Femins iti dezvaluie cum poti manca mai sanatos in acest an pentru sarbatorile pascale.
1. Opteaza pentru gustari si aperitive usoare
De cate ori nu ti s-a intamplat ca de sarbatori sa te saturi dupa doar primul fel? Asta se datoreaza preparatelor mult prea grase si bogate in calorii. Pentru ca anul acesta sa nu ti se mai intample asa alege sa gatesti sanatos. Serveste ca aperitive un platou cu fructe si legume insotite de un sos cu un aport redus de calorii sau fructe de mare, de asemenea, cu un dressing. Preparatele vor fi pe placul invitatilor si le va permite sa mai si manance felul doi.
2. Combina preparate grele cu legume
Sa mananci sanatos inseamna de fapt sa faci alegeri sanatoase. Opteaza pentru preparate usoare in detrimentul mancarurilor traditonale care sunt prea grase si daunatoare organismului. Alege legume bogate in nutrienti, precum broccoli, cartofii dulci, mazarea sau ceapa. Inlocuieste painea alba cu cea din cereale integrale, baghete din grau sau secara.
3. Alege un desert usor
Incearca sa gatesti un desert cu fructe, pentru a adauga savoare si un aport mai ridicat de nutrienti. Pentru ca au inceput sa para pe piata, poti face un desert cu capsuni servite impreuna cu budinca din ciocolata sau cu frisca facuta in casa din lapte degresat. Este bine sa alegi ciocolata neagra, care contine in proportie ridicata cacao si flavonoide, care au proprietate antioxidanta si reduc presiunea arteriala.
Opteaza pentru ciocolata neagra cu un continut cat mai ridicat de cacao, de preferat pana la 70%. Astfel nu au o cantitate mare de zahar si grasimi saturate. Sau mai poti servi si serbet tot cu aroma de fructe, de lamaie. piersica sau capsuni.
4. Alege metode sanatoase pentru a gati
Gateste preparatele folosind metode usoare si sanatoase de gatit. Prepara legumele prin gatirea la aburi, astfel acestea isi retin aportul de vitamine, minerale si fibre. Incearca sa incluzi in alimentatie legume precum spanacul, morcovii si napul, cunoscute pentru continutul bogat in vitaminele A, B si K.
In ceea ce priveste carnea este recomandat sa nu o prajesti, ci o sa prepari pe gratar sau prin fierbere. Deoarece carnea de miel nu este pe gustul tuturor, poti inlocui traditionalele preparate din miel cu cele din carne de pui, curcan sau vita. Important este sa alegi bucati de carne slaba.
Foloseste “substituenti” alimentari care te pot ajuta sa gatesti mai sanatos.
Inlocuieste untul sau margarina pentru a evita lipirea preparatelor cu spray special
Foloseste uleiul de rapita pentru gatit
In locul unui ou foloseste 2 albusuri
Foloseste fructe proaspete in locul celor la conserva
Foloseste pentru salate un dressing cu un aport redus de grasimi
Mananca paine si paste din cereale integrale
Opteaza pentru lapte degresat
Afla care sunt metodele cele mai sanatoase pentru a gati.
5. Mananca cu moderatie
Stiu ca este dificil de realizat, mai ales cu toate specialitatile noastre traditionale atat de gustoase. Insa trebuie sa realizezi ca dincolo de gustul bun al mancarurilor, acestea sunt si foarte grase, lucru care ne dauneaza organismului. Nu trebuie sa te abtii insa este important sa mananci echilibrat. Iata cateva trucuri care sa te ajute sa eviti mancatul in plus: consuma multe lichide, cea mai recomandata este apa, mesteca guma sau bomboane fara zahar, pentru a-ti reduce apetitul, foloseste vesela de dimensiuni mici.
Invata cum sa asociezi corect alimentele.