala, totul sa ramana in regula acasa, iar a doua zi sa fie intampinat la micul dejun cu vestea ca parintii lui se separa.
Daca stai de vorba cu copilul tau intr-o maniera adecvata varstei sale, vei ajuta la ameliorarea stresului prin care acesta trece. El nu trebuie sa stie fiecare detaliu, ci doar partile frumoase ale relatiei. Poti sa ii dai de veste printr-o poveste care sa va reprezinte relatia de cuplu, ii va fi mult mai usor sa inteleaga si sa accepte.
Cum poti sa stai de vorba cu copilul tau despre ceea ce se intampla in casa?
- Este important sa ai in vedere faptul ca acasa, pentru copil, inseamna un mediu stabil. Acest lucru il ajuta sa prospere, iar conflictul marital nu trebuie sa ii perturbe modul in care percepe dezvoltarea.
- Trebuie sa existe un mesaj clar din partea ta si a partenerului, care sa il faca sa inteleaga ca el nu este vinovat cu nimic si conflictul este strict intre adulti.
- Copilul are nevoie de prezenta ambilor parinti in viata sa, fapt ce trebuie sa va dea de inteles ca este necesar sa nu va luptati pentru el, ci sa luptati pentru ca viitorul lui sa fie unul infloritor si fara griji. Daca relatia de cuplu nu mai prospera, asta nu inseamna ca separat nu puteti sa faceti lucruri marete.
- Asezati-va la discutie cum face o familie adevarata, dupa ce v-ati pus de acord cu ce aveti sa ii transmiteti copilului. Asta ii va transmite acestuia un sentiment de siguranta si ii va permite sa se concentreze asupra obiectivelor sale de dezvoltare. Este vital pentru copilul tau sa primeasca un punct de vedere comun din partea parintilor.
Permite-i copilului tau sa puna intrebari. Este un moment ingrijorator pentru el, asa ca este bine sa ii dai voie sa "sape" pentru a afla mai multe. Astfel, el va intelege ca in viata trebuie sa mai treci si prin astfel de etape, nu va avea probleme in comunicare si va invata sa fie deschis fata de voi.
Nu faceti promisiuni de care nu va puteti tine. Spre exemplu, nu ii promite ca intr-o zi totul va reveni la normal si tatal sau se va intoarce acasa, pentru ca nimic nu poate garanta acest lucru. Fii cinstita cu el si ofera-i un sentiment de siguranta din partea ta si discuta cu tatal sau sa faca acelasi lucru.
Pune-te in locul copilului. Imagineaza-ti ce ti-ai dori de la parintii tai daca ai fi la varsta lui. Copilul tau s-ar putea sa nu stie clar ce isi doreste, asa ca este bine sa il ajuti sa descopere.
Pastreaza pentru tine comentariile rautacioase, pentru ca nu il vor ajuta sub nicio forma. Acestea sunt distructive nu doar pentru copil, ci si pentru relatia dintre tine si sot, care trebuie sa ramana una cat de cat buna de dragul copilului pe care l-ati conceput.
Nimeni nu poate sa garanteze ca un mariaj va fi numai lapte si miere. Totul tine de comunicare, atat intre tine si sot, cat si intre voi doi si copilul vostru. Rodul dragostei si al pasiunii voastre nu are de ce sa traga ponoasele greselilor voastre. Asa ca, menajati-l cat mai mult cu putinta. Daca simtiti ca este necesar, nu ezitati sa apelati la sprijinul unui psiholog care, in mod sigur, va va oferi informatiile de care aveti nevoie.
Citeste si:
5 sfaturi pentru o familie sanatoasa si fericita