In perioada de vara, cand nu de putine ori temperaturile depasesc pragul de 35°C, trebuie sa consumi cel putin doi litri de lichide zilnic, sa te feresti pe cat posibil de contactul direct cu soarele si sa adopti o alimentatie echilibrata. Potrivit nutritionistului Serban Damian, o alimentatie echilibrata inseamna 15% proteine, 30% grasimi si 55 % glucide. Adica: fructe, legume, carne si cereale.
„Incercati sa reduceti consumul de lactate grase (unt, smantana) si carne grasa de porc si vita. Alegeti, in schimb, grasimi vegetale precum uleiul de masline, de floarea soarelui si produse pe baza acestora. Puteti opta la micul dejun pentru un sendvis cu margarina tartinabila si ardei sau somon. Acestea sunt surse de grasimi nesaturate, de care organismul are nevoie” puncteaza nutritionistul Serban Damian.
Asadar, ziua ar trebui sa inceapa cu un mic-dejun copios si bogat in proteine si glucide. Nu ezita sa inlocuiesti cafeaua cu un pahar de suc din fructe proaspete sau cu un ceai verde proaspat preparat.
Ca gustari intre mese, ideale sunt fructele. Asta fiindca au un aport insemnat de vitamine si hidrateaza organismul. Astfel, merele sunt bogate in fibre si fructoza - un mar de marime medie, cu coaja, ofera 3 grame de fibre (10% din necesarul zilnic recomandat). De asemenea, caisele, nectarinele si strugurii imbunatatesc metabolismul, contribuie la intarirea sistemului imunitar. La fel ca micul-dejun, nici pranzul nu ar trebui sarit. Sunt recomandate salatele, fiindca ajuta la detoxifierea organismului si la fel ca fructele, il hidrateaza. Rosiile, castravetii sau ceapa verde sunt cateva dintre legumele sezoniere care contribuie la fortificarea organismului.
Seara, sunt recomandate lactatele slabe, salatele sau fructele.